Kaaoksen kesyttäjät

Kaaoksen kesyttäjät ja professional organizers.

Professional organizerit Anne te Velde-Luoma ja Maria Laitinen sanovat, että suomalaisissa kodeissa on todellakin järjestelyn varaa:

- Me entiset keräilijät ja metsästäjät olemme joutuneet tavarapaljouden keskelle yllättäen, ilman keinoja käsitellä asiaa. Keräilystä on tullut helpompaa, koska elämme yltäkylläisyyden keskellä. Meillä ei myöskään ole sisäistä jarrua, joka sanoisi, että nyt saa riittää. Eikä meillä ole aiempien sukupolvien esimerkkiä vaan päinvastoin - olemme saaneet esimerkin säästää pahan päivän varalle. Hyvää tavaraa kun ei saa laittaa pois.

Myös tunnesyyt ja ekologisuus saavat säilyttämään esineitä, joilla ei ole mitään käyttöarvoa. Anne te Velde-Luoma toivookin, että kierrätysmahdollisuudet olisivat entistä paremmat. Maria Laitinen puolestaan toivottaa tervetulleeksi järjestelmän, joka mahdollistaisi entistä paremmin materiaalien uusiokäytön:

- Miten kierrätyslaukkuja tekevä käsityöläinen saisi käsiinsä ne viidet käytöstä poistamani farkkut?

Anne te Velde-Luoma on tuonut professional organizer -toiminnan Suomeen. Nimikkeelle ei ole löytynyt hyvää suomennosta:

- Voimme olla vaikkapa raivaajia, hän sanoo.

Raivaajat haluavat tuoda apua kotien ja työpaikkojen sekamelskaan. Tämän päivän ihmisillä on niin kiire, että  monikaan ei ehdi pysähtyä miettimään perusasioita. Internet varastaa ison osan perinteisestä kotityöajasta. Siksi meillä voi olla kaaos sekä kotona että mielessä.

Raivaajien ajatuksia kotien kaaoksesta

  • Liika tavara aiheuttaa stressiä ja hankaloittaa elämää.
  • Monissa kodeissa paperipinot ovat kasvava ongelma. Haalimme tietoa ja tunnollisuus pakottaa säästämään lukemattomat lehdet ja kasoja kertyy. Kannattaa miettiä, onko kaikki tieto välttämätöntä ja voiko tieto kuormittaa.
  • Tavaroille pitäisi järjestää omat paikat, joihin ne voidaan käytön jälkeen palauttaa. Näin pinnat pysyvät puhtaina ja siisteinä. Ongelmana on usein se, että tavaraa on niin paljon, ettei niille löydy omaa paikkaa. Silloin tavaran vähentäminen on paras keino. Tavaran määrä on kuitenkin yksilöllinen asia - mikä toiselle on liikaa, on toiselle juuri sopivasti.
  • Kodeissa riidat vähenevät, kun tavaroilla on omat paikat ja kaikki perheenjäsenet tietävät, mihin mikäkin kuuluu. Lapsillekin on helppo opettaa, että tavarat ja lelut laitetaan paikoilleen. Ja jos kaapit ovat järjestyksessä, niihin mahtuu yllättävän paljon tavaraa.
  • Vaatehuolto on yksi kotien kipupiste. Kunnon pyykkikorit helpottavat asiaa, samoin se, että puhtaan pyykin käsittelylle järjestään paikka, josta ne saadaan siirrettyä suoraan kaappeihin.
  • Vaatehuoltoa helpottaa myös se, että vaatteet laitetaan henkarille heti käytön jälkeen eikä jätetä tuolin selkänojalle. Puolipidetyt vaatteet voi laittaa saman tien pyykkikoriin, jos ei aio laittaa niitä uudelleen päälleen. Vaatekerrat voi valita etukäteen tulevaa työviikkoa ajatellen henkarille jo sunnuntaina. Näin valmiina on asukokonaisuus joka päivälle ja päivän päättyessä vatteet voi palauttaa samalle henkarille.
  • Useissa perheissä muutetaan isompaan asuntoon perheen kasvaessa ja muuttokiireessä tavarat vain ”joutuvat” tiettyihin kaappeihin. Muutettaessa kannattaa jo etukäteen miettiä, mihin tavarat laitetaan. Tavaroita voisi käydä jo etukäteen läpi, jotta uuteen kotiin tulisi vain ne tavarat, joita siellä aiotaan käyttää eikä sälälaatikoita muutettaisi suoraan asunnosta toiseen.
  • Raivaamiseen voi ryhtyä esimerkiksi neljän laatikon -systeemin avulla. Raivaa aluksi vaikkapa kylpyhuoneen kaappi: 1. laatikkoon laitetaan käytettävät ja tarpeelliset asiat, 2. laatikkoon kiertoon menevät käyttökelpoiset, mutta itselle sopimattomat tuotteet, 3. laatikkoon johonkin toiseen paikkaan kuuluvat tavarat ja laatikkoon 4. käyttökelvottomat eli roskikseen kuuluvat tuotteet.
  • Lastenhuoneen kaaokseen auttaa se, että lapsen ikään sopimattomat lelut siirretään syrjään. 5-vuotias ei enää tarvitse vauvaleluja. Miettiä kannattaa myös koko kulutuksen vähentämistä - tarvitseeko lapsi oikeasti kaikkea sitä mitä tarjolla on? Vanhemman kanssa yhdessä puuhaaminen on materiaa tärkeämpää.
  • Myös liian täysi kalenteri kuormittaa. Meidän pitäisi oppia sanomaan joskus EI!
  • Lepo ja hyvä olo ovat tärkeimmät asiat, joiden perusteella lähdetään miettimään muun elämän järjestämistä. Tärkeintä on tiedostaminen – mikä elämässä on tärkeää? Mistä saa energiaa? Kun nämä asiat alkavat selkiintyä kirkastuu myös se, mihin aikaansa haluaa käyttää ja tavaran merkitys vähenee.
  • Ihmisen muisti jaksaa käsitellä vain 5-7 asiaa samanaikaisesti, sen jälkeen aivot kuormittuvat ja stressaantuvat. Muistilistat auttavat palauttamaan tehtäviä mieleen ja palkitsevaa on vetää viiva tehdyn työn yli.

Professional organizerit Anne te Velde-Luoma ja Maria Laitinen olivat Tiina Lundbergin vieraina Perheen ajassa. Kuuntele koko keskustelu raivaamisesta ja elämänhallinnasta!

 

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03

kommentit

Meillä on omaksuttu siivousmusiikin käsite niin hyvin, että vaikka lapsia ei koskaan huvita siivoaminen, niin heiltä kuulee yhä useammin lauseen "No, okei, jos laitat siivousmusiikkia". Sitten kuljetellaan hyppien ja pomppien leluja ja vaatteita ympäri kotia. Auttaa muuten aikuistakin motivoitumaan!

>Tanja To, 2010-12-09 14:52

Jutussa kerrottiin, että muovin voi kierrättää energiajätteeseen. Olen yrittänyt ottaa selvää mihin muovia voisi viedä. Sain ohjeeksi hsy:n neuvonnasta, että kannattaa laittaa sekajätteeseen, näin ainakin siis Helsingissä. Konalassa on Sortti-asema jossa on energiajae, mutta sinne vieminen kuulemma maksaa.

>Tuija Ma, 2011-01-03 11:55

Taloyhtiöt ja kiinteistöyhtiöt ovat järjestäneet oranssikantisia energiajaeroskiksia Helsingissä useisiin paikkoihin, mutta jos tällaista ei omassa taloyhtiössä ole, on ongelma tosiaankin olemassa. Itse saimme pyytämällä energiajaeroskiksen osaan kiinteistöyhtiön pihoista.

>ullav Ma, 2011-01-03 13:47

Oikeassa olet, Helsingissä ei ole energiajae keräystä, koska täällä ei ole polttoasemaa vaan ne roskat kuljetetaan mm. muistaakseni Anjalankoskelle, joka ei ole kovin egologista ja kyllä siinä polttamisessakin muodostuu kaasuja jotka ei ole hyödyllisiä luonnolle. Lisäksi muovin erittelyssä tulee olla erittäin tarkkana, ettei seassa ole pvc muovia (aina tätä tunnistetta ei edes ole).. Epäilen ettei suurin osa osaa tätä erottaa, kun tuntuu ettei taloyhtiön roskiksissa osata erottaa aina pahvia paperistakaan. Joten älä huoli, vaan sekajätteeseen vaan kaikki muovi, vaikka kuinka kirpasee. Asiaa olen itse aikoinani selvittänyt ja samaan tyytynyt.

>Minde Ke, 2011-01-19 22:58

lisää kommentti

linkit

Vinkki!

Siivoa lasten kanssa laulellen:

Roskat roskikseen, koko koti kuntoon, meillä on siivouspäivä, roskat roskikseen.

Lelut paikoilleen, lastenhuone kuntoon, meillä on siivouspäivä, lelut paikoilleen!

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä