Miten tunnistan psykopaatin?

Miten tunnistan psykopaatin? Kuva: stock.xchng

Lähes kaikilla ihmisillä on kokemuksia psykopaateista. Koska psykopaatti ei yleensä tunnista oman käyttäytymisensä omituisuuksia, hän ei pysty niitä myöskään muuttamaan. Työpaikalla paras tapa suojautua psykopaatilta on tunnistaa hänet. Silloin ainakin ymmärtää, mistä työpaikan vaikeudet johtuvat.

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma vastaa kysymyksiin psykopaateista.


Millainen on psykopaatti?

HL: Psykopaatti pyrkii manipuloimaan ja johdattelemaan. Hän on äärimmäisen petollinen ja tarvittaessa pystyy hyvin luontevasti esittämään kaksi täysin vastakkaista näkökantaa eri yhteyksissä ilman, että se näyttää mitenkään painavan häntä.

Puuttuuko psykopaatilta omatunto?

HL: Tämä on keskeinen piirre psykopatiassa. Omatunto ei kolkuta eikä teoista tule minkäänlaista syyllisyyden tunnetta. Psykopaattihan tietää rikkovansa lakia silloin kun hän rikkoo lakia, mutta se ei tunnu hänestä millään lailla pahalta. Muiden ihmisten kärsimys on hänelle täysin merkityksetöntä.

Minkälaisissa työpaikoissa psykopaatti pärjää?

HL: Tuosta lienee vaikea esittää mitään yleistystä. Lahjakkaat psykopaatit  manipuloivat toisia, joten he pärjäävät tehtävissä, joissa ihmissuhteiden pinnallinen hallinta on hyvin tärkeää. He menestyvät jonkin aikaa, mutta pitempi menestys on aina kyseenalaista, koska he saavat aikaan kaaoksen ympäristössään tietyllä aikaviiveellä.

Heidän petollisuutensa ja juonikkuutensa tulevat aina näkyviksi. Melko tyypillistä onkin, että psykopaatti vaihtaa työpaikkaa usein. Hän menee eteenpäin mukanaan joko todellisia suosituksia, jotka on annettu, jotta hänestä päästäisiin irti tai käyttää tekaistuja suosituksia.

Minkälaisiin ryhmiin voisi jaotella psykopaatit?

HL: Valtaosa psykopaateista on yhteiskunnan pohjalta löytyviä räjähteleviä, huonosti itseään kontrolloivia, väkivaltaisia ihmisiä. Pienempi ryhmä on sellaisia henkilöitä, jotka eivät käyttäydy näkyvän assosiaalisesti. He saattavat olla keitä tahansa ammattilaisia ja löytyä yhteiskunnan miltä tahansa sektorilta. Nämä valkokauluspsykopaatit ovat kylläkin harvinaisia.

Miten psykopaatti syntyy?

HL: Psykopatia näyttäisi edellyttävän sitä, että luontaiset reaktiovalmiudet ovat synnynnäisesti poikkeavat. Psykopaatti voi katsoa mitä tahansa kammottavaa videolta ilman, että hänen autonominen hermostonsa reagoi mitenkään.

Hän voi katsoa vaikka simuloitua lasten kiduttamista tai keskitysleirikuvauksia ilman, että kämmenet vähääkään hikoavat tai hengitys kiihtyisi. Hän pysyy rauhallisena, koska vääryyksien ja kärsimysten näkeminen ei ole hänelle mitenkään merkityksekästä.

Mihin psykopaatti yhteiskunnassa päätyy?

HL: Lapsuudella on suuri merkitys. Lähes kaikki psykoottiset sarjamurhaajat ovat  itse olleet lapsuudessaan pitkäaikaisen laiminlyönnin, pahoinpitelyn tai seksuaalisen riiston kohteena. Jos tällaiset kylmät saalistajan valmiudet omaava ihminen kasvaa rauhaisassa ja johdonmukaisesti palkitsevassa ympäristössä, niin hän saattaa asettua pinnallisesti hyvinkin sosiaaliseen rooliin.

Miten sitten tunnistan psykopaatin?

HL: Psykopaatin tunnistaminen on äärimmäisen vaikeaa. Todella uskottava tunnistaminen edellyttää hyvin kattavia taustatietoja siitä, mitä ihminen on elämässään tehnyt. Tietoja verrataan siihen, minkälaisen vaikutelman hän antaa itsestään. Tiedon ja vaikutelman ristiriidasta saadaan arvio, jonka pohjalta voidaan päätellä, onko kyseessä psykopaattinen persoona.

Psykopatia on naamioituva tila. Sitä ei tunnista luisusta otsasta, karvaisista kämmenistä tai muista piirteistä. Varsinkin manipuloivat psykopaatit ovat miellyttäviä ihmisiä pinnallisesti ja sen takia he juuri menestyvätkin.

Tajuaako tällainen ihminen itse olevansa psykopaatti?

HL: Tässä on suurta vaihtelua. Psykopaatti saattaa tajuta tilansa jossain vaiheessa, mutta lähtökohtaisesti tällainen taju puuttuu. He vain huomaavat, että heillä on tiettyjä "erityiskykyjä". He eivät kuitenkaan välttämättä ymmärrä oman menettelynsä syvää moraalittomuutta.

Lähde: Prisma studio

kommentit

"Äääliöt"....ei pahalla mutta siltäpä (sekä pahalta) kommenttinne tuntuu ihmisestä joka todella on tuon lähimmäisenä elänyt todeksi. Oikeasti elänyt. Onnea teille elämässänne mutta kannattaa heittää "juttua" vain kun tietää tai jos heittää leikillään, niin sekin sitten selväksi....mukava olisi se. Kiitos :)

>Susanna Su, 2012-03-11 23:23

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä