Lapsi haluaa rennon loman

Vinkkejä lapsiperheen lomailuun. Kuva: Stock.xchng

Ei liikaa tekemistä lomalle vaan rentoa olemista, näin summaavat pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo sekä järjestöpäällikkö Kari Lankinen Väestöliitosta lapsiperheen kesäloman rakennusaineksia.

Hyvä loma ei ole riidatonta ja yhtä auringon paistetta vaan se koostuu monista pienistä kiireettömistä yhdessäolon hetkistä.

- Normaali arjen nahistelu kuuluu myös lomaan eikä sitä tarvitse pelätä tai pitää negatiivisena asiana, sanoo Anja Saloheimo.

Usein kuitenkin käy niin, että kesälomaan upotetaan kaikki ne odotukset, mitkä pitkän talven jäljiltä on reppuun jäänyt – nyt vietetään tehokasta laatuaikaa! Vieraillaan, puuhataan, rakennetaan ja ollaan iloisella mielellä. Kaikki ei kuitenkaan mene käsikirjoituksen mukaan. Lapset kiukuttelevat, puoliso murjottaa ja vettä sataa – huvipuistoreissustakaan ei siis tule mitään.

Väestöliiton asiantuntijoiden mukaan lapsiperheen hyvä loma rakentuu parhaiten hyvällä suunnittelulla. Suunnittelu ei tarkoita kuitenkaan sitä, että lomalla elettäisiin kellon ja kalenterin mukaan, vaan suunnittelu pohjautuu avoimeen keskusteluun – mitä meidän perhe haluaa lomalta?

Vinkkejä lapsiperheen lomaan

- Ennen lomaa kannattaa käydä avointa ja rehellistä keskustelua lomatoiveista - onko anoppilaan oikeasti pakko lähteä, jos se ahdistaa? Voiko osan lomasta viettää erillään?

- Jokainen perheenjäsen saa esittää yhden järkevissä mitoissa olevan lomatoiveen ja se toteutetaan.

- Miettikää mitä haluatte lomalla tehdä ja onko tekeminen tärkeää vai vain oleminen?

- Pysäytä itsesi ja mieti mikä on tärkeää!

- Ennen loman alkua kannattaa ottaa viimeinen työviikko rennommin – anna itsellesi aikaa laskeutua lomalle.

- Tukiverkot käyttöön myös kesällä – sukulaiset, sisarusten perheet, ystäväperheet – lapsetkin ovat paremmalla tuulella kun on kavereita.

- Lomaa voi pitää myös lapsista – oman jaksamisen tärkeys pitää muistaa.

- Myös parisuhteelle kannattaa antaa aikaa lämpiminä kesäiltoina – lapset mummolaan tai vähän aiemmin nukkumaan!

- Vanhemmat joutuvat usein lomailemaan eri aikoina koululaisten pitkästä lomasta johtuen. Silti osa lomasta kannattaisi käyttää yhteiseen lomailuun, sillä koko perheen yhteinen loma on jaettu kokemus ja tärkeä asia. Jos kuitenkaan ei ole mahdollista lomailla yhtä aikaa(esim. työstä johtuen) niin viikonlopuista voi tehdä merkityksellisempiä.

- Alkoholi ja perhe-elämä eivät sovi yhteen – aikuisten pitää tuntea vastuunsa ja paikalla pitää olla aina yksi täysin selvä aikuinen, mieluiten toinen vanhemmista.

- Miettiä voi myös sitä, millaisen mallin haluaa lapsilleen antaa – kuuluuko alkoholi aina lomanviettoon?

- Aikuiset voivat järjestää aikuisten juhlia, joissa alkoholia käytetään ja silloin lapset ovat hoidossa muualla.

- Yhteisiä lomapuuhia: Rakentakaa maja, pelatkaa lautapelejä ja pihapelejä – aikuinenkin voi löytää itsestään leikkivän lapsen!

Perheen ajan Tiina Lundberg  piipahti Väestöliitossa hakemassa vinkkejä lomanviettoon. Haastateltavina ovat pari- ja seksuaaliterapeutti Anja Saloheimo sekä järjestöpäällikkö Kari Lankinen. Kuuntele koko keskustelu!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä