Ksylitolia summuun - lapsen suu on vanhempien vastuulla

Lapsen suu on vanhempien vastuulla. Vinkkejä lasten hampaidenhoitoon. Kuva: stoc

Muistan lapsuudestani, kuinka hammasteknikko-isäni otti hampaiden hoidon hyvin vakavasti. Ihmekös tuo, kun hän töikseen teki päivät pitkät tekohampaita huonosti hampaita hoitaneille suomalaisille.

Isäni tarkasti aina iltaisin ennen nukkumaanmenoa, kuinka hyvin olimme veljeni kanssa hammasharjaa suussa liikutelleet. Toisinaan jouduimme uusintapesulle.

Uutta innostusta hampaiden hoitoon saimme, kun kotiimme saapui parin viikon ajaksi ihan oikea hammaslääkärin tuoli. Se oli kotonamme odottamassa isäni perustaman hammaslaboratorion valmistumista. Sanomattakin oli selvää, että tuolilla leikkiminen ja siihen koskeminen oli ehdottomasti kielletty, mutta lapsena kiellot oli tehty rikottaviksi. Hammaslääkäriä leikittiin naapuruston lasten kanssa, jotka halusivat tulla katsomaan ihmeellistä tuolia porineen.

Mutta sitten joku meni vikaan! Aikuisiällä olen ravannut hammaslääkäreissä tuon tuostakin paikkauttamassa reikiä, poistattamassa viisaudenhampaita sekä saamassa juurihoitoa. Nykyään hampaidenhoito herättääkin minussa ahdistusta, jota en halua siirtää omalle pojalleni.

Kutsuin Perheen aikaan ksylitolitiedottaja Milla Vihannon kertomaan, kuinka lasten hampaita tulisi hoitaa jotta reikiintymiseltä vältyttäisiin. Oli lohduttavaa kuulla, että toisin kuin luullaan, vanhemmat eivät anna perintönä lapselleen huonoja hampaita. Mukava tieto on myös se, että ksylitolituotteet - niin purukumi kuin pastillitkin ehkäisevät säännöllisesti käytettynä reikiintymistä, vahvistavat suun omia puolustusmekanismeja sekä ehkäisevät karieksen tarttumista vanhemmasta lapseen.

Vinkkejä hyväkuntoisiin hampaisiin

  • Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla.
  • Nauti ksylitolipurkka tai -pastilli aina aterian ja välipalan jälkeen.
  • Syö terveellisesti, vältä turhaa napostelua.
  • Käytä janojuomana vettä.
  • Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa.

Kuuntele Perheen aika lasten suun ja hampaiden hyvinvoinnista.

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä