Luonto on täyshoitopaketti: ilmainen, nopea ja takuuvarma

Luonto on täyshoitopaketti: ilmainen, nopea ja takuuvarma. Kuva: Seppo Sarkkinen

Kiinnostus luontoon ja sen kokemiseen näkyy kasvavana ilmiönä: Luontokokemuksista kirjoitetaan enemmän, uusia retkeilyblogeja syntyy. Erityisesti naiset kiinnostuvat luonnosta ja retkeilystä nyt enemmän.

Tämän on huomannut Retkipaikka.fi:n perustaja Antti Huttunen; naisten osuus retkeilyjutuista kiinnostuneista kasvaa koko ajan.

- On tätä hetkeä, että Ihmiset kaipaavat puhdasta ruokaa ja luontoelämyksiä, siis aitoa luontosuhdetta, tiivistää Antti. - Onneksi retkeilystä kaivataan tietoa: aito luontosuhde voi syntyä vain omien kokemusten kautta.

Antti on itse sitä tavallista ihmistyyppiä, joka tarvitsee välillä yksinoloa. Kolmen lapsen isä osaa arvostaa luonnon suomia hoitovaikutuksia.

- Oikeastaan parasta retkeilyssä on se, että se on aina mukavaa, yksin ja seurassa.

Maalaisjärkistä akun lataamista

Tutkimusten mukaan kaupunkilaisten mielipaikat Suomessa löytyvät metsistä, virkistysalueilta ja rannoilta. Näissä ympäristöissä stressi vähenee tehokkaasti - toisin kuin vaikkapa kaupunkien puistoalueilla, jotka eivät ole yhtä elvyttäviä.

Kun ihminen palautuu stressistä, hän rauhoittuu, rentoutuu, ajatukset selkiintyvät ja arkipäivän huolet unohtuvat.

Yksinkertaisimmillaan luontoelämykset ovat tavallista luonnon katselemista, havainnointia, käveleskelemistä. Syyt luonnon terveyttä edistäviin vaikutuksiin ovat äärimmäisen maalaisjärkisiä: viherympäristöt yksinkertaisesti houkuttelevat liikkumaan ja tapaamaan muita ihmisiä.

- Viherympäristöjen läheisyys, saavutettavuus, turvallisuus ja miellyttävyys yksinkertaisesti lisäävät liikkumisen määrää, tiivistää ympäristön ja hyvinvoinnin yhteyksiä tutkiva professori Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta.

Vanhemman hyvinvointi: luonto on täyshoitopaketti: ilmainen, nopea ja takuuvarma. Kuva: Antti Huttunen

Agitaattori lähielämyksien puolesta

Retkipaikka.fi -sivuston aktiivikirjoittaja Antti Huttunen havahtui siihen, että paikallinen lähiluontotuntemus uhkaa kadota Suomesta samalla kun vanhat viisaat ihmiset kuolevat tietoineen pois.

- Vaikka netissä on paljon retkeilyvinkkejä, pistemäisistä luontokohteista, esimerkiksi luolista, hiidenkirnuista ja linnavuorista ei löydy helposti koottua tietoa, Antti selittää.

- Ihan jokaisen kunnan alueella on lukuisia upeita lähiluontokohteita, joista juuri kukaan ei tiedä. Joskus ne toki tunnetaan paikallisesti – mutta ei aina.

Hykerryttävä esimerkki löytyy Jyväskylästä.

- Talvella teimme Retkipaikka.fi:hin jutun upeasta jäätyneestä lippaluolasta Jyväskylän Keltinmäessä. Se sijaitsi alle sadan metrin päässä polusta, jota pitkin kulkee päivittäin paljon ihmisiä ulkoilemassa ilman, että heillä on aavistustakaan siitä, että polulta kannattaisi joskus poiketa!

Poikkea polulta - retkipaikka.fi:stä löytyy yli 350 retkikohdetta tai -tarinaa Suomesta. Retkipaikkaan voi ilmoittaa omia luontoretkeilykohteita. 20.4.2013 vietetään Suomen ensimmäistä Retkipäivää.

Lue lisää: Lapsen kanssa retkeilyn "mutkut" ja "sitkut"Luonto on täyshoitopaketti: ilmainen, nopea ja takuuvarma. Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle

kommentit

En itse ole pitkään aikaan liikkunut luonnossa, mutta nyt on jostain innostus palannut.Yks mikä vois olla tosi mielenkiintosta, niin luontokuvaus. Lintubongaus toinen.Luonnossa liikkuu mielenkiintosia elukoita, jota ei niin ikään ole pitkään aikaan päässyt havannoimaan.

>ituhippi Pe, 2013-05-10 17:45

Käki kukkui mahtavasti.Oli mahtava osata muitakin lintuja kuin käki, sepelkyyhky ja talitintti.

>ituhippi La, 2013-05-11 00:26

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä