Pätkätyö ei houkuta äitiyteen

Pätkätyö ei houkuta äitiyteen. Kuva: stock.xchng

Minä uskalsin ryhtyä pätkätyöläisenä äidiksi. Olin nuori, melkein kymmenen vuotta nuorempi kuin keskimäärin ensisynnyttäjät  nykyään. Luotin itseeni ja elämääni niin uhkarohkeasti, että en edes ajatellut ettemme selviäisi. Ja onneksi elämä kantoi. Nyt kolmikymppisenä en uskaltaisi enää ottaa tuota riskiä.

Useimmat määräaikaisissa työsuhteissa olevat kolmikymppiset pelkäävät perheen perustamista, ja pelon syy on raha. Pätkätyöt eivät anna varmuutta huomisesta tai ainakaan ensi kesästä. Jos pystyn juuri ja juuri ruokkimaan itseni ja maksamaan vuokrani, kuinka voisin lisääntyä?

Eräs määräaikaisena työskentelevä ystäväni naurahti kerran, että ellei ensimmäinen lapsi olisi ollut onnellinen sattuma, tuskin hän olisi uskaltautunut koskaan äidiksi. Toinen tuttuni vaihtoi huonommin palkattuun, mutta vakituiseen työhön jotta voisi ryhtyä äidiksi. Kolmas tuntemani nainen ei uskalla lähteä tylsästä vakituisesta työstään, koska haaveilee lapsista.

Työnantaja ottaa riskin vakinaistaessaan nuoren naisen

Ajatellaanpa asiaa työantajan näkökulmasta. Otat töihin intoa hihkuvan 25 - 35 -vuotiaan naisen. Hänen koulutuksensa on juuri sopiva, työhistoriansa loistava ja hänen uudet ideansa raikastavat työyhteisöä mukavasti. Kuluu vuosi ja tämä nainen on äitiyslomalla.

Työnantajalle koituu äitiyslomasta kuluja. Hoitovapaan jälkeen työnantajalla on velvollisuus ottaa hänet takaisin töihin. Lisäksi työnantajan on löydettävä naisen tilalle uusi työntekijä äitiyslomasijaiseksi eli jopa kolmeksi vuodeksi. Jos naiselle syntyy useampia lapsia lyhyellä aikavälillä voi kotiäitiys venyä lähemmäksi kymmentä vuotta. Uskaltaako työnantaja ottaa sen riskin, että vakinaistaa määräaikaisena työskentelevän naisen, joka on parhaassa hedelmällisessä iässä?

Ehkäpä määräaikaista työsuhdetta käytetään pitämään naiset poissa äitiyslomilta? Kaikki naiset eivät edes halua äideiksi. He joutuvat silti kestämään vihjailuja ja epäluuloa työnanatajan taholta.

Useimmilla naisilla kuitenkin tikittää se kello jossain vaiheessa elämää. Yleinen mielipide naisten keskuudessa taitaa olla, ettei työpaikan menettämisen riskiä uskalla ottaa. He ottavat riskin mieluummin lapsensaannin kuin tulolähteen suhteen. Harmillista, sillä lapset ovat aika hauska juttu.

Varmaa on, että lasten saannin jälkeen työstä saatu raha tuntuu häviävän mystisesti (eikä todellakaan uusiin korkokenkiin) tuli sitä sitten määräaikaisesta tai vakituisesta työstä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä