Onko viinankäyttösi hanskassa?

Kuinka paljon juot - viinan kohtuukäyttö. Lupaus 15.1.2010 alkaen YLE TV1. Kuva: Stock.xchng

Meille alkoholin kohtuukäyttäjille viina ei ole ongelma - eihän? TV1:n uuden Lupaus-sarjan kuvauksiin ei kuitenkaan millään löytynyt esimerkiksi nelikymppisiä naisia, koska "en mä juo" tai "ei mun alkoholinkäytössä ole mitään ongelmaa".

Oletko koskaan miettinyt, miltä elämä näyttäisi, jos käyttäisit alkoholia vieläkin vähemmän tai et lainkaan?


Älä märehdi ja murehdi vaan testaa ja tiedä

Ei ole mitään salatiedettä laskea, juoko itse viinaa yli kohtuuden: Terveen aikuisen kohtuuden raja-arvot ovat naisilla 0 - 16 ja miehillä 0 - 24 annosta annosta viikossa niin, että juo enintään muutaman annoksen alkoholia kerralla ja jakaa käytön kolmeen tai useampaan päivään.

Suositeltava kertakäytön maksimi - eli mitä juo yhtenä iltana - on naisilla 5 ja miehillä 7 annosta alkoholia. Entä mitä tarkoittaa yksi annos? Sen voi tarkistaa yksinkertaisella annoslaskurilla Päihdelinkin sivulla.

Noin 600 000 suomalaisista työikäisistä juo tällä hetkellä yli 6-packin eli yli kuusi annosta alkoholia kerrallaan silloin kuin juo – eli yli keskimääräisen kohtuukäytön. Päihdelääkäri Juha Kemppinen haluaa purkaa suomalaisten viinankäytön osiin. Viinamäärät voi purkaa ymmärrettäväksi ja kansantajuiseksi.

- Kun suomalaiset ovat jo oppineet tuntemaan verensokeri - ja kolesteroliarvojaan, on nyt tullut aika lanseerata Audit-C, julistaa Kemppinen.


Mikä ihmeen auditcee?

Alkoholinkäyttöä mitataan maailmanlaajuisesti 10 kysymyksen Audit-lomakkeella. Kysymyksiin vastaamalla saa kuvan omaan juomiseen liittyvistä riskeistä ja haitoista - tai vaihtoehtoisesti tiedon, että pulmia ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä.

Lyhennetty, kolmen kysymyksen Audit-C antaa pikatestinä oikean kuvan omasta alkoholinkäytöstä.

- Audit-C on verkko, jolla kalastetaan alkoholin suurkuluttamisen rajalla olevat, selittää Kemppinen.

Tee pika-Audit-C Päihdelinkin lomakkeella (pdf)

Kipurajat ovat tässä: Mikäli olet mies ja saat testistä yli viisi pistettä, olet lipumassa suurkuluttajaksi. Jos olet nainen ja saat yli neljä pistettä, on alkoholinkäyttösi ylittämässä kohtuukäytön rajan. Koko 10 kysymyksen testin tekeminen selventää, missä kohtaa juomistavoissa ollaan hälytysrajoilla.

Tee 10 kohdan Audit-testi Päihdelinkin sivulla

Testin tekeminen vie muutaman minuutin. Saat heti selkeän palautteen alkoholinkäyttötottumustesi huonoista tai hyvistä puolista.

 

Ulla Vuorela
 

Lupaus: Viisi viikkoa ilman viinaa. YLE TV1 perjantaisin 15.1. alkaen klo 21.00
 

Lue lisää ohjelmasta

Linkit

Kuuntele Juha Kemppisen haastattelu YleX:llä

Päihdelinkki: erilaisia riippuvuustestejä, keskustelua, neuvoja

Päihdelääkäri Juha Kemppisen sivut

Viinasta ja viinattomuudesta Olotilassa

Keskustelua ja vinkkiä Twitterissä #yle_alkoholi

Facebookissa keskustellaan: viinattomat viikot - onko niitä?

Kuningas Alkoholi on Facebook

kommentit

Joku ehdotti, että yhdistetään kaksi asiaa: ollaan juomatta ja lähetetään rahat Haitin maanjäristyksen uhreille. Tai muuhun hyväntekeväisyyten. Loistoidea. Toimisiko kannustimena vai tarvitaanko sellaista?

>ullav Pe, 2010-01-15 12:57

Miksi ihmeessä meidän pitää jatkuvasti
puhua tuosta alkoholin käytöstä.

Näillä ohjelmilla kaikenkarvaisilla
vääristellyillä tilastoilla yms.
Pilaamme vain mainettamme ulkomailla.
Siis koko kansa on juoppo- mielen-
vikainen- ja väkivaltaisin kansa
maailmassa.

Kyllä tuohonkin ohjelmaan käytetyt
ekut olisi pitänyt panna suoraan
A klikoiden terveykeskuksien päihde-
hoitoon.

Kyllä tuo hallitus saa panna pystyyn
monta uutta frändi työryhmää ennekuin
nuokin asiat on korjattu ulkomailla.

Ma, 2010-01-18 11:37

Joo, lakaistaan vaan ongelmat maton alle? Niin varmaan on tehtykin menneinä vuosikymmeninä/ vuosisatoina. Minusta on ihan hyvä, että alkoholin käytöstä puhutaan ja varsinkin yritetään muuttaa alkoholinkäyttö -tapoja järkevämpään suuntaan (esim. viina ja väkivalta kietoutuu hyvin vahvasti yhteen edelleen). Humalajuomisen tulisi olla enemmän paheksuttua kuin mitä se tällä hetkellä on, eikä joka tilaisuudessa oikeasti tarvitse ryystää olutta/ siideriä. Muutos lähtee sisältäkäsin ei ulkopuolelta (ulkomaat...).

Ma, 2010-01-18 19:55

Annosten laskeminen on yksi mittari, mutta ei auta alkoholistia. Alkoholisti voi tehdä vuoden selvänä töitä, ja sitten ryyppää neljä viikkoa kesälomalla yhteen menoon.

Eli se ettei juo, mutta järjestelee ja ajattelee sitä hetkeä koko ajan, kun voi ryypätä, on alkoholisimia. Ryyppämisten välissä olevaa aikaa kutsutaan kuivakänniksi.

Tipaton kuukausi tai tipaton puoli vuosi on terveydellisesti hyvä, mutta alkoholistista se ei tee raitista. Alkoholistille ainoa keino on kokonaan tipaton elämä, mikä ei ole mahdotonta.

Vielä sen verran, että kaikki runsaasti ryyppäävät eivät ole alkoholisteja. Alkoholisti on se, joka ei pysty lopettamaan juomista (tai kuivakänniään). Kaikille viina ei vain sovi, heiltä löytynee GABRA1 ja GABRA2 -geenejä, jotka altistavat päihteille.

To, 2010-01-21 09:59

Ei oo koskaan tultu sanomaan etteikö viina maistuisi. Kaikki juon mitä lasiin kaadetaan. Bacardi pullon kanssa meni kokonainen vuosi, se vaan oli yksinkertaisesti niin pahaa. Muissa pulloissa ei ole korkit turhaan esteenä ollut, ja hyvin maistunut.
Kyllä sitä on oltu vuosi ottamattakin, mutta elämä ilman viinaa on kuin porno ilman ääntiä.

To, 2010-01-21 18:13

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä