Juhlakukat tuovat silmänruokaa

Ainanlinnan kukkakaupan floristimestari Pirkko Aarnio-Mäkelä tekee nopein liikkein tasapainoisia asetelmia, joissa kukkien symmetria ja värit sointuvat uskomattoman kauniisti toisiinsa.

kuva: Kotikokit/Rita TrötschkesHän kokoaa erilaisista leikkokukista mielikuvituksellisia luomuksia, joita voisi katsella tuntikausia.

Vankka ammattitaito ja pitkä kokemus takaavat sen, että Pirkko Aarnio-Mäkelä osaa antaa myös erinomaiset vinkit kukkavalinnoissa.

 - Suomalaiset pitävät edelleen selkeistä kimpuista ja perinteisistä jouluväreistä kuten punaisesta, vihreästä ja valkoisesta.

Erimuotoiset mutta samanväriset kukat antavat aistikkaan vaikutelman.

Joulunajan kukkatervehdys

Monen perheen jouluperinteeseen kuuluu kierros ystävien luona kukkapaketin kanssa.

 

kuva: Kotikokit/Rita Trötschkes- Vierailukimpuksi kannattaa valita matala kimppu, joka on helppo pakata ja kuljettaa. Matala kimppu sopii myös ruokapöydän koristeeksi, koska siten ruokailijat näkevät toisensa pöydän yli.

- Lähes joka kodista löytyy keskikokoinen (16 cm) Aalto-vaasi, johon sopiikin matala kimppu.

Omatekoinen jouluistutus on mukava rakentaa sipulikukista kuten tulppaaneista ja hyasinteista. Muita aineksia voi kerätä luonnosta syksyn mittaan.

- Joulukukkatervehdyksissä pitää huomioida tuoksut. Kaikille eivät sovi voimakastuoksuiset hyasintti ja tasetti (narsissi), jotka saattavat aiheuttaa allergiaa.

Joulun suosikit kaupasta

Jos joulukiire on kova eikä omatekoinen kukka-asetelma tahdo luonnistua, kannattaa hyödyntää kukkakaupan kauniita joulusidonnan ideoita.

- Tilaathan kukat kuitenkin ajoissa. Mitä aikaisemmin kukat tilaa, sitä paremmin pystymme palvelemaan.

- Suosittuja joulunajan leikkokukkia on monia: tulppaani, joulutähti, tulilatva, gerbera, ruusu, neilikka ja esimerkiksi ritarinkukka (amaryllis). Vihreyttä tuo havu, buksus, puolukanvarvut ja esimerkiksi skimmia.

- Vanhanajan kaura- ja tulppaanikimppuja tehdään edelleen jonkin verran.

Miten kukka säilyy parhaiten

kuva: Kotikokit/Rita TrötschkesLeikkokukat säilyvät parhaiten, kun niihin vaihtaa vettä parin päivän välein. Keskimäärin leikkokukka on voimissaan 8 vuorokautta.

- Sipulikukille kuten tulppaanille ja amaryllikselle kannatta antaa vain vähän viileää vettä.

- Puuvartiset kasvit kuten ruusu ja syreeni taas toivovat lämmintä ja runsasta vettä.

- Kukat kannattaa laittaa veteen mahdollisimman pian paketin avaamisen jälkeen. Alimmat lehdet voi poistaa, jotta ne eivät hajoa maljakkoveteen.

- Kannattaa muistaa, että kukkia ei ole hyvä jättää jouluhedelmien viereen, sillä hedelmien etyleeni kuihduttaa kukkia. Myös vetoisa ja liian aurinkoinen paikka ei ole hyväksi leikkokukille.

- Kimput on hyvä pakata pakkassäähän huolellisesti. Kostukkeita voi lisätä vielä kukkien juureen.


 

Lue lisää
Uudenvuoden brunssipöytään fantasiakimppu
 

 

Tiesitkö?
Kukkiensitoja käyttää apuvälineinä piikkisiilejä, sidontasieniä, pidikkeitä, kukkalankaa sekä tietysti oksasaksia, joilla voi katkaista rautalankaa. Kukkien leikkaamiseen pitää käden ulottuvilla olla lyhytteräinen veitsi.

 

Kuvagalleria
Ruokapöydän koristaa matala asetelma, jotta ruokailijat näkevät toisensa.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä