Lasten kanssa luontoretkeilyn ”mutkut” ja ”sitkut”

Lasten kanssa luontoretkeilyn ”mutkut” ja ”sitkut”.

Metsäihminen ja isä Antti Huttunen katsoo pikkulapsiperheen suhdetta luontoon kahdelta kulmalta: yhtäältä lasten ikimuistoisina luontokokemuksina, toisaalta vanhemman oman henkisen hyvinvoinnin  kautta.

- Parin tunnin metsässä liikkumisen jälkeen ei tule hetkeen kiukuteltua turhista! nauraa Antti. Ja tarkoittaa siis itseään.

Entä lapset?

- Nyt 10-vuotias tyttäreni on luonnossa kuin kotonaan ja havainnoi ympäristöä aktiivisesti. Samaa vikaa olen alkanut havaita 3-vuotiaassa pojassa, joka viihtyisi metsässä tuntikausia. On täysi syy olettaa, että myös nuorimmainen, nyt 1-vuotias, seuraa samaa latua.

Ja kuinka tähän päästään? Retkipaikka.fi:n perustaja Antti Huttunen vastaa yleisiin ”mutkuihin".

”En viitsi suunnitella, pakata ja hikoilla – fiilis on jo mennyttä kun retkelle vihdoin päästään.”

- Äkkiseltään ajatus siitä, että lähtisi retkelle voi tuntua hankalalta. Siitä ei kannata tehdä liian vaikeaa. Sopivalla säällä päälle vain normaalit ulkoiluvaatteet ja menoksi! Pari tuntia riittää,
ei jokaisen tarvitse olla vaeltaja, joka viilaa grammoja varusteidensa painosta.

Kynnystä lähteä laskee, jos retkeilyn yhdistää mahdollisuuksien mukaan muihin menoihin. Niin myös itse pyrin tekemään: retkeilemme perheen kanssa yleensä siellä, missä liikkuisimme muutoinkin.

”Ei lapsia voi joka paikkaan viedä.”

- Ei voikaan. Yleensä käyn kohteissa ensimmäisen kerran yksin tai aikuisen kaverin kanssa. Sopiville ”tiedustelluille” kohteille on sitten hyvä palata lasten kanssa perheretkelle.

Lapsille sopivia retkipaikkoja ovat erityisesti luontopolut ja monet geologiset kohteet. Helposti saavutettavat luonnonluolat ovat lapsille suuri elämys, ja sitä voi ruokkia lisää itse tehdyllä aarrekartalla tai paikkaan liittyvällä tarinalla.

Esimerkiksi Retkipaikka.fi:ssä kerromme, jos paikka sopii erityisen hyvin lasten kanssa retkeilyyn tai jos paikkaan ei ehdottomasta kannata ottaa mukaan pieniä retkeilijöitä.

”En saa motivoitua perhettä mukaan.”

- Retkeillessä on helppo opettaa luontoon liittyviä tietoja ja taitoja. Ne motivoivat, ja niitä ei nykylapsi kertakaikkiaan voi saada liikaa! Kerrasta jää koukkuun.

Jos pelkkä retki ei riitä, niin esimerkiksi geokätköily tuo mukaan sopivasti pelillisyyttä. Sen jälkeen varmasti kiinnostaa.

”Tarvittaisiin auto, että ensinnäkään pääsee sinne retkelle, luontoon.”

- Ihan lähelläkin voi olla nähtävää. Jos ei ehdottomasti halua näkemään jotain tiettyä kohdetta, ei retkelle lähtemiseen tarvita autoa. Elämyksiä löytyy jo lähimetsästä, jossa riittää nautittavaa keväästä syksyyn.

Etäisyydet tai matkaamisen vaikeus eivät ole este. Moniin kaupunkien lähellä oleviin kohteisiin pääsee kätevästi jalan ja bussilla, usein kävelyetäisyydelle. Ja nähtävää riittää myös kaupunkien lähellä.

Retkipaikka.fi tuo esimerkinomaisesti esille kohteita, joista oivaltaa, että ihan lähelläkin voi ihmetellä ja nauttia.

”En vain saa aikaiseksi.”

- Omista rutiineista voi olla vaikea poiketa sen vertaa, että lähtisi retkelle, tiedän! Sen verran kannattaa kuitenkin viitsiä rikkoa tapojaan: viimeistään metsässä huomaa, että lähteminen kannattaa – aina.

Lue lisää: Antti Huttunen on agitaattori lähielämyksien puolestaLuontoihminen Antti Huttunen kumoaa lapsien kanssa luontoretkeilyn ”mutkut” ja ”sitkut”. Kuva: Jacek Freyer, stock.xchng

 

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä