Sipe & Heppa on ystävyyttä musiikin sävelin

Sipe ja Heppa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaVille Huttunen ja Tero Pajunen ovat parhaat ystävykset ja soittavat lastenmusiikkiorkesterissa. Ilman ystävyyttä ei olisi uutta lastenmusiikkia eikä valloittavaa Sipen ja Hepan maailmaa. 

Ystävystyminen oli miesten mukaan "vahinko, jota odotti vain toteutuvaksi". Vääjäämätöntä on ollut myös lastenmusiikkiorkesteri Sipen & Hepan menestys. Tavulaulu voitti Salon lastenlaulukilpailussa kirkkaimman palkinnon vuonna 2012.

- Sipenä ja Heppana me toteutamme itseämme. Se on meidän ystävyyttä, meidän rakkautta elämään, musiikkiin ja lapsiin, Heppa eli Tero Pajunen sanailee.

Ville Huttunen on lastentarhanopettaja ja Tero Pajunen opettaa musiikkileikkikoulussa. Sipessä & Hepassa yhdistyvät intohimo musiikin tekemiseen ja lasten maailmaan.

- Lapsen maailman ymmärtäminen ei ole sisäsyntyinen asia. Se on vähän kuin hiihtäminen: vaikka tiedät osaavasi hiihtää, pitää päästä lumellekin välillä. Voit mielessäsi käydä hiihtämässä, mutta tarvitset oikean kosketuksen todellisuuteen, Sipe eli Ville Huttunen filosofoi musiikin tekemistä lapsille.

- Eihän lapsuus lopu. Vaikka aikuisuus tulee mukaan kuvioihin, niin lapsuus ei lopu. Se jatkuu siinä rinnalla. Tietysti tuntee aikuisen vastuunsa, mutta on se lapsi sisimmältään, Tero jatkaa.Sipe ja Heppa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lastenmusiikki on lasten musiikkia

- Sori, lähti rönsyämään yksi laulu. Haluan, että lauletaan Sinappii, ketsuppii, siirappii, pikkelssii, Tero alkaa tapailla laulua ja Ville kirjoittaa sanat muistikirjaan. Näinkö lastenmusiikki syntyy?

- Minulle kappaleissa tekstit ovat tärkeintä. Sävellys voi elää sen ympärillä paljonkin. Pyörittelen päässäni, kikkailen sanoilla kuten kurki kurkkii. Käytän tarkoituksella sellaisia sanoja, joista lapset tykkää, Ville kertoo.

- Kysyn itseltäni: tykkäisinkö minä tästä, jos olisin lapsi? Työskentelen lasten kanssa joka päivä, niin siihen maailmaan on tietysti kosketus, Tero miettii.

Ville tuumaa, että lastenlaulun sanoman on oltava niin kirkas kuin mahdollista. Aivan kuin ihailemansa Tove Janssonin ja Astrid Lindgrenin kirjoitukset.

- Pyrimme kertomaan, mistä tässä elämässä on kyse meidän näkökulmastamme. Näytämme maailmoja, että tällaista on myös olemassa ja se on ihan ok. Sipen ja Hepan levyn nimeksi tuleekin mahdollisesti Maailmojen taa.

- Seuraavan levyn nimi voisi sitten olla Maailmojen titi, Tero heittää ja naurattaa.

Sipe & Heppa esittävät omien kappaleidensa ohella myös perinteisiä lastenlauluja. Mutta niissäkin on oltava mukana jotain omaa.

- Ajatuksena on, että jos ei ole mitään uutta sanottavaa, niin kannattaa jättää sanomatta. Perinteisiä kansanlauluja saa vapaasti kuitenkin varioida, Ville napauttaa.Sipe ja Heppa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Yyki, kaaki, kooki, neeki

Lähtökohtana Sipen & Hepan kappaleissa on nimenomaan Villen tekemät biisit, joihin Tero sitten antaa panoksensa. Terolla on kokemusta lastenmusiikista jo ennestään muun muassa Ammuu-orkesterin kanssa. Yhteystyö duossa on lähes saumatonta. Pitkä ystävyys takaa sen, että asioista voidaan keskustella avoimesti.

- Meitä yhdistää, että ollaan äärimmäisen herkkiä miehiä ja tykätään kommunikoida ja puhua. Koetaan asiat voimakkaasti, Ville pohtii.

Sipen & Hepan lauluissa on karhuja, siskoja, veljiä, pullaa, tavuja ja riimejä. Sekaan heitetään kaverukset Sipe ja Heppa, joille sattuu ja tapahtuu. Esitys on lauluilla höystetty näytelmä, jossa lapset saavat olla mukana.

- Tärkeää on, ettei esiinnytä pelkästään yleisölle, vaan yleisön kanssa. Lapset antavat palautteen heti käytöksellään, kun taas aikuiset pystyvät feikkaamaan, Tero toteaa.

- Esitys ei mene rikki, jos joku homma menee puihin. Kun ei pelkää epäonnistumista, uskaltaa avoimemmin sanoa asioita. Meidän musiikin tarkoitus on näyttää muita maailmoja. Osoittaa, että olemme vaihtoehto, Ville luonnehtii.

- Haluamme, että lapsille tulee hyvä mieli. Ne ovat niin hyviä tyyppejä, Tero päättää.

Sen pituinen se.

kommentit

Tarkennan vielä erästä yksityiskohtaa.

Musiikkiteollisuus, hoi!
Sipen & Hepan levy on vailla julkaisijaa.
Levyä kuitenkin nauhoitetaan koko ajan. Joka hetki. Nytkin.
On vissiä, että se löytää tiensä maailmalle, eli ihmisten auditiivista hermostoa kutittelemaan ja mielikuvia luomaan, kun on sen aika. Ollaan yhteyksissä.

ps. Lomakkeen lopuksi oli vielä yksi kysymys: Kumpi lintu on suurempi varpunen vai haikara? Meinasin vastasta varpunen, mutta sitten kässäsinkin.

>Sipe La, 2013-05-18 13:46

Kysyntää teidän laiselle tekemiselle on varmasti. Kumpa vanhemmatkin enemmissämäärin tajuaisivat, että aikuisten musiikki ei ole suoraan myös lapsille sopivaa...lapsikin ymmärtää sanoituksia ja aina sisältö ei ole kaunista tai edes turvallistakaan.

Kotisivua tms? Keikkaileeko Sipe ja Heppa?

>innostunut Su, 2013-05-19 09:42

Sipe & Heppa keikkailee. Meidät löydät toistaiseksi vain Facebookista. Jos sulla on tili, käy ihmeessä lisäämässä itsesi listoille.
Muuten minuun saat yhteyden sähköpostitse
ville.v.huttunen@gmail.com

Keikkoja Vuoden ajalta:

6/2012 Salon lastenlaulukilpailut
8/2012 Vapriikki Tampere
10 & 11 /2012 Pirkkala, 8 pk- konserttia.
1/2013 Lempäälä pk-konsertti.
4/2013 Helsinki, Vallilan vappu
5/2013 Lempäälä, 2 pk-konserttia
5/2013 Helsinki pk-konsertti
tulossa
5/2013 Turku Runosmäki.
8/2013 Turku, Seikkailupuisto

Lisäksi Sipe sooloilee.

>Sipe Su, 2013-05-19 10:27

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä