Itsetehdyt ötökkäsuojat

Itsetehdyt ötökkäsuojat. Kuva: Yle


Saksilla vesipurkin kimppuun

Muovi pitää ötökän loitolla, joten kirppasuoja tehdään kaupan lähdevesipurnukasta. Mutta olipa purkki mikä tahansa, ota ensin pohja pois ja laita kannen tilalle kangasta kuminauhalla paikalleen kiristettynä.

Purkin pohjan koko määrittää kylvöalueen koon: pikkaisen pohjan kokoa pienemmälle alueelle kylvetään siemeniä, kastellaan kunnolla ja purkki päälle. 

Rucola kasvaa purkissa nopeasti, eikä purkkia tarvitse välttämättä poistaa kastelua varten. Koetapauksessa saatiin satoa kolmessa viikossa ja täysin ilman reikiä. Avomaalla kasvanut verrokki taas oli kirpanjälkiä täynnä. 

Kovat helteet voivat koetella purkissa kasvajaa:  koekasvimaalla rucolan väri oli helleviikon jälkeen vaaleahko ja päivällä poimittu rucola vähän lepsua. Aamulla poimittu rucola sen sijaa oli ihanaa, eikä vaalea väri heikentänyt makua.


Kemppi loitolla harson avulla
 

Porkkanaa vaivaa usein kemppi, pieni lentävä ötökkä, joka saa porkkanat jäämään pieniksi ja kasvattamaan liikaa juurikarvoja. Harso pitää kempin kaukana, mutta maan pintaa pitkin viritetty harso on osoittautunut naatin kasvaessa hankalaksi. 

Harson nostaminen ylös on helppoa parin kaaren avulla. Kaaret voi tehdä harjateräksestä, jota on taivutettu autonrenkaan vanteen ympärillä puolikaareksi. Taipuisa pajunvarsi tai vaikka pätkä ohutta muoviputkea toimii yhtä hyvin. 

Kaaret pistetään tukevasti maahan ja harso viritetään tiukasti päälle. Reunat tiivistyvät hyvin maata vasten vaikkapa harjateräspätkien avulla ja päihin voi sitoa narua tai kuminauhaa. Kastelu onnistuu harson läpi. 

Koekasvimaalla porkkanat olivat vielä pieniä kuuden viikon jälkeen, eikä ero avomaalla kasvaneisiin ollut iso. Syyskuussa ero oli huomattava – suojattujen juuresten hyväksi.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä