Torju hyttyset ja punkit vaatteilla

Suojavaate. Kuva: thefashionwarrior.com

Vaatteiden suojausaineena käytettävä permetriini tunnetaan jo 90-luvun alkupuolelta erityisesti hyttysverkkojen käsittelyssä. Aineen tarkoituksena on torjua moskiittoja malaria-alueilla.

Nykyisin permetriinillä käsitellään hyttysverkkojen lisäksi myös ulkoiluvaatteita. Hyttysten lisäksi vaatteet torjuvat myös punkit ja hirvikärpäset. Punkien levittämään borrelioosiin ei ole rokotetta, joten vaatteet ovat ainoa tapa suojautua. Tämä onkin ehkä riittävän suuri syy käyttää permetriiniä. Kyseessä ei nimittäin ole mikä tahansa aine, vaan hermomyrkky.

Permetriini on ihmiselle vaaraton hermomyrkky, mutta se tappaa ja karkottaa tehokkaasti hyttysiä, hirvikärpäsiä ja punkkeja. Erityisen haitallista se on vesieliöille, kuten kaloille. Permetriini käsittelyä ei pidäkään tehdä vesistön äärellä. Jos kotona on akvaario, niin peitä se ennen käsittelyä tai tee käsittely toisessa huoneessa. Vaatteista aine ei kuitenkaan liukene veteen.

Valmiiksi käsitellyt vaatteet ovat hajuttomia ja käsittelyn pitäisi kestää koko vaatteiden elinkaaren eli 50-70 pesukertaa. Vaatteet voi käsitellä myös itse. Tämä kertakäsittely kestää noin kuusi viikkoa pesukerroista huolimatta. 

Näin käsittelet vaatteet permetriinillä:

1. Valitse hyvin tuulettuva tila tai tuulelta suojassa oleva paikka ulkosalla.

2. Levitä käsiteltävä vaate lattialle tai ripusta vaateripustimelle niin, että kutakin vaatekappaletta on helppo suihkuttaa kummaltakin puolen ja antaa kuivua.

3. Permetriinin vaikutus säilyy jopa kuusi viikkoa viikottaisista pesuista huolimatta.

4. Suihkuta vaatetta kummaltakin puolelta vähintään 30 sekuntia 15-20 cm etäisyydeltä. Suihkuta hitaasti edestaisin liikkein niin, että vaate kostuu kauttaaltaan. Suihkuta huolellisesti erityisesti hihansuut, vetoketjukohdat, kaulukset, lahkeet ja kaikki aukkokohdat sekä kenkien reunat, joista hyttyset pääsevät sisälle.

5. Ripusta vaate kuivumaan muutamaksi tunniksi. Erittäin kosteissa olosuhteissa neljän tunnin kuivatus saattaa olla tarpeen.

6. Käsitellyt vaatteet voidaan pakata normaalisti. Retkiolosuhteita silmälläpitäen käsitellyt vaatteet voidaan sulkea muovipussiin, jotta ne pysyisivät kuivina.

7. Vuodeverkot, teltat, makuupussit ja alustat voidaan myös käsitellä permetriinillä. Suihkuta vuodeverkko kauttaaltaan reilun kosteaksi. Vamuuden vuoksi voit sulkea vuodeverkko muutamaksi tunniksi muovipussiin ”muhimaan”, jotta permetriini leviäisi tasaisesti. Tämän jälkeen ripusta kuivumaan. Makuupussi suihkutetaan ulkopuolelta kauttaaltaan kunnes ulkopinta on sen verran kostea, että väri tummenee hieman. Makuupussia ei tarvitse suihkuttaa sisältäpäin. Ripusta kuivumaan kahdeksi tunniksi (kosteissa olosuhteissa neljäksi tunniksi).

8. Synteettisen polyuretaanipäällysteisen nylonteltan oviläpät ja ovet voidaan käsitellä permetriinillä. Pystytä teltta ulos ja suihkuta kaikki teltan läpät ja ovet kosteiksi. Anna kuivua vähintään kaksi tuntia.

9. Vältä permetriinihuurun hengittämistä. Pese heti ja huolellisesti pois iholle joutunut permetriini.

 

Lisätietoja:

varuste.net

kommentit

Olisi kiva, jos juttu kertoisi myös mistä moista ihmeainetta saa. Epäselväksi jäi myös, ovatko itse käsitellyt vaatteetkin hajuttomia vai voiko tuoksuallergikko saada niistä oireita.

>kiinostunut La, 2011-06-25 12:56

Uutisessa olevan linkin takaa löytyy tuotetietoja

http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=6531&nimi=Suihkeet

>Harri La, 2011-06-25 13:52

Ja Yle suosittelee tällaista näin voimakkaasti omilla sivuillaan :o (?). Ei niin väliä vaikka mehiläiset alkaisivat joukolla kuolemaan tai kalat vahingoittuvat. Eikö pieneliöillä tai kaloilla ole Ylelle väliä, ainoastaan ihmisellä. Entäs aineen kulkeutumineen vesistöihin jätevesien mukana, aineen vaikutukset maastossa jne.? Luuletteko, että ihmiset suhhuuttaessaan välittävät missä sitä laittavat. Ja mitäs jos yhtäkkiä osoittautuukin, että aine on ihmisellekin vahingolle, kuten jokapaikkaan suhuutettu DDT aikoinaan?

>Mirri La, 2011-06-25 18:25

Jutussa ei lainkaan mainittu, että aine on hengenvaarallista kissoille. Jo pekkä ihokosketus voi aiheuttaa myrkytystilan. Koirat sen sijaan kestävät permetriiniä suunnilleen ihmisen tavoin.

>kissakassinainen Su, 2012-03-25 18:58

lisää kommentti

linkit

Permetriini tuli markkinoille 1990-luvun alussa, sitä pidettiin turvallisempana kuin sitä ennen käytettyjä organofosfaatteja. Se suojaa tehokkaasti malariaa levittäviltä hyttysiltä. 

Permetriinin käyttö on herättänyt vastustusta, sillä se tappaa valikoimatta kaikenlaisia eläimiä, kuten mehiläisiä, kaloja ja pieniä nisäkkäitä. 

Permetriini on synteettinen pyretroideihin kuuluva kemikaali, jota käytetään tuholaismyrkyissä. Se toimii hermomyrkkynä hyönteisille ja sitä käytetään sekä hyönteisten tappamiseen että karkottamiseen. 

Permetriini toimii hermosolujen solukalvoilla hidastaen natriumreaktiota. Nisäkkäät kestävät permetriiniä paljon paremmin kuin hyönteiset. Kalat ovat aineille varsin herkkiä. 

Permetriiniä käytetään laajalti maataloudessa tappamaan tuhohyönteisiä puuvilla-,vehnä-, maissi- ja sinimailaspelloilta sekä jossain määrin myös siipikarjan loistentorjuntaan.

Lähde: Wikipedia

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä