Saimilla ja Hilmalla on kaksi äitiä

Sateenkaariperheen tavallinen arki - Anna Alavesa kertoo. Kuva: stock.xchng

Kahden tytön äiti Anna Alavesa kertoo, että hän on aina halunnut äidiksi. Hän on halunnut tulla raskaaksi ja synnyttää ja se, että hän on rakastunut toiseen naiseen ei ole asiaa muuksi muuttanut. Myös hänen vaimonsa Mia on halunnut perheen:

- Aiheesta puhuttiin jo ensimmäisillä treffeillä, kertoo Alavesa.

Muutaman vuoden kuluttua naisista tulikin vanhempia, kun perheen ensimmäinen tyttö syntyi.

-Tarkoitus oli, että Mia olisi ollut äippä, mutta lapset ovat kutsuneet häntä äitäksi. Nyt olemme yrittäneet saada läpi ilmaisuja Anna-äiti ja Mia-äiti, mutta emme ole onnistuneet, nauraa Anna Alavesa.


Avoimuus ja tieto vähentävät ennakkoluuloja

 Anna ja Mian perheessä lapsille on puhuttu koko ajan avoimesti heidän alkuperästään ja selitetty oman perheen muotoa. Tyttöjen suosikkitarina onkin se, miten he ovat saaneet alkunsa:

- Äiti ja äittä rakastivat toisiaan niin kovasti, että haluttiin saada yhteisiä lapsia. Koska meidän perheessä ei ole miestä, ja koska vauvan saamiseen tarvitaan miehen ja naisen vauvansiemeniä, niin me mentiin lääkäriin. Kiltti setä halusi auttaa meitä ja toi lääkärille vauvansiemeniä. Ja ne ne laitettiin äidin masuun, kertoo Anna liikuttavaa tarinaa.

Kahden äidin perheisiin liittyen otetaan usein esiin miehen malli tai sen puute. Anna sanoo, että tuntuisi kummalliselta, jos nykyisessä yhteiskunnassa pystyisi jäämään kokonaan ilman miehen mallia. Alavesoilla isovanhemmat ovat aktiivisia kasvattajia.

Myös Anna ja Mia ovat pohtineet, mistä heidän lapsensa kenties jäävät paitsi - vasara kun pysyy yhtä hyvin naisenkin kädessä, ja äitikin voi pelata jalkapalloa. Perheessä on  on aktiivisesti tarjolla esikuvia siitä, että tyttö tai nainen voi tehdä sangen monenlaisia asioita. Tällä hetkellä perheen tytöistä vanhempi tykkää barbileikeistä ja nuorempi taas tuntee 19 eri automerkkiä.

Sateenkaariperheen vanhempi joutuu edelleen usein perustelemaan ja selittelemään perhettään ja tapaansa elää.

- Täytyy olla aktiivinen ja kertoa esimerkiksi päiväkodin henkilökunnalle, miten omassa perheessä toimitaan. Avoimuus on tärkeää puolin ja toisin, toteaa Anna Alavesa.

Alavesat ovat valinneet avoimuuden tien, mutta kaikille se ei välttämättä sovi - kaikki eivät ole niitä, jotka haluavat nousta ylös vanhempainillassa puhumaan.

Aina ei lähipiirinkään ole helppo hyväksyä perinteisestä perhemuodosta poikkeavaa perhettä.

- Monissa perheissä isovanhempien on vaikea hyväksyä asiaa. Kahden synnyttäjän perheissä omat biologiset lapsenlapset saavat esimerkiksi isompia lahjoja tai heitä huomioidaan enemmän. Me emme ole kokeneet syrjintää lähipiirissä emmekä myöskään sen ulkopuolella - mitä nyt kaupassa usein tuijotetaan, kertoo Alavesa.

Perheen ajassa puhuttiin Sateenkaariperheen elämästä, kun Tiina Lundbergin haastateltavana oli Anna Alavesa. Kuuntele koko juttu.

Perheen aika kuullaan YLE Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Sateenkaariperheet

Sateenkaariperheillä tarkoitetaan homo-, lesbo-, bi- ja transvanhempien ja heidän lastensa muodostamia perheitä. Sateenkaariperheet ovat esimerkiksi naisparin, miesparin tai ei-heteroseksuaalisen yksihuoltajan perheitä tai perheitä, joissa on enemmän kuin kaksi vanhempaa.

Suomessa sateenkariperheitä on useita tuhansia.

Tutkimuksinkin on todettu, että sateenkaariperheiden lasten käsitys omasta sukupuolestaan tai seksuaalinen suuntautuminen eivät eroa heteroperheiden kasvattien käsityksistä.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä