Lasten kanssa matkalla - Bengtskärin majakka

Testiryhmässä:
äiti Pauliina, isä Ilkka, lapset Peppi, 2, Lotta, 4, Kaarlo, 10 ja Aurora, 12.

+ Opin paljon historiasta, Aurora 
+ Jännää: sotaa, kummituksia, sammakoita, Kaarlo 
+ Kodikas tunnelma ja ystävällistä palvelua, äiti Pauliina
- Aina ei pääse rantautumaan, isä Ilkka

Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka, 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Majakan valolle voi kiivetä jännittäviä kierreportaita aivan ylös asti myös lasten kanssa. Mukaan on hyvä ottaa vaihtohousut ja saappaat, kun tutkii veden täyttämiä kallionkoloja mulahtaa niihin helposti.Lasten kanssa matkalla - Bengtskär. Kuva: Pauliina Ståhlberg

LUONTO
Bengtskärin kallioluodolla ei kasva yhtään puuta, mutta eläimiä riittää. Keväällä haahkat nököttävät pesissään. Kesäisin sammakoita on niin paljon, että illalla saa varoa astumasta niiden päälle. Hylkeitä saattaa nähdä, jos on onnekas ja hiljaa. Eli ainakaan meidän lasten kanssa ei onnistu.

HISTORIAA
Graniittikivinen majakan valo syttyi vuoden 1906 lopulla ja majakka toimii yhä. Lapsia kiinnosti varsinkin se, että luodolla oli asunut 1930-luvulla jopa 32 ihmistä, joista 21 lasta, ja heillä oli oma opettajatar. Kerrotaan, että eräskin poika oli jo kuusivuotias, kun pääsi ensimmäisen kerran muualle.

Majakassa on pieni sotamuseo, jossa kerrotaan Bengtskärin taistelusta. Neuvostoliiton armeija yritti räjäyttää majakan jatkosodan aikana 1941 Bengtskärin taistelussa, joka päättyi sankarilliseen suomalaisten voittoon. Paikka saikin lempinimen Sankarimajakka.

RUOKA
Wilsonien perhe ylläpitää majakkaa ja sen vierasmajaa. Majakassa tarjoillaan ihanaa saaristolaisruokaa. En ole koskaan syönyt niin hyvää lohikeittoa!Lasten kanssa matkalla - Bengtskär. Kuva: Siiri Huttunen

MAJOITUS
Bengtskärin majakalla voi viettää muutaman tunnin opastuksella tai ilman ja olla yötäkin. Vietimme karulla luodolla yhden yön majakassa, jossa majakanvartijoiden entiset asunnot ovat melkeinpä alkuperäisissä kalusteissaan.

Ensimmäisessä asuinkerroksessa on kahvila, kappeli, majakkaposti sekä entisöity majakanvartijan asunto. Toisessa asuinkerroksessa on kokous- ja majoitustilat. Majakassa on useita perhehuoneita, joten suurempikin joukko mahtuu yöpymään. Päivän päätteeksi voi saunoa, vaikka pienimpiä (ja minuakin) hirvittää kolkkojen kallioiden välissä uiminen kylmässä meressä.

MATKA
Bengtskärin majakalle pääsee yhteysaluksella, jos sää sallii. Suojaisin ja lyhin reitti sinne kulkee Hiittisten kauniin saariston kautta. Venematka Kasnäsistä kestää taksiveneellä noin tunnin. Veneessä voi istua ulkona kannella tai sisällä tuulen suojassa. Matkalla voi nähdä paljon lintuja. Meillä oli pelikortit mukana aluksessa, mutta maisemien ihailu vei voiton. Ja paluumatkalla voitti väsymys.

Lasten kanssa matkalla - Bengtskär. Kuva: Pauliina StåhlbergTARU POOKINEIDOSTA
Ennen kuin Bengtskärin majakka rakennettiin vuonna 1906, luodolla oli pooki eli tunnistusmajakka. Uskottiin, että Bengtskärissä asui Pookineito, joka varoitti kalastajia myrskyistä. Jos rajuilma tai sumu oli tulossa, neito kopisteli kepillä kalliota huutaen "nostakaa nostakaa!" tai hän nosti kirkkaasti loistavaa lyhtyä kolmasti. Silloin kalastajat nostivat verkkonsa mahdollisimman nopeasti ja lähtivät kohti kotia ja saariston suojaa. Myös majakan nykyinen emäntä Rouva Wilson uskoo Pookineitoon, sillä hän on kokenut kaikenlaista kummallista ollessaan luodolla.

www.bengtskar.fi

59° 43,4' N 22° 30,1' E

LISÄKSI
Lähellä Bengtskäriä, Rosalassa, on viikinkikylä, jota pitää sama sympaattinen Wilsonien suku kuin Bengtskärin majakkaakin. Siellä voi pukeutua viikingiksi, silittää lampaita, leipoa viikinkileipää ja oppia tuhat vuotta sitten paikalla asuneista viikingeistä.

www.rosala-viking-centre.com

Pauliina Ståhlberg on Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja ja neljän lapsen äiti.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä