Joulukukkien etkot ja jatkot

Hyasintti on joulun kukka. Kuva: Stock.xchng

Martat kertovat, että suomalaiset seuraavat joulukukkaperinteessä ruotsalaisia, jotka ostavat ensimmäiset hyasinttinsa lähes pari kuukautta ennen joulua, aivan pieninä ja nuppuisina. Pieni ja nuppuinen hyasintti onkin kauneimmillaan, ja viileällä ikkunalaudalla se avautuu hitaasti ja ilahduttaa pitkään.

Hieno jouluasetelma hyasinteista syntyy, kun mullasta puhtaaksi pestyt, nuppuiset hyasintit asetellaan vanhaan kakkuvuokaan tai asetelmaksi kirkkaisiin eriparilaseihin ja maljakoihin.

Joulukukkien sijasta sisälle voi tuoda hyvissä ajoin ennen joulua myös havuja. Ulos tai sisälle sopiva havuasetelma syntyy sitomalla havuja taulumaiseksi koristeeksi. Kiinnitä seinään puukehikko tai kanaverkkoa ja sido rautalangalla tai pujottele havuista tiivis seinämä, niin ettei kehikkoa tai verkkopohjaa näy lainkaan. Havutauluun voi kiinnittää myös valot.

Joulukukkien kruunupää on todennäköisesti joulutähti, josta on nykyisin monia muunnelmia. Puutarhuri Paula Ritanen-Närhin ehdoton jouluperinne on valkoinen joulutähti.

- Silloin, kun lapsemme olivat pieniä, asuntovelat painoivat ja varaa kukkiin liikeni vähän, joulupöydällä kukoisti itsenäisyyspäivän tienoilta saakka pieni yksilatvainen tähtönen. Nyt, kun lapset ovat kasvaneet ja asuntovelat on maksettu, kotiamme koristaa jo marraskuulta alkaen rungollinen joulutähti, mieluiten valkoinen. Rungollinen joulutähti on kallis, mutta hyvin hoidettuna se kestää jopa yli vuoden.

Paula hoitaa runkojoulutähteään niin, että leikkaa oksat lehdistön harvettua tammi-helmikuussa lyhyiksi ja peittää tyngän läpinäkyvällä muovipussilla, jolloin kasvi alkaa versoa uutta, tiheää versostoa. Kevään korvalla pikkupuussa on jo upea vaaleanvihreä lehdistö!

- Kesän joulutähtemme viettää lasiterassilla. Sen ylälehdet saa värittymään, kun vie kasvia syksystä alkaen pimeään komeroon yöksi (vähintään 14 tuntia vuorokaudessa). Vaikka tämä jää meiltä useimmiten tekemättä, vajaasti värittyneenäkin rungollinen pikkupuu on hauska lisä viherkasvivalikoimaan.

 

Vinkkejä joulukukkien ja -asetelmien hoitoon

  • Joulutähti ei siedä vetoa tai kylmää eikä märkyyttä. Tasainen kosteus ja tasainen valo auttavat kasvia säilyttämään lehtensä.
  • Jotkut kastelevat hyasintteja ja amaryllista niukasti, jotta kasvu ei olisi liian nopeaa. Amaryllis ja hyasintti vaativat kuitenkin vettä siinä missä muutkin sipulikukat: liian kuiva multa vaikeuttaa nuppujen avautumista, ja myös kukinta jää lyhyeksi.
  • Hyasintti kestää pidempään kauniina nuppuna, kun pidät sitä viileällä ikkunalaudalla ja yöt vielä viileämmässä.
  • Jos auenneen hyasintin tuoksu on liian voimakas, siirrä kukka ulos jäätymään tai viileälle parvekkeelle tai kuistille. 
  • Kysy allergiselta kukansaajalta toive lahjasta. Tuoksuttomia joulun kukkia ovat muun muassa tulilatva, flamingonkukka, ardiisia ja joulutähti - mutta tuoksuttomuudesta huolimatta ne eivät välttämättä sovi allergikolle.
  • Jouluruusun ja puolukkaa muistuttavan lamosalalin voi kevään tullen istuttaa myös ulos kukkapenkkiin.
  • Kokoa lahjaksi saamistasi joulukukista asetelma koriin, sinkkivatiin tai vaikkapa sievään pahvilaatikkoon. Saat näyttävämmän ja helposti hoidettavan jouluasetelman yksittäisten kukkien sijaan.
  • Martat kokosivat joulukukkien kestävyyksistä taulukon - nappaa hoitovinkit ja kukkien kestävyydet.

kommentit

Allergiavinkkiin vielä: meille allergiaperheelle tuodaan usein juuri joulutähtiä, joille olemme todella allergisia; kannattaa kysyä kukista ensin!

>Riikka To, 2010-12-02 08:17

Hyvä Riikka, korostin tuota jutussa vielä selkeämmin nyt, t Ulla

>ullav To, 2010-12-09 13:09

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä