Perheen aika: Äidiksi - vaikka yksin

Perheen aika: Äidiksi - vaikka yksin. Kuva: Milan Jurek, stock.xchng

Kun biologinen kello tikittää, eikä sopivaa puolisoa löydy, moni suomalainen nainen päätyy hedelmöityshoitoihin yksin. Kaipuu äidiksi on kova siiviilisäädystä riippumatta.

Hedelmöityshoito on monelle naiselle turvallisempi ja mukavampi tapa saada lapsi, kuin hankkiutua raskaaksi satunnaisen tuttavuuden avulla. Yhden yön jutussa riskinä ovat sukupuolitaudit, jotka voivat olla vaaraksi myös tulevalle lapselle.

Kuka tahansa nainen voi aloittaa yksin hedelmöityshoidot ja saada lapsen. Toisaalta hedelmöityshoidot maksavat ja yksinelävällä ei ole puolisoa jakamassa kustannuksia. 

- Hedelmöityshoidot vaativat pääomaa ja etukäteen säästämistä. Kustannukset luovat toki stressiä, mutta äidiksi tulemiseen ollaan valmiita satsaamaan, kertoo sosiologi ja tutkija Suvi Nipuli.

Yksinhuoltajan arki ei ole helppoa, mutta usein itselliset naiset valmistautuvat etukäteen paremmin kuin perinteiset pariskunnat. Äidiksi yksin haluava kasvattaa tukiverkostoa ja luo sosiaalista verkostoa paikkaamaan puuttuvan isän roolia.

Mitä ajattelevat itselliset naiset, jotka haluavat lapsen itsekseen? Kuinka paljon Suomessa on äidiksi yksin haluavia naisia?

Kuuntele Salla Vuolteenahon juttu itsellisistä naisista Yle Puheen Perheen ajassa:

kommentit

En rupeaisi enää äidiksi itsekseni.
Kovaa oli ilman mitään avustusta opiskella korkeakorkoisen lainan turvin ja yrittää elättää itseään ja lastaan. Mitään normaalia iltamenoa ei vonut kuvitellakaan vaikka olin nuori ja olisin halunnut työn ja opiskelun ulkopuolella tavata muita nuoria ihmisiä.
Muuten olen tietysti ylpeä ja iloinen jo aikuiseksi kasvaneesta tytöstä, josta jotenkin onnistuin ilman rahaa kouluttamaan akateemisesti menestyneen kunnollisen ihmisen.

>Äiti 1969 Pe, 2013-05-17 19:04

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä