Juhlitaan kaverisynttäreitä!

Juhlitaan kaverisynttäreitä! Kuva: stock.xchng, Teresa Howes.

Lapselle synttärit ovat joulun ohella vuoden kohokohta. Juhlat ovat ajan mittari, jonka mukaan lapsi laskee kuukausia, päiviä ja lopuksi tunteja. Vanhemman on myös helppo verrata lastensa synttäreitä jouluun: Rahanmenoa ja paljon tohinaa, iso kasa lahjapaperia, punaiset posket ja sokerihumala, sekä onnellinen, mutta väsynyt juhlija. 

Vanhemmalle lapsen synttärijuhlat luo paineita. Missä synttärit pidetään? Kuinka monta vierasta kutsutaan? Mitä tarjoillaan? Onko kaksi tuntia liian pitkä aika? Entäs jos juhlat menevät vain riehumiseksi? Viihtyvätkö kaikki varmasti? Mitä läksiäispussukasta löytyy?

Lasten syntymäpäiväjuhlista puhuttaessa on vakiintunut käsite kaverisynttärit, joka tarkoittaa juhlia, joihin kutsutaan vain sankarin kavereita koulusta, päiväkodista tai pihapiiristä. Erikseen vietetään vielä sukulaissynttärit, joihin osallistuvat mummit ja sedät, kummit ja papat.

Kaverisynttärit ovat vanhemmalle näytön paikka. Tarjolla on liikuntasynttäreitä, teatterisynttäreitä, poploppeja, synttäreitä laivalla, huvipuistossa, hampurilaisravintolassa tai museossa. Vanhemmalla täytyy olla varaa satsata syntymäpäiviin rahallisesti, järjestely ja siivoaminen jää tällöin jonkun muun harteille. Näinä täyteen ladattuina vanhemmuuden päivinä vaihtoehto kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta. 

Toinen vaihtoehto on viettää synttäreitä kotona. Silloinkin täytyy vähintään olla jokin teema: superhahmo, vihainen lintu tai prinsessabarbikeiju. Miksi pelkät synttärit eivät enää riitä teemaksi?

Kotisynttäreillä vanhemmasta kutoutuu seremoniamestari, joka keksii leikkejä ja tarjoilee herkkuja tasapuolisesti kaikille. Juhlapäällikkö, joka muistaa kunkin juhlijan allergiat, korjaa kaatuneet limut lattialta, pyyhkii vieraat peput ja pitää sulavasti hymyillen järjestystä yllä kymmenen pienen lapsen kiipeillessä seinille. 

Itse sain tällä viikolla muistutuksen siitä, että kun vanhempi muistaa ottaa rennoin rantein ja laskea suorituspaineita synttäreiden suhteen, osaa lapsikin rentoutua.

Tässä muutama vinkki jolla säästät hermojasi kaverisynttäreitä järjestäessä! 

  • Imurointi ennen synttäreitä ei ole tarpeen.
  • Sujauta arvokkaat esineet kaappeihin turvaan.
  • Suunnittele synttärit huolella, vapaalle leikille voi jättää aikaa synttäreiden lopuksi.
  • Kaksi tuntia juhlintaa on tarpeeksi, niin sankarille kuin juhlijoillekin.
  • Teemaa ei ole pakollinen. Jos se on sankarille tärkeää, ei ole pakko ostaa valmista teemarekvisiittaa kaupoista. Pahvista askartelemalla saa hienot prinsessakruunut, silkkipaperista siivet ja talouspaperirullista miekat. Villasukista ja kepeistä juhlijat voivat rakentaa keppihevosen tai lasten poskiin voi kasvomaalata teemaan sopivan kuvan.
  • Kakku on useimmiten turha tai ainakaan siitä ei kannata leipoa jättimäistä. Useimmat lapset eivät pidä kakusta. Kynttilät voi tökätä jäätelöön, donitseihin tai jättimuffinssiin.
  • Suolainen syötävä on hyvää vastapainoa makealle. Lihapullat, nakit, karjalanpiirakat ja falafelit kehiin!
  • Läksiäispussukka, teemasynttärit tai synttärit huvipuistossa eivät ole pakollisia. Kilpavarusteluun ei tarvitse lähteä mukaan!
  • Muista huolehtia, että myös hiljaiset vieraat tuntevat itsensä osaksi porukkaa. Keksi siis  tekemistä tai leikkejä, joita koko porukka voi tehdä yhdessä.
  • Synttäreiden järjestämisestä ei kannata saada hermoromahdusta. Yksinkertainen on kaunista. 
  • Anna synttäreiden soljua omaan tahtiin, mutta menon muuttuessa villiksi keksi järjestäytynyttä yhteistä tekemistä. Muutaman vanhanajan leikin säännöt kuten vettä kengässä, rikkinäinen puhelin tai pantomiimi kannattaa muistella mieleen ennen juhlia.
  • Nauti siitä, että lasten kanssa ei koskaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Juhlitaan synttäreitä. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.Juhlitaan kaverisynttäreitä! Kuva: stock.xchng.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä