Luonnonmukainen puutarha

Luonnonmukainen puutarha. Kuva: Puutarhaunelmia/Filmiteollisuus

Puutarhasta tulee myös helppohoitoinen, kun valitset kasvit tontilla luonnostaan viihtyvistä lajeista ja perustat sen luonnon ehdoin.

 Seitsemän ohjetta luontopuutarhaan:

 

1. Katsele ympäristöä tonttia valitessasi ja valitse tontti, jonka ympäristön kasvillisuus miellyttää. On työlästä saada suokasvit viihtymään, jos maa ei ole luonnostaan kosteaa, ja kuiva kivikkopuutarha on parhaimmillaan rinnetontilla, jossa vesi ei seiso.

2. Istuta puutarhaan puita, pensaita ja perennoja toistensa lomaan. Luonnossakin kasvillisuudessa on kerroksellisuutta. Ota mallia metsästä, älä pelkää että tontista tulee liian varjoisa, jos siinä kasvaa kunnon puita. Myöhemmin puustoa voi harventaa.

3. Valitse istutusryhmiin monia lajeja ja lajikkeita. Monipuoliset kasvustot eivät ole herkkiä tautien ja tuholaisten leviämiselle, koska ne houkuttelevat puutarhaan monipuolisen eliökannan. Tuholaisilla on myös luonnollisia viholaisia.

4. Suosi kasveja, joista perhoset ja muut eläimet pitävät. Tiheät pensaikot ja korkeaksi jätetty heinikko antavat pikkueläimille suojaa. Säästä kosteat ojat sammakoille, jätä siileille turvalliset kulkureitit pensaikon suojissa. Kiinnitä puihin lintupönttöjä.

5. Lannoita laittamalla ravinteet kiertoon. Kerää kompostiin kaikki irtoava kasvijäte ja kierrätä se kasvien ravinteiksi ja maanparannusaineeksi. Syksyn lehdet ovat arvotavaraa, jonka voit ”kompostoida” myös kasvupaikalla ajelemalla kuivat lehdet syksyllä nurmikkolannoitteeksi.

6. Peitä pihan pinta kasvillisuudella, sillä paljas maa haihduttaa vettä ja on altis eroosiolle. Tavanomaisen leikatun nurmikon vaihtoehtoja ovat maanpeitekasvit, kuntta tai niitty. Valintaan vaikuttaa myös, millaiset kasvuolosuhteet ovat.

7. Hoida puutarhaa rennolla kädellä, liika siisteys on pahasta. Anna luonnon hoitaa kasteleminen, jolloin kasvit juurtuvat syvälle ja lopputulos on kestävä. Nauti puutarhastasi, kuten luonnossa liikkumisesta - ilman suorituspaineita.

Puutarhaunelmien vieras Pentti Alanko, kasviasiantuntija ja puutarhakirjailija, tutkii Paulan puutarhaa talven jälkeen:

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä