Ovatko lapset entistä aggressiivisempia?

Ovatko lapset entistä aggressiivisempia? Kuva: Milca Mulders, stock.xchng

Ylivilkkausdiagnoosit taitavat olla arkipäivää ja koululuokista sekä päiväkodeista kantautuu uutisia levottomista lapsista. Onko maailma muuttunut niin nopeaksi, etteivät aikuiset pysy enää lasten tahdissa mukana?

Valtasuhteet muuttuvat, kun kovaäänisestä ja aggressiivisesta taaperosta tulee perheen pää. Silloin vanhemmista tulee helposti avuttomia sivustaseuraajia. Ongelma saattaa kuitenkin olla meissä vanhemmissa, kun emme löydä rakentavaa tapaa käyttää aggressiivisuuttamme. Aggressiivisuus on elintärkeä ominaisuus ihmiselle ja sen jalostunein muoto on jämäkkyys, jota tarvitaan kasvatuksessa, sanoo oikeuspsykiatri Hannu Säävälä.

Myös lasten television katselun ja aggressiivisuuden yhteydestä on puhuttu paljon. Televisio on usein helppo lapsenvahti, mutta mikä vaikutus sillä on lasten aggressiivisuuteen? Entä mikä neuvoksi, kun lapsi saa itkupotkuraivarit kaupan karkkihyllyllä? Kasvattajan nöyryytystä lisäävät vielä sivustaseuraajien tuomitsevat katseet.

Aggressiivisuuden kierre syntyy viimeistään koulussa, kun hirviölapsen vanhemmat sysäävät vastuun opettajille. Vanhemmat, ammattikasvattajat ja opettajat kaikki tietävät mihin rajat pitää asettaa. Vielä kun joku kertoisi sen lapsellekin.

Katso Akuutin juttu aiheesta Areenasta kohdasta 23:13 alkaen, toimittajana Matti Ahola.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä