Kippis tipattomalle tammikuulle!

Alkoholittomat juomat testissä. Kuva: Yle

Promilleja karttavat kuluttajat ovat voineet pistää merkille, että alkoholittomien oluiden ja siiderien valikoima on kohentunut huomattavasti viime vuosina. Osa tavoittelee niistä alkuperäisen kaltaista makuelämystä, toiset taas sulautuvat niiden avulla muuhun juhlakansaan.

Olotila poimi testiinsä kuusi maisteltavaa Alkon ja suurehkon ruokakaupan valikoimista. Juomat ovat täysin alkoholittomia lukuun ottamatta Stowford Pressin siideriä, jossa potkua on 0,05‰.

Makunystyjään Olotilan raadissa herkistelivät tiedetoimittaja Harri Alanne, toimittaja Minna Perovuo, Olotilan toimittaja Ulla Vuorela ja uusmediatoimittaja Sari Ojansivu. Harri ja Ulla juovat enimmäkseen oluita, siideriä kuluu hyvin harvoin. Sari taas on siiderin ystävä. Minna nauttii lähes pelkästään alkoholittomia juomia ja muistelee humaltuneensa viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Oluet

Nikolai
Sanottua: Maku pistävä, väkevä, samoin jälkimaku. Aika mauton. Tätä voisi juoda ruoan kanssa. Jos tosi kylmä, joisin kyllä.
Harri: Laimea, vetinen, lagerin vivahdus kyllä, joka tapauksessa mauton.

Bavaria
Tuoksu mieto tai jonkin erikoisoluen tuoksu, hyvin ei-suomalaisen oluen maku. Aika hyvä happoisuus. Luumumainen tuoksu? Melkeinpä veikkaisin maissiolueksi. Outo haju, vähän hedelmäinen. Vaahtoaa suussa. 
Ulla: Menee aika täydestä näin perusoluen nauttijalle.

Holsten
Sanottua: Jopas vaahtoaa. Ei suosikkini vaikka maku on maltainen, joku pistävyys häiritsee. En erottaisi alkoholittomaksi olueksi. Tuoksuu hieman Karhulta. Voimakkaampi kuin muut, mutta silti aika laimea maku.
Harri: Paras oluista. Tätä mieluiten saunaan, mutta vain hätätapauksessa siis tämäkin.

Siiderit

Golden Cap Non-alcoholic Perry
Sanottua: Päärynälimppari. Päärynämehun makuinen. Maku vetinen, laimea mutta silti esanssinen. Mukava happoisuus tekee tästä kivan juotavan. 
Minna: Ehkä menisi kylmänä saunan jälkeen. 

Kopparberg Karpalo
Sanottua: Kitkerä loppumaku, katkeromainen, olisiko karpalo? Väri piristävä, keinotekoinen haju, makea, karkkimainen maku. Makean siiderin ystävälle, joisin mielelläni.
Ulla: Ekana tulee mieleen hajukumi!

Stowford Press Low Alcohol Cider
Sanottua: Aidon omenasiiderin makuinen, silti omenaviinietikan tuntu. Haju vahvan omenainen, maku kirpeän omenainen. Kolmesta siiderimäisin.
Sari: Väljähtänyt omenamehun maku, sokeriton?

Voittajat ja häviäjät

Harri Alanne, Ulla Vuorela ja Minna PerovuoSiidereistä yksimieliseksi voittajaksi nousi Stowfor Pressin Low Alcohol Cider. Sen todettin olevan lähimpänä aitoa siideriä. Minna kiitti myös kaunista lasipulloa, joka voi kaupan hyllyllä vahvistaa ostopäätöstä. Sari suosi myös Stowford Pressiä, mutta pahoitteli, että yhdessäkään siidereistä ei ollut tarpeeksi hiilihappoja. Vähiten kiitosta kaikista kuudesta sai Golden Cap, jota kuvailtiin esanssiseksi ja laimeaksi.

Oluissa mielipiteet vaihtelivat enemmän, Nikolain jäädessä aavistuksen verran kilpakumppaniensa varjoon. Harri kertoi oluissa olleen eroja, mutta silti kaikki olivat kaukana hänen käsityksestään hyvästä oluesta. Itäisiin alkoholijuomiin tottuneelle Ullalle maistui parhaiten Bavaria. Sari taas moitti kaikkia mauttomiksi ja laimeiksi.

Ulla pohti juomien maistuneen siltä, mitä pullot lupaavat. Minna taas totesi olevansa niin kokematon, että Golden Capia lukuun ottamatta hän ei olisi tunnistanut mausta juomien alkoholittomuutta. 

Yhdessä naiset kiittelivät sitä, että maut ja valikoimat ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina. Testin kommentit kuitenkin kertovat, että alkoholittomia makuelämyksiä kannattaa etsiskellä myös muilta hyllyiltä.

Henna-Leena Kallio

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä