Pienen lapsen uni ja uniongelmat

Vauvan univaikeudet rasittavat koko perhettä ja voivat olla pitkäaikainen ongelma, joka voi korjaantua, mutta alkaa taas uudelleen esim. sairastelun tai hammaskipujen myötä. Tässä monta unta käsittelevää kysymystä:

Miten lapsen saa nukkumaan yön heräilemättä (3-10 kertaa)?

Mitkä niksit rauhoittavat lapsen uudelleen uneen keskellä yötä?

Minkä ikäiselle vauvalle voi yrittää luoda unirytmiä? 

Paljonko alle 1-vuotiaan pitäisi nukkua?
Entä minkä ikäiseksi lapsi tarvitsee myös päiväunia?
Miten vanhemmat jaksavat huonoilla unilla menettämättä hermojaan ja elämäniloaan. Mistä saa apua, miten sitä osaa pyytää tai hakea?

 

Huonosti nukkuvan lapsen vanhemmilleen aiheuttama unenpuute on karmeaa, paljon pahempaa kuin ennen lapsen saamista osaa kuvitellakaan. Valvominen aiheuttaa tutkitusti ajattelun ja tunne-elämän muutoksia: kyky kommunikoida ja ratkoa ongelmia vähenee, empatiakyky heikkenee, ärtyvyys lisääntyy ja itsehillintä vaikeutuu. Hoida siinä sitten lasta ja parisuhdetta, ja mieti vielä miten saisi lapsen nukkumaan!

Lapsien unen tarve ja heräilytaipumus on yksilöllistä. Puolivuotias nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa, vuoden ikäinen 11–13 tuntia. Kuuden kuukauden iässä lapset heräävät keskimäärin 1-3 kertaa yössä, osa hereille asti, osa vain hieman havahtuen. Vielä kaksivuotiaistakin yli puolet herää yöllä ainakin kerran, ja joka kymmenes kolme kertaa tai useammin.

2-3-vuotiaat lopettelevat itse yleensä päiväunia, jos heitä ei siihen tueta esimerkiksi yöunia vähentämällä. Osa lapsista nukkuu päiväunia vielä ekaluokallakin. Jos lapsi on virkeä ja hyvinvoiva, ei päiväunille tarvitse pakottaa, mutta silloinkin on hyvä rytmittää päivää rauhallisemmalla hetkellä esimerkiksi lounaan jälkeen. Päiväkodin hetkisessä ympäristössä päivälepo on hyvä tapa, vaikka lapsi kotona pärjäsikin jo ilman.

Hyvän unen perusta on uni-valve-rytmi eli selkeä ero päivän ja yön välillä.

Aamulla noustaan ylös, syödään, aletaan jutustella ja touhuta. Illalla hiljennetään tahtia, valaistusta ja virikkeitä. Vauvan katkonaisiin uniin ei aikuinen voi vaikuttaa, mutta lapsen voi opettaa nukahtamaan rauhallisesti itse uudelleen laittamalla hänet jo illalla hereillä olevana sänkyyn. Vaikka aluksi tuntuisi helpommalta nukuttaa lapsi rinnalle, pullolle tai syliin, syntyy ongelmia kun lapsi tottuu tarvitsemaan samaa nukutustapaa aina yöllä havahtuessaan.

Unitutkimuksissa ne lapset, jotka nukkuivat läpi yön herättämättä vanhempiaan, laitettiin muita useammin iltaisin hereillä omaan sänkyyn! Yöllä heräävän vauvan kanssa ei seurustella, vaan lohdutellaan hätä pois ja hoidetaan lempeästi vain välttämättömät hommat, lähinnä kakkavaipanvaihto. Ei tuutulauluja enää yöllä!

Huonosti nukkuvalle vauvalle kannattaa aluksi kysyä apua neuvolasta, jossa voidaan ainakin varmistaa, ettei unta häiritse vaikkapa korvatulehdus tai allergiat. Neuvolasta saa ohjeita myös koti-unikouluun, joka tosin sopii vasta yli puolivuotiaille, kiinteitä syövälle vauvalle. Ensi- ja turvakotien liitolla on baby-blues-toimintaa, joista saa henkilökohtaista ohjausta puhelimitsekin. Jos olet aivan uupunut ja pelkäät vahingoittavasi lastasi, hae apua perheneuvolasta ja lastensuojelusta. Älä aristele pyytää myös sukulaisia tai ystäviä apuun edes päiväunien ajaksi.

Lapsen ensimmäinen vuosi on valitettavasti useimmiten vähien unien aikaa. Kannattaa myöntää se itselleen ja sopeutua tilanteeseen. Unenpuutteen aiheuttamaan hermojen menettämiseen ei auta kuin nukkuminen. Jätä harrastukset, iltakukkumiset ja kodinhoidot minimille, nukkuminen on nyt ykkösprioriteetti. Nuku lapsen päiväunien aikana jos suinkin pystyt. Sovi miten pyydät apua paikalle, jos pinna meinaa palaa. Varaa suklaata sängyn viereen, siitä on kummasti apua kello kolme yöllä kun tekee mieli kirkua ääneen.

Kahden vanhemman perheissä jakakaa vanhempien kesken aamu-univuoroja, iltaunivuoroja. Molemmat vanhemmat voivat vastata vauvan hätään yöllä ja vähintään vuorotella vaipanvaihdossa tai hyssyttelyssä, vaikka äiti joutuisikin heräämään imettämään. Valvominen ja vakava unenpuute ei saa jäädä yksin toisen vanhemman kannettavaksi!

Hurjasti myötätuntoa teille vauvan unien kanssa kamppaileville, elätte nyt raskasta elämänvaihetta! Muistan itsekin miten toivottomalta tilanne välillä tuntui. Vaikka se ei nyt ehkä lohduta, niin suurin osa lapsista alkaa nukkua yönsä paremmin noin vuoden ikäisenä. Se on onni, jota odotellessa kannattaa sinnitellä!

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienen lapsen äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana ja Yle TV2 Poinzi-lastenohjelman neuvonantajana.

 

Lisää aiheesta:

Jannan vastaus Pienen lapsen uni ja uniongelmat osa 2 onunikoulu- ja tassutteluohjeita sekä nukkumapaikkavinkkejä – eli keinoja vauvan parempaan uneen! 

Etsi netistä myös: perheneuvola + kotikuntasi nimi

Ensi- ja turvakotien liitto

kommentit

Kysyisin miksi ihmeessä 2-vuotiaani on ihan hysteerinen aina, kun tulee puhe joko päiväunista tai yöpuulle käymisestä??? Meinaa ihan jo konstit loppua ja epätoivo iskeä kun lapsi vain itkee tunnista toiseen ja sänkyyn laitettaessa on tosiaan ihan hysteerinen. Kaikkea olen kokeillut eikä mikään tunnu auttavan. Hän nukkuu satunnaisesti päiväunet kotona. Hoidossa nukkuu aina. Voiko tämä olla jotain uhmaa vai mikä ihme on vialla? Nukkumaanmenoajatkin ovat 20-21 välillä ja yönsä nukkuu muuten hyvin.

Pe, 2010-02-19 21:38

Hei, voimia hankaliin nukkumistilanteisiin teille!

Löysin Anna Wahlgrenin sivuilta kohdan, jossa sanotaan että "...usein luullaan myös, että kyse on suorastaan hysteriasta, mutta hysteerinen lapsi joko oksentaa tai pyörtyy, tai sitten molempia. Huudon muodossa esitetyt kysymykset ( ja miten lapsi muuten ilmaisisi kysymyksensä?) eivät ole hysteriaa. Ne ovat juuri kysymyksiä, jotka vaativat vastauksen, jonka lapsi voi kelpuuttaa. Älä luovu, ennen kuin olet löytänyt oikeat vastaukset, ja osaat antaa ne! "Nyt nukutaan" - kuuri antaa sinulle työkalut. Lapsen lopullisen reaktion kuuluu olla helpotus."

Anna Wahlgrenilla on kannattajansa ja vastustajansa, ja hänen neuvonsa koskevat yleensä pikkuvauvoja, mutta ehkä Annalta löytyisi tähän teidänkin tilanteeseen keinoja, joilla pääsisitte eroon jo kierteeltä kuulostavasta tilanteesta http://www.annawahlgren.com/index.php/view/finska/anna-wahlgren

Lueskelin lisäksi MLL:n kuvausta 1-2-vuotiaan lapsen kehityksestä - sieltäkin voisi löytyä joitain seikkoja, jotka helpottavat syiden etsimistä. Lapsi kehittyy tässä iässä kovaa vauhtia, ja nukkumaanmeno-ongelmatkin voivat olla yhteydessä siihen http://vanhemmat.mll.fi/lapsi_kasvaa_ja_kehittyy/1-2vuotias.php?dir=/lap...

Toivottavasti löydät apua linkeistä.
- UIla

>ullav Ma, 2010-02-22 09:03

Jos kerran hoidossa nukkuu, niin ei se sitten ole sitä peruspelkoa, että näkee painajaisia tai ettei herääkään. Pieni lapsi ei varmaankaan ymmärrä itse mitä uni on.

Vaikuttaa siltä että tilanne liitty enemmän kotiin ja vanhempiin. Joka tapauksessa pitää itse olla vahva kuin arkkienkeli ja äärimmäisen hyväntuulinen, kun sanoo: "Nyt mennään nukkumaan!" Kaikki hellyys ja ilo ja rohkeus ja varmuus on ladattava omaan käytökseen, ja sitten vaan toisteltava jonkun aikaa (vastauksena itkureaktioon), että kaikki on ihan hyvin, kohta pääset näkemään ihania unia. Oikein mairealla äänellä!

Toki sitten kun lapsi on sängyssä jo, niin seurustelu loppuu, eli lyhyt "hyvää yötä" ja mahdollisesti laitat hänet pitkälleen. Menet itse pois ja toistat tätä aina pitenevän ajan välein. Anna Wahlgren osaa kirjoittaa sen lapsen näkökulman oikein hyvin esiin, se avasi minunkin silmät.

Ainahan on mahdollista että lapsi on oikeasti sairas jollain tavalla, mutta jos päivähoidossa asiat sujuvat, kyse on jostain muusta. Onnea matkaan, usko lujasti itseesi!

>Hanna La, 2011-08-13 07:26

Kun lapselle laittaa silmäluomiin teipit ja laittaa kädet pusseihin, lapsi nukkuu.

>ralf örn ja säpinää La, 2011-08-13 01:08

Täällä on valvottu jo 10 kk..
"Jakakaa valvomiset vanhempien kesken" vähä vaikeeta, ku on yksin lapsen kanssa 24/7.

>Tarja Ke, 2014-05-21 08:04

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä