T-paitoja jäätelöpalkalla

Oliver´s design. Kuva: Jaakko Leppo

Oliver pyysi itse isäänsä viemään printit tuotantoon. Tästä ylpeänä isä innostui tuotteistamaan poikansa teokset. Nyt Oliverin printit kaunistavat luomupuuvillaisia vaatteita, ja poikaa taitaa odottaa todellinen jäätelökesä.

Hienoa kannustusta! Unelmat voivat siis toteutua.


Onko Oliver kotona pieni taiteilija?

- Oliver on piirtänyt 2-3-vuotiaasta alkaen ja osoittanut suurta kiinnostusta taiteen tekemiseen. Kotona Oliverille on aina ollut tarjolla hyvät mahdollisuudet taiteilla: piirtää, maalata, muovailla, leikata, liimata, askarrella; aivan kaikkea laidasta laitaan. Kunnolliset taiteen tekemiseen tarvittavat välineet ovat aina käsillä ja niitä käytetäänkin ihan joka päivä. Olen huomannut, että jopa tv:n katselu on jäänyt yhä vähemmälle luovan tekemisen tieltä, kertoo Jaakko Leppo.

Viisivuotias Oliver on käynyt Porvoon taidekoulua nyt pari vuotta. Koulua on kaksi tuntia kerran viikossa ja se painottuu kuvataiteeseen. Taidetta tehdään monipuolisesti eri tekniikoilla.

- Oliver odottaa tunneille pääsyä joka kerta kovasti.

Isä kertoo, että iPad oli Oliverille täysin uusi asia. Kun hän sai kokeilla laitetta ensimmäistä kertaa, hän jo piirteli piirustusohjelmalla itsenäisesti samantien kaksi ensimmäistä malliansa.

- iPad on Oliverista kiinnostava ja motivoiva piirustusväline. Itse käytän iPadia muistiinpanojen tekemiseen työssäni, joten olen hankkinut lisävarusteeksi JustMobile AluPen -kynän, joka helpottaa myös piirtämistä huomattavasti.


Kuinka keksitte t-paitaverkkopalvelun?

- Lähtökohtana oli jollain keinoin toteuttaa Oliverin toive: "Isi, sähköpostita tämä kuva mummolle, joka voi viedä sen Marimekkoon, että siitä tehdään kangasta, tai sitten POP:iin, että POP voi tehdä siitä jotain vaatteita."

Leppo tiesi, että on olemassa paikkoja, missä T-paitoja voi painattaa omista valokuvista, mutta koki, että tähän tarvittiin jotain lisää.

- Yön yli nukuttuani keksin etsiä netistä, tarjoaisiko joku tällaista konseptia. Lopulta löysin Spreadshirt-palvelun.

T-paitoja voi tuotteistaa itse omista valokuvista tai vaikkapa piirroksista, ja muut voivat tilata niitä netistä.

- Lapsen spontaani idea oman taiteen muuttamisesta kaikelle kansalle saavutettavissa olevaksi arkitaideteokseksi oli mielestäni loistavaa ajatuksen virtaa 5-vuotiaalta. Halusin vastata haasteeseen - niin että Oliver näkisi työnsä hedelmän saavan arvostusta ja että hän voisi nähdä kätensä jäljen konkreettisesti.

Nyt ystävät ja sukulaiset - tai kuka tahansa vaikka toiselta puolelta maapalloa - voi hankkia netistä www.leppo.fi -luomuvaatteita Oliverin designilla. Jokainen ostettu vaate kartuttaa Oliverin tulevan kesän jäätelöbudjettia: jokaisessa Oliverin designkaupan tuotteessa on yhden euron kate, joka kanavoituu suoraan taiteilijalle. 


Onko Oliver ollut ylpeä siitä, että arvostat hänen taidettaan näin paljon?

-Kyllä hän varmasti tykkää, mutta en sanoisi, että hän on erityisen ylpeä siitä että juuri minä tai joku muu arvostaa hänen taidettaan. Asia on toki hänelle tärkeä, mutta ehkä hieman vähemmän kuin ennen. Mitä enemmän hän tekee taidetta, sitä enemmän hän tuntuu tekevän sitä itseään varten - eikä enää vaikkapa isän miellyttämiseksi niin kuin se alkuvaiheessa oli.

Isä-Jaakon mielestä Oliverille on selvästikin tärkeämpää saada itselleen uusia kokemuksia tekemiensä töiden tai "projektien" kautta. 

- Minusta on todella upeata, että Oliver jo tässä iässä alkaa aidosti elää taiteen parissa,ja että hän kokee sen merkittäväksi osaksi jokapäiväistä arkea. Uskon, että myös Oliverin iki-ihanalla päiväkodilla on ollut tässä kasvamisessa suuri rooli.

 

Mitä ajatuksia pikku-taiteilijan tarina sinussa herättää? Kuinka sinä olet kannustanut lastasi - ja millaisissa asioissa?

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä