Istuta lehtipuu oikein

Tuohituomi kasvaa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuva: Anneli Sal

Suotuisissa kasvuoloissa puu säilyy kauniina ja elinvoimaisena, hyvinvointi lähtee oikeasta istutuksesta.

  • Hanki taimet paikasta, jossa niitä on hoidettu asianmukaisesti. Hyvässä puuntaimessa on suora, ehytpintainen runko ja tasapainoinen latvus. Jos oksia on repeillyt tai katkennut, ne tulee leikata pois. Myös ruukkuun voi kurkistaa, terve juuristo on useimmilla lajeilla vaalea.
  • Istuta puu lajille sopivaan kasvupaikkaan. Tutki ennen ostopäätöstä kasvin ilmastollinen kestävyys, sekä valon ja kosteuden tarve. Suomi on jaettu kahdeksaan vyöhykkeeseen, josta I on eteläisin, VIII pohjoisin. Lajin kasvupaikkavaatimuksista saa tietoa taimen myyjältä.
  • Puut tarvitsevat jopa metrin levyisen ja syvyisen istutuskuopan. Uudisrakennuksilla puiden kasvualustat kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun paikalla on konevoimaa. Kaivinkone tekee puun istutuskuopan hetkessä; lapiopelillä menee pidempään. Kasvualustan paksuudessa ei kuitenkaan kannata kitsastella.
  • Jos tontti on vanhaa puutarhamaata, paranna kasvualustaa pohjamaan laadun mukaan. Savimaahan tarvitaan lisää läpäisykykyä eli hiekkaa ja hiekkamaahan puolestaan pidätyskykyä ja humusta eli turvetta. Maata voi parantaa myös lisäämällä pitkävaikutteista lannoitetta. Savimailla on hyvä istuttaa kasvit loivaan harjuun, ettei vesi seiso niiden juuristossa.
  • Kun istutuspaikka on valmisteltu, poista ruukku ja sovita tainta kuoppaan. Tarkista juuristo ja oio juuria, jos ne ovat alkaneet kiertyä ruukun reunaa myöten. Täytä kuoppaa taimen alta kasvualustalla niin, että puun juurenniska tulee samaan syvyyteen kuin ruukussa kasvaessaan. Jos istutat harjuun, juurenniska jätetään hieman koholle.
  • Iske kuoppaan tukevat tukikepit juuripaakun ympärille taimen molemmin puolin. Sido puu tukikeppeihin molemmilta puolilta. Kierrä sidosnaru puun rungon ympäri vain molemmin puolin kertaalleen kiertäen, tukikepin ympäri voi kieputtaakin tuen parantamiseksi.
  • Täytä kuoppa vedellä ja anna hetken imeytyä. Kun vesi on vajennut, täytä kuoppa kasvualustalla. Tarkista, että juurenniska on vain ohuen, 1-2 sentin, kasvualustakerroksen peitossa.  Tiivistä istutus taimipaakun ympäriltä jalalla painellen. Muotoile kasvualustasta kastelu-ura kesää varten. Syksyllä tasoittele se pois.
  • Kastele puun tainta säätilan mukaan muutamien päivien välein läpi juurtumisajan. On parempi antaa vettä pari kannullista kerralla ja sitten pitää taukoa, sillä pienestä tihuutuksesta kastuu vain pintamulta. Syvälle juuristoon annettu vesi parantaa juurten hakeutumista syvälle: taimesta tulee silloin kestävämpi.

 

Puutarhateknikko Elina Pitkäniitty näyttää tuohituomen istutuksen. Puutarhaunelmia, toimittaja Paula Ritanen-Närhi.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä