Huonekasvien ja leikkokukkien kevät

Tulppaanien hoito. Huonekasvien hoito. Kuva: Stock.xchng
  • Huonekasvien keväthuolto alkaa kastelun lisäämisestä ja lannoituksen aloittamisesta. Kevätauringon lisääntyessä tulevat esiin kasvien leikkaustarpeet, ja kenties joku kasvi kaipaa uutta multaakin.
  • Ruukkua ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, vaan usein riittää kun lisää multaa kuluneen tilalle kasvin juurelle.
  • Kun kasvi tarvitsee isomman ruukun, mullat voi vaihtaa kokonaan. Jos joku kasvi kaipaa isompaa astiaa, vaihda ruukku vasta myöhemmin keväällä, maalis-huhtikuussa.
  • Kevätaurinko paljastaa kukkien pinnalle kertyneet pölyt. Kostea luuttu ja kärsivällinen mieli tarvitaan, kun alkaa kentiapalmujen lehtiä puhdistamaan! Lehtiä puhdistaessa voi tarkkailla, ettei kasveissa piile kutsumattomia vieraita. Veden joukkoon voi lorauttaa tilkan mäntysuopanestettä.
  • Lannoita sopivasti: Jos kasvi saa äkillisesti liikaa lannoitetta, sen lehdenreunat käpertyvät ja kasvi kärsii. Konstit ovat silloin vähissä, kasvualustaa pitäisi huuhtoa, mutta liika kastelu saattaa vaikeuttaa kasvin kuntoa entisestään. Pitkäaikaisesta lannoittamisesta hieman yläkanttiin voi olla muita - ei niin dramaattisia - haittoja. Jos lannoitus on runsasta ja kasvu sen myötä rehevää, kukinta voi jäädä puutteelliseksi.
  • Kylvä herneet vadille helmikuussa, niiden kasvua on hauska seurata ja versoja mukava napsia leivän päälle. Laakealle astialle ohut kerros multaa, tavallisia soppaherneitä reilusti sen päälle, peittely multakerroksella ja kastelu - muutamassa päivässä itää varmasti!

 

Paula Puutarhaunelmista, harrastatko leikkokukkia kevään tullen?

- Maljakot täyttyvät leikkokukista, tulppaaneja hankin vähintään kahdesti viikossa, ellen useamminkin. Tulppaaneja ostaessa saa olla tarkkana: jos koko nuppu on jo värittynyt, kukinta jää kotona lyhyeksi. Jos nuput ovat vielä laihat ja vihreät, ei kunnon kukintaa kenties tulekaan.

Pelakuita seuraan jännittyneenä: kuinka moni kestää keittiön ikkunalla kevääseen? Muutama uusi viherkasvikin on tullut hankittua, muun muassa lapsuudesta tuttu unelma eli asparagus.


Olotila hamuaa jo vihreää - mikä on vihreä vinkkisi juuri nyt?

- Kylvä herneet vadille helmikuussa, niiden kasvua on hauska seurata ja versoja mukava napsia leivän päälle. Laakealle astialle ohut kerros multaa, tavallisia soppaherneitä reilusti sen päälle, peittely multakerroksella ja kastelu - muutamassa päivässä itää varmasti!


Minkä viherkasvin hankkisit nyt ja miksi – onko jokin kasvi muodissa erityisesti?

- Huonekasvien lajivalikoima on ollut jo vuosia vakio, mutta muotikasviksi nostetaan milloin mikin laji. Orkideat ovat edelleen kovassa huudossa ja nyt tuntuvat kiinnostavan myös perinnekasvit 1900-luvun alusta. Tosin niiden kasvattamisessa on usein haasteita, sillä asumistapa on sen jälkeen muuttunut paljon.

Miltä tänä vuonna aika myöhään tuleva pääsiäinen näyttää kotonasi?

- Pääsiäisenä lasiterassilla kukkivat ruukkunarsissit. Viileässä tilassa ne kestävät viikkoja. Omenapuusta ajattelin varastaa oksan, pari ja hyötää ne kukkaan sisällä. Pääsiäisenä on pakko olla pääsiäisruoho, itse kylvän sen vehnänoraasta kukkamaljakkoon, josta sitä on hauska seurata.

Asiantuntijana ja vastaajana hortonomi, puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä