Turvallisesti vesiretkelle

Turvallisesti vesiretkelle. Kuva: stock.xchng

Suosimalla merkittyjä leiriytymispaikkoja varmistat, että hätätilanteessa tarkka sijainti on helpompi varmistaa.

  • Hanki hyvä kartta. Useimmista suurimmista vesireiteistä on tehty retkeilykarttoja, joiden taso tosin vaihtelee. Retkeilykartoissa on ilmoitettu maihinnousupaikat, tulisijat, leiripaikat jne. Karttoja voi kysellä matkailutoimistoista. Peruskartan pienennökset ovat tarkkoja, mutta niissä ei kerrota palveluista retkeilijöille.
  • Muista kompassi, verestä suunnistustaidot ja ensiaputaidot. Perinteinen suunnistuskompassi on kevyt kantaa ja helppokäyttöinen. Ensiapuohjeet voi tilata kännykkään ennen retkelle lähtöä Punaiselta ristiltä.
  • Tee reittisuunnitelma. Jätä aikatauluun pelivaraa. Tuulet vaikuttavat matkanopeuteen, myrsky voi pysäyttää matkanteon kokonaan tai mitä tahansa yllättävää voi sattua. Kerro läheisillesi reitistäsi ja aikataulusuunnitelmista.
  • Tee varusteluettelo ja harjoittele vedestä pelastautumista. Vaatteiden, teltan, makuupussin, makuualusta, eväiden, juoman, kiikareiden, aurinkovoiteiden, aurinkolasien, lääkkeiden, ruokailuvälineiden, tulitikkujen jne. lisäksi muista turvallisuus. Melontaliivit, vesipumppu tai äyskäri, hinausköysi ja kunnollinen ensiapupakkaus kuuluvat vakiovarusteisiin.

    Kanoottiseurat, Meriturva ja muut yhdistykset järjestävät vedestä pelastautumiskursseja.

  • Huolehdi, että kännykässä riittää virtaa. Jos mukana ei ole aurinkopaneelia tai virtapankkia, säästä kännykän akkua. Hätätapauksessa kännykkä on paras apu.
  • Jos joudut pulaan. Säilytä malttisi ja arvioi tilanne. Jos oma apu ei riitä, soita kiireellisissä ja todellisissa hätätapauksissa numeroon 112. Kerro mitä on tapahtunut, tarkka sijainti, vastaa kysymyksiin, toimi annettujen ohjeiden mukaan ja lopeta puhelu vasta luvan saatuasi.


Lue Olotila-blogissa: Onnettomuus yllätti retkellä

Turvallisesesti vesiretkelle. Kuva: stock.xchng


kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä