Koirat ja kissat lapsiperheessä - ammattilaisten vinkit

Koirat ja kissat lapsiperheessä - ammattilaisen vinkit. Kuva: Mika Kanerva

Suuri osa esimerkiksi koirien kodinvaihdoista ajoittuu juuri siihen kohtaan, kun vauva saapuu perheeseen. Perhe kokee, että koiralle ei ole enää aikaa - se häiritsee ja häiriköi.

- Asialle voidaan tehdä jotain jo etukäteen, painottavat Tuki- ja kuulokoirakouluttaja Miia Kantinkoski sekä eläinnäyttelijöitä kouluttava Tuire Kaimio, jotka molemmat ovat myös äitejä.

Miia Kantinkoski ja Tuire Kaimio jakavat vinkit perheen ja lemmikin onnistuneeseen yheiseloon.

Vinkkejä lapsiperheen ja lemmikkieläimen yhteiseloon

  • Vastasynnyttänyt äiti saattaa kokea perheen eläimet likaisina ja epämiellyttävinä. Tämä johtuu hormoneista ja tilanne palautuu normaaliksi muutamassa kuukaudessa. Perheen kannattaakin miettiä, voisiko joku muu huolehtia esimerkiksi koiran hyvinvoinnista ja aktivoinnista jonkin aikaa, jotta koira ei turhaannu tai tunne itseään hylätyksi.
  • Jos koiran reviiriin (missä saa kulkea, nukkua) tai elämään tulee vauvan myötä muutoksia, koira kannattaa opettaa uusille tavoille jo raskausaikana. Silloin on vielä aikaa keskittyä opettamiseen ja näin vältytään myös liian monilta samanaikaisilta muutoksilta koiran elämässä.
  • Koiran ”sisarkateudelta” voidaan välttyä myös kiinnittämällä huomiota puheeseen. Jos vauvalle puhutaan sillä lepertelyäänellä, millä aiemmin on puhuttu koiralle, koira voi hämmentyä. Se ryntää tuulispäänä paikalle, kun äiti lepertelee vauvalle. Koiran käytös tulkitaan helposti kateudeksi, vaikka koira luulee, että sille puhutaan. Koira pitää siis totuttaa siihen, että miehelle leperrellään, tuolille leperrellään ja nallelle leperrellään - jo ennen vauvan syntymää.
  • Sairaalasta kotiin voidaan tuoda vauvalle tuoksuvia vaatekappaleita, joita koira voi nuuhkia. Vielä toimivampi vaihtoehto on laittaa vauvan koppaan hetkeksi aikaa äidin paita, jolloin äidin ja vauvan tuoksut sekoittuvat. Kun paita tuodaan koiralle, se voi nuuhkia niitä yhdessä.
  • Koira voi myös säikkyä vauvaa. Kyseessä on sen alitajuinen tieto siitä, että koiraemot puolustavat pentujaan eivätkä salli muiden koirien tulla lähellekään. Silloin on koiran mielestä parasta luikkia tiehensä. Koira pitää ihmisäitiä koiraäitinä, ja näin pelkää äiti-vauva -yhdistelmää alitajuisesti. Tämä menee ohi muutamassa kuukaudessa.
  • Jos raskaana olevan äidin perheessä on kissoja, voi olla järkevää, että joku muu kuin äiti tyhjentää hiekka-astiat. Jos tämä ei ole mahdollista, kumihanskojen ja mahdollisesti myös hengityssuojaimen käyttö on paikallaan. Äidin raskausaikana sairastama toksoplasmoosi, joka tarttuu kissojen ulosteen välityksellä, voi aiheuttaa epämuodostumia sikiölle.
  • Vauvan synnyttyä kissaa ja vauvaa ei saa jättää yksin samaan tilaan, sillä kissa voi mennä nukkumaan vauvan päälle - vain etsiessään ihanan lämmintä paikkaa. Lastentarvikeliikkeissä on saatavana metallisia suojaverkkoja pinnasängyn ja vaunujen päälle.
  • Jos lapsiperheeseessä mietitään koiran hankkimista, kannattaa etukäteen tarkkaan miettiä, millaiseen ympäristöön koira tulee. Hyvin aktiiviset koirat tarvitsevat paljon touhua ja jos eivät sitä saa, turhaantuvat ja alkavat käyttäytyä häiritsevästi ja ongelmallisesti. On julmaa koiraa kohtaan, jos se joutuu sille sopimattomaan ympäristöön. Lapsiperheiden pitää muistaa, että aikaa on rajallisesti ja eivätä hyvätkään aikomukset harrastaa koiran kanssa toteudu, jos koliikkivauva valvottaa.
  • Oman eläimen hankkimista lapselle kannattaa myös miettiä tarkkaan. Esimerkiksi alakouluikäinen ei välttämättä jaksa huolehtia itsenäisesti eläimen hyvinvoinnista.

Perheen ajan lähetyksessä kuuntelijat kysyvät vinkkejä eläinten kanssa touhuamiseen. Eläinkouluttajat Tuire Kaimio ja Miia Kantinkoski vastaavat. Tiina Lundberg toimittaa.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03

 

kommentit

Tärkeä aihe. Ja ihanaa, kun näkökulma oli eläimen :)

>SS Pe, 2010-10-22 14:54

Miksi edes hankitaan eläin, jos tiedetään, että lapsen tullessa eläin on "ongelma"? Itselläni koiranarttu, joka tuli perheeseen ennen lasta, totutettiin lapseen. Konttausikä, ryömimisvaihe, kävelyvaihe.
Lapsen ollessa 3-vuotias perheeseen tuli toinen koira, narttu. "Ei pidä vieraista lapsista", kuulemma.. On hyvin rauhallinen, lapsirakas, väistää, kun tarvitsee.
Itsekästä hankkia koira, koska halutaan lapsi. Ei eläin tiedä, että on vain korvike. Sen sijaan, lapsi tietää...

>Roxi Su, 2010-11-07 03:33

Itse kaipaisin julkisuuteen juuri lisää tälläisiä keskusteluja, ohjeistuksia ja neuvoja ammattilaisilta ja kokemuksen omaavilta.

Meille taloon tuli viikko sitten sekarotuinen koiranpentu ja talossa ennestään lapsi (nyt 1v.2kk)
Päätös koiran otosta oli jo kauan ollut mielessä ja tämä ainakin meidän kohdalla näyttää ihan toimivalta ratkaisulta :)

>Äiti Ma, 2010-11-08 09:58

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä