Irti viinasta!

Kuva: YLE/Aamusydämellä, Linda Lappalainen

Alkoholin liiallista käyttöä on vaikea myöntää itselleen – alkoholistille ongelman kieltäminen on itse asiassa osa sairautta. Satu ja Markku alkoholisoituivat hyvin nuorina, mutta pitkään aikaan heillä "ei ollut mitään ongelmaa".
 

Sadun tarina

Kolmekymppinen Satu aloitti humalahakuisen kännäämisen jo 16-vuotiaana. Vuosien mittaan alkoholia kului yhä vain enemmän – kun muut ottivat pari lasillista, Sadun piti saada pari pulloa. Rankoista ryyppyreissuista huolimatta Satu valmistui lääkäriksi ja pitkä parisuhde muuttui avioliitoksi.

Pari vuotta myöhemmin avioliitto oli jo päättynyt eroon, ja elämänhalunsa menettänyt Satu jatkoi juomista, käytti lääkkeitä ja meni kännissä töihin. Alkoholi ohjasi ajatuksia ja elämää eivätkä yritykset lopettaa onnistuneet omin voimin.
 

Markun tarina

Nyt kolmekymmentäkuusivuotias Markku otti ensimmäiset känninsä 12-vuotiaana. Levoton nuori mies alkoi hakeutua tieten tahtoen porukoihin, joissa alkoholi kuului aina kuvioon. Valmistuttuaan tietoturva-alan asiantuntijaksi Markulla meni entistä lujempaa – hän teki paljon töitä ulkomailla, perusti oman yrityksen ja tutustui Manhattanin pintaliitoporukoihin.

Esikoisensa syntymän aikaan Markku yritti ryhdistäytyä, mutta juomatauko katkesi yhteen saunaillassa juotuun ykkösolueen. Kun viinan lisäksi kuvioon ilmestyivät myös muut päihteet, Markun vaimo sai tarpeekseen ja otti eron. Markun juomaputki paheni, ja päihdekierteen katkaisuyritykset kuivuivat kasaan.
 

Irti viinasta!

TV1:n Aamusydämellä-ohjelmassa kuultiin 25.4.2010  Sadun ja Markun tarinat.

(Ohjelma on katsottavissa Areenassa 25.5.2010 asti)

Nykyään Satu ja Markku elävät raitista elämää, johon ei kuulu alkoholia eikä lääkkeiden käyttöä.

Lue Sadun ja Markun koko tarinat Aamusydämellä-ohjelman sivuilta
Lisää juttuja viinasta ja viinattomuudesta Olotilassa

 

Linda Lappalainen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä