Halaa stressi pois - kuinka hoitaa lapsen stressiä?

Halaa stressi pois. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lapsetkin kärsivät stressistä. Lapsi ei usein vain osaa ilmaista pahaa oloaan sanoilla. Siksi lasten stressi näkyy käyttäytymisessä aggressiivisuutena tai jollain lailla muita häiritsevänä käytöksenä. Jotkut lapset taas reagoivat stressiin vetäytymällä tilanteesta tai ahdistumalla. Vanhempien onkin tärkeä olla tarkkaavainen lapsen suhteen.

Lapsi osaa onneksi myös itse hakea aikuisilta oikeaa tukea stressaaviin tilanteisiin. Lapselle luonnollinen reaktio pahaan oloon on juosta halaamaan äitiä tai isää. Kosketuksella ja läheisyydellä on rauhoittava vaikutus. Silittelyllä ja halauksella vapautuu oksitosiinia, joka taltuttaa stressiä ja ahdistusta.

Lapsen läheisyys vaikuttaa myös toiseen suuntaan - halaileminen ja silittely rauhoittavat samalla myös vanhempaa.

Stressireaktiota ei kannata vältellä, koska se kuuluu oleellisena osana elämään. Sitä tarvitaan erilaisista haasteista selviämiseen. Siksi vanhemmalla on tärkeä rooli lasten stressiltä suojautumiseen. Stressinsäätelyn kehittyminen edellyttää harjoittelua sopivien vastoinkäymisten kanssa.

Pienet lapset ovat herkempiä stressin haitallisille vaikutuksille, joten läheisillä ja pitkäkestoisilla ihmissuhteilla on merkitystä niin kotona kuin päiväkodissakin.

Kosketuksella voidaan saada paljon hyvää. Paitsi että se helpottaa stressiä, sillä on myös elintärkeitä vaikutuksia esimerkiksi keskoshoidossa. Kosketus lieventää myös vauvojen kipua esimerkiksi verikokeessa.

Koskettaminen on meille luonnollinen tapa hakea ja luoda turvaa toiselle. Kosketus tuo hyvää oloa.

Lue lisää aiheesta Akuutin nettisivuilta tai katso juttu Areenasta kohdasta 22:19 alkaen. Akuutissa myös muita stressiin liittyviä aiheita.

kommentit

Akuuttia en ole seurannut viime aikoina, mutta tuo on tuttua minunkin suvussani.

>Atro Niiniluoto Ke, 2013-03-13 12:47

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä