Saako nainen käyttää housuja?

Kuva: Kalle Kultala, 1960-luku.

Muotitrendit tulivat Suomeen jo 20-luvulla Pariisista. Yläluokkainen laskettelumuoti muuntautui meillä naisten hiihtopukumuodiksi. Naistenlehdet suhtautuivat naisten hiihtohousuihin asiallisesti, toisin kuin Suomen Kuvalehti, joka julkaisi pilapiirroksia hiihtävistä naisista.

Vaikka housut hyväksyttiinkin liikuntaan, niin esimerkiksi retkeilyn suhteen tuli olla tarkkana. Jos nainen retkeillessään kulki näköalapaikkojen kautta tai piipahti kahvilaan, niin silloin hänen oli asiallista pukeutua housujen sijaan hameeseen. 

Myös Kotiliesi ja Marttaliiton Emäntälehti halusivat esitellä naisten housupukeutumista 20- ja 30-luvuilla. Tosin keskiluokkaisen Kotilieden ei sopinut esitellä työhousuja, vaan naislukijoille tarjoiltiin puutarhahousuja. Emäntälehti kehitteli jopa naisten navetta-asun. Koska yleinen aate oli, että naisten tulee työskennellä emäntänä kotona eikä navetassa, navetta-asusta luovuttiin.  

Naisten kannustaminen housujen käyttöön oli osa naistenlehtien suurempaa tavoitetta suomalaisen pukeutumiskulttuurin muuttamiseksi. 

- Kansanomaisessa ajattelussa naisten housujen käyttö oli maailmanlopun enne ja säädyttömyyden ilmaus. Naistenlehdet opettivat, että käytännöllinen ja terveellinen pukeutuminen on nykyaikaisen sivistyksen merkki, kertoo aiheesta toukokuun lopussa tohtoriksi väittelevä Arja Turunen.


Hiihtoinnostus lisää housujen käyttöä
 

Tärkein tekijä housujen käyttöönotolle oli sotien välisen ajan hiihtoinnostus: suomalaisia kannustettiin ladulle kansanterveyden ja hiihtokansan maineen nimissä.

Vaatimus hiihdon harrastamisesta esitettiin myös naisille, mikä uudisti naiskuvaa aktiivisempaan suuntaan. Kun hiihtotyylissä siirryttiin samaan aikaan tasamaahiihdosta murtomaahiihtoon, hiihtovälineet ja -tekniikka täytyi uusia. 

- Naistenlehdet esittivät housupukuisen, murtomaahiihdon taitavan ja vauhdikkaasti etenevän hiihtäjättären nykyaikaisen naisen esikuvaksi, Arja Turunen kuvailee.


Sota-aika salli naisten käyttää housuja – mutta miehet eivät
 

Naisten housujen käytön vastustajat huomauttivat housujen käytön muuttavan naiset miesmäisiksi. Myös naistenlehdet määrittelivät naisten housujen käytölle selkeät rajat.

-  Julkiselle paikalle naisilla ei ollut housupukuisena asiaa, kunnes sota-aika muutti tilanteen, ainakin osittain, Arja Turunen kertoo.

Kotirintaman arki edellytti naisilta käytännöllistä pukeutumista, mutta naisille huomautettiin, että miehet voivat paheksua housujen käyttöä. Siksi naisia neuvottiin käyttämään hametta sen aikaa, kun mies on rintamalta lomalla.

Korsuista kantautuneiden terveisten perusteella miehet kokivat naisten housujen käytön uhkana: mitä miehet sitten panevat päällensä, jos nainen on ottanut miehensä tai veljensä housut käyttöön?

- Sodan loppuvaiheessa naistenlehdetkin alkoivat toivoa, että naiset vähentäisivät housujen käyttöä. Hametta käyttävä nainen loi sota-ajan arjen keskelle häivähdyksen rauhan ajan tunnelmaa, selittää Turunen.

Vaikka naistenlehdet olivat edelläkävijöitä, niin yleinen suhtautuminen naisten housujen käyttöön muuttui vasta sota-aikana. Vasta 1960- ja 1970-luvuilla housuista tuli hyväksytty vaate naisille. Kuitenkin Vielä 60-luvulla naisten tuli pukeutua hameeseen esimerkiksi ylipiston tentteihin.

Klikkaa kuvagalleriaan: Hameita ja housuja 1950-70-luvuilla. Onko sinulla lisätietoa kuvien henkilöistä tai kuvauspaikoista? Kerro tietosi olotila(at)yle.fi

kommentit

...niin...onhan ne tentitkin "arvokkaita" tilaisuuksia....Mun tytär pukeutui Yliopiston tentteihin ns. tunika ja legginsit ja nilkkurit sopivalla korolla...väritöntä kynsilakkaa,normaalit kynnet.Kasvoihin kevyt ehostus...hiuksissa siisti,huoliteltu kampaus. ;-)

>lelle Ti, 2011-05-24 14:11

Ei ihme, että naisten housujen käyttöön suhtauduttiin nihkeästi, jos "emännät" pukeutuivat miestensä tai veljiensä housuihin. Taitaisi vamo saada outoja katseita, jos minun housuissani kulkisi kaupungilla.

>Jere Ke, 2011-05-25 10:08

Tottahan toki naisilla pitääkin housut olla, erityisesti kovasti lyhyiden hameenkorvikkeiden alla ...vaikka pieni vilauttelu ei miehistä silmää häiritsisikään - paitsi autolla ajaessa... Mutt kyll leginsitkin ihan sopivan 'syntisiltä' näyttävät ja herättävät toivoa ohenemisestaan kesähelteillä...

>lyly-hakkarainen Ke, 2011-05-25 10:22

Saako nainen käyttää housuja? Ehdottomasti ei!

>vm Ke, 2011-05-25 13:30

Tottakai naisen pitää saada pukeutua niinkuin parhaaksi kokee - tässä tapauksessa housuihin.

>kalevatar Ke, 2011-06-08 01:40

toki nainen saa housuja käyttää mutta mieluummin kauniin hyväkroppaisen naisen hameessa haluaa nähdä itse olen mies ja käytän hametta aika usein se on mukavampi kuin housut

>erimies Ke, 2011-05-25 15:48

Niin on tämä outoa, että naisille jo sallitaan housut, mutta miehille ei hameita, niin on väärin :(

>Ismo Ke, 2011-05-25 15:57

Miksi naiset haluavat näyttää miehiltä muutenkin kuin housujen suhteen? Miksi suomlainen nainen pukeutuu niin halvasti (vaatteet h&m:ltä jne)?

>Justus Ke, 2011-05-25 18:44

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Arja Turunen tutki etnologian väitöskirjassaan ”Hame, housut, hamehousut! Vai mikä on tulevaisuutemme?”, kuinka naisten housujen käyttöön suhtauduttiin suomalaisissa naistenlehdissä 1889–1945.

Housut ovat perinteisesti olleet vain miesten vaate, johon naisten ei ole sopivaa pukeutua, joten 1900-luvun alussa tehdyt ensimmäiset aloitteet housujen käyttöönotosta naisten pukeutumisessa herättivät runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan.

Tutkimuksen aineistoon kuului kaupallisia naistenlehtiä, kuten Kotiliesi ja Eeva, ja naisten järjestölehtiä, kuten Lotta Svärd -lehti, Marttaliiton Emäntälehti, sosialidemokraattisen naisliiton Toveritar sekä naisliikkeen lehdet Koti ja Yhteiskunta ja Naisten Ääni. Vertailuaineistona oli Suomen Kuvalehti.

Väitöskirja tarkastetaan Jyväskylässä 27.5.2011.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä