Siementen kylvämisen ABC

Siementen kylväminen, taimien esikasvatus. Kuva: Stock.xchng

Suomen ilmasto-oloissa monien kasvilajien taimien esikasvatus on välttämätöntä, jotta satoa ehditään saada kesän aikana. Taimikasvatuksella voi myös aikaistaa ja lisätä satoa. Lisäksi voi valita sellaisia mielenkiintoisia lajikkeita, joita ei saa taimitarhoilta eikä toreilta. Taimikasvatus on helppoa, siinä säästää rahaa ja voi seurata kasvun ihmettä jo silloin, kun ulkona maa on roudassa ja lumi maassa.

Tammikuussa innokkaimmat viherpeukalot ovat kylväneet jo latva-artisokan, munakoison, pelakuut ja heliotroopin. Maaliskuussa kylvötyöt alkavat toden teolla. Silloin on mm. purjon, sellereiden, chilien, paprikoiden ja tomaatin vuoro. Huhtikuussa kylvämme useimmat yrtit ja koristekasvit. Vapun tienoolla kylvetään kaalit, kurpitsat, kurkut ja maissi. Perunan idättäminenkin on tavallaan esikasvatusta. Sillä nopeutetaan kasvuun lähtöä ja aikaistetaan satoa.

 

Kylvön työvaiheet

  • Kylvä siemenet pussissa olevan ohjeen mukaan. Huomioi kylvöajankohta, itämislämpötila, itämisaika ja itävätkö siemenet pimeässä vai valossa. Jos siemenet itävät valossa, niitä ei peitetä. On myös huomioitava, tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyä.
  • Käytä erityistä vähäravinteista taimikasvatusmultaa. Omat multasekoitukset on desinfioitava 80 asteessa noin tunnin verran. Se käy parhaiten leivinuunissa. Helpointa on kuitenkin käydä ostamassa multa puutarhaliikkeestä.
  • Siemenet voi kylvää laatikoihin, ruukkuihin tai vaikkapa pestyihin jogurtti- tai maitopurkkeihin. Tärkeintä on, että kylvöastiat ovat puhtaita, ja että niissä on reikä pohjassa.
  • Kylvä siemenet harvakseltaan kosteaan multaan. Pienet siemenet voi sekoittaa puhtaaseen hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Tiheä kylvös on aina alttiimpi sienitaudeille. Suuret siemenet ja nopeasti itävät voi kylvää suoraan ruukkuun, 2-3 siementä kuhunkin.
  • Suuret siemenet ovat yleensä paksukuorisia, ja siksi haaleassa vedessä yön yli liottaminen helpottaa itämistä.
  • Sirottele ja taputtele kevyesti taimikasvatusmulta, hiekka tai vermikuliitti pimeässä itävien siementen päälle. Nyrkkisääntönä pidetään maa-aineksen paksuudelle pidetään, että siementen päälle siroteltu multa on kaksi osaa siemenen koosta.
  • Muista kirjoittaa vettä pitävällä tussikynällä muistiin kasvin nimi ja lajike, kylvön päivämäärää unohtamatta. Nimilipukkeen voi leikata esim. maitotölkistä tai käyttää erityisiä kasveille tarkoitettuja nimilappuja.
  • Aseta kylvöruukut tarjottimelle, ja peitä ruukut läpinäkyvällä muovilla. Muovi takaa tasaisen kosteuden, joka on välttämätöntä itämiselle. Reiät muovissa pitävät huolen hapensaannista. Lue vielä hyvin kylvöohjeet. Useat siemenet itävät noin 20 - 24 asteessa. Siksi kylvökset on laitettava lämpöiseen paikkaan. Ikkunalaudalla ruukun pohjalämpö saattaa olla ikkunanraoista virtaavan kylmän ilman johdosta liian matala. Lämpömittari kertoo sen helposti. Eristävä styroxlaatikko auttaa tähän kylmäongelmaan. Näitä eineksien kuljetuksessa käytettäviä laatikoita voi kysyä omalta kauppiaalta, hän antaa niitä varmasti mielellään ja ilmaiseksi.
  • Seuraa kylvöksiä päivittäin ja kastele tarvittaessa suihkepullon avulla haalealla vedellä.

 
Ohjeet: Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys ry

Taimien koulinnan ABC

Siementen kylmäkäsittelyn ABC

Taimien karaisun ABC

Kasvata tomaattia ja paprikaa siemenistä

Pelargonien kylväminen siemenestä

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä