Hoida amppelikukkaa oikein

Hoida amppelikukkaa oikein. Lumihiutale. Kuva: www.kukkainfo.fi

Orvokin valtakausi alkaa jo huhtikuulla, sillä se kestää keväthalloja erittäin hyvin. Muotivirtaukset ovat muokanneet suosikkiorvokista milloin suuri- ja milloin pienikukkaisen. Tänä keväänä on jälleen palattu kukiltaan keskikokoisiin orvokkeihin, kerrotaan Kukkainfo.fi:stä.

Petunioiden suosio johtuu ilman muuta niiden monipuolisuudesta. Suurikukkaisten amppelipetunioiden rinnalle on kymmenessä vuodessa pyrähtänyt pienikukkaisten pikkupetunioiden joukko, jonka värivalikoima on hyvin laaja. Pikkupetunioista löytyy myös värejä, joita suurikukkaisissa petunioissa ei ole. Pikkupetuniat ovat lisäksi varsin kylmänkestäviä, joten ne eivät lannistu sen kummemmin toukokuun kuin syksynkään viileissä säissä.

Hoida amppelit oikein

  • Valitse ainoastaan terveen ja terhakan näköisiä kasveja.
  • Muista parvekkeesi tai terassisi valo-olot ja hanki niihin sopivat kasvit. Valoisan paikan kasvi ei jaksa kukkia pimeässä.
  • Valmiiksi istutetuista amppeleista saat nopeasti kaunista. Tarjolla on myös valmiita useamman värin sekoitusamppeleita.
  • Jos istutat itse irralliset kasvit amppeliruukkuun, istuta kasvit kylki kylkeen. Näin saat heti kauniin kokonaisuuden.
  • Suuri multatilavuus helpottaa amppelin hoitoa, sillä silloin se ei tarvitse päivittäistä kastelua. Altakasteluamppeli on myös hyvä vaihtoehto itse istuttavalle.
  • Hyvä amppelimulta pidättää kosteutta ja kutistuu mahdollisimman vähän. Käytä itse istutetuissa amppeleissa esimerkiksi sisäkasveille tarkoitettua kukkamultaa, sillä pelkkä turve irtoaa kuivuessaan amppelin reunoista ja hankaloittaa kastelua. Multaan voi myös lisätä vettä varastoivia kastelukiteitä.
  • Lannoita amppeliasi säännöllisesti. Pelkällä vedellä kasteltuna amppelikasvin kukinta hiipuu ja lehdet muuttuvat kelmeiksi. Helpointa on pistellä multaan lannoitetikkuja tai kastella joka kastelukerralla laimealla lannoiteliuoksella. Itse istutetun amppelin multaan voi sekoittaa hitaasti liukenevia lannoiterakeita.
  • Amppelikukka selviää noin viikon ilman hoitajaa. Jos et saa loman ajaksi kukkien kastelijaa, nosta aurinkoisessa paikassa olevat amppelit parvekkeen kaiteen varjoon tai rakennuksen pohjoispuolelle pensaan alle. Ilman hoitajaa amppelit eivät kuitenkaan kesähelteillä jaksa sinnitellä reilua viikkoa kauempaa.

Teksti: Kukkainfo.fi

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä