Iisa, Katja ja Soili - kolme näkökulmaa arjen äitiyteen

Arjen äitiys - Soili Cartwright, Iisa Rahijärvi ja Katja Lahti Yle Puheen Perhee

Reilu kolmikymppisenä haaveeni toteutui – minusta tuli äiti. Raskausaikana olin elämäni voimissa ja synnytyksestäkään ei jäänyt suurempia traumoja. Mutta ne lukuisat ohjeet ja neuvot äitiyteen eri suunnilta yllättivät: millainen äiti minun pitäisi olla, miten minun tulisi lapseni syöttää tai nukuttaa. Kaikilla tuntui olevan äitiydestä sanottavaa. Miten löytää kultainen keskitie omannäköiseen äitiyteen?

Pyysin Perheen aikaan kolme äitiä keskustelemaan äitiydestä.

Soili Cartwright on kolmen lapsen äiti. Hän sai ensimmäisen lapsensa 19-vuotiaana Amerikassa. Soili pyörittää kaksikielistä perhettä. Vaikka vanhemmat omaavat erilaisen kulttuuritaustan, kasvatuksellisissa asioissa Soililla ja hänen miehellään on yhtenäinen näkemys. Tultuaan jo hyvin varhain äidiksi Soili mieltää äitiyden määrittävän hyvin paljon hänen identiteettiään. Ei hän kuitenkaan koko ajan pohdi äitiyttään, vaan elää elämää, jonka osana ovat lapset.

Iisa Rahijärvi on kolmen lapsen äiti, joka on viettänyt yhdeksän vuotta kotiäitinä. Ensimmäistä lasta odottaessaan Iisa ei tuntenut paniikkia äitiydestä vaan tunsi itsensä äidiksi heti raskaustestin näyttäessä positiivista. Toisen ja kolmannen raskauden aikana hän panikoi sitten ensimmäisenkin edestä. Iisa mieltää olevansa ihmisenä sellainen kuin olisi ilman lapsiakin, elämän suunta on vain erilainen. Iisa valitsi tietoisesti kotiäitiyden. Tämä vaihtoehto on toiminut hänen perheelleen vaikkakin taloudellisesti on ollut tiukkaa. Iisa kuitenkin kehottaa jokaisen äidin miettivän tarkasti omia vaihtoehtojaan. Hän kuitenkin huomauttaa, että jos kotona oleminen ei sovi, niin väkisin ei kotiäidiksi kannata ryhtyä.

Katja Lahti on kahden lapsen äiti. Katja ei ole tunnistanut koskaan itsestään minkäänlaista äitihahmoa; ei edes nyt vaikka hän äiti onkin. Katja mukaan perinteinen äitimyytti kaipaa päivitystä. Tästä hän on puhunut Project Mama -blogissaan, jonka hän sai lahjaksi äitiyslomalle lähtiessään. Nyt nämä blogiin kirjoitetut ajatukset ovat jalostuneet myös kirjaksi. Maaliskuussa 2012 hän julkaisi yhdessä Satu Rämön kanssa Vuoden mutsi -kirjan, joka kertoo keskinkertaisesta äitiydestä. Katjan mukaan on tärkeä jakaa aitoja kokemuksia äitiydestä, millaista on arjen äitiys.

 

 

 

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä