Mitä tehdä, jos epäilet lapsesi joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi?
- Jos on syytä epäillä lapseen kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä, silloin kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä rikosilmoitus mahdollisimman pian, kertoo erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja sairaanhoitaja Kirsi Porras Väestöliitosta.
- On ensiarvoisen tärkeää, etteivät vanhemmat ala johdattelevasti kysellä mahdollisista tapahtumista tai lapseen kohdistuneista teoista.
Jos lapsi oma-aloitteisesti kertoo tapahtuneesta, kannattaa kirjata mahdollisimman sanatarkasti ylös, mitä lapsi kertoo ja missä yhteydessä asia tuli esille. Vanhemman tulee välttää aktiivista kyselemistä ja tarkentaa vain lapsen jo kertomaa asiaa avoimin ja neutraalein kysymyksin, kuten ”Mitä tarkoitat?” tai ”Kerro siitä tarkemmin”. Vanhemman ei pidä tuoda itse keskusteluun uusia asioita.
Sosiaali- ja terveysministeriö on yhdessä sisäasiainministeriön ja oikeusministeriön kanssa tehnyt selkeän esitteen Lapsi rikoksen uhrina. Tietoa väkivalta- ja seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen lapsen vanhemmalle. Esitteessä kerrotaan miten toimia, kun havaitsee tai epäilee lapsen joutuneen rikoksen uhriksi.
Yleensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistynyt on lapselle jotenkin tuttu henkilö. Täysin vieraiden henkilöiden tekemät seksuaalirikokset, jotka kohdistuvat alle kouluikäisiin lapsiin, ovat äärettömän harvinaisia.
- Toki aina silloin tällöin kuulee, että lapsia on houkuteltu autoon esimerkiksi koulun tai päiväkodin lähettyvillä. Lapset ymmärtääkseni ovat puhuneet asiasta koulun opettajille tai vanhemmille ja näin asia on tullut ilmi. Asiasta on lähetetty viestiä vanhemmille, jotta he puhuisivat asiasta lapsilleen ja muistuttelisivat siitä, ettei kenenkään vieraan kyytiin tule mennä, Porras kertoo.
Jos lapsi kertoo, että aikuinen tai toinen lapsi on sanonut, ettei vanhemmille saa kertoa jotain asiaa ja tämä asia kuitenkin vaivaa lapsesi mieltä, pitäisivät vanhemman hälytyskellot soida. Myös lapsen sanavarastoa voi tarkkailla; jos lapsi alkaa kutsua sukupuolielimiään jollakin lapselle uudella termillä, voi neutraalisti udella, mistä sanat on opittu.
- Mutta jos lapsi kertoo jonkun puhuneen hänelle ”outoja” asioita vauvojen tekemiseen liittyen tai vaikka, että joku aikuinen on koskenut hänen pippeliinsä tai pimppiinsä ja pyytänyt asian pitämistä salaisuutena, on lapsen kanssa ehdottomasti jatkettava asiasta keskustelemista, Porras sanoo.
Tällaisissa tilanteissa kannattaa jatkaa keskustelua avoimin ja neutraalein kysymyksin asiasta, jonka lapsi on nostanut esille. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla kysymys siitä, että lapsi olisi joutunut seksuaalisen hyväksikäytön tai hyväksikäytön yrityksen kohteeksi.
- Kyseessä voi olla, että lapsi on kuullut esimerkiksi seksiin liittyviä asioita joiltain muilta itseään vanhemmilta lapsilta ja on ahdistunut, hämmästynyt tai ihmeissään kuulemastaan, Porras sanoo.
- Mikäli vanhemmalla herää vahva huoli siitä, että jotain vakavaa on tapahtunut, tulee ottaa yhteys poliisiin tai lastensuojeluviranomaisiin. Heiltä saa ohjeet, miten toimia.
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.