Perinteikkäät yo-juhlat pitävät pintansa

Kirsi Nisonen ja Bob Helsinki: Yo-laketti. Kuva: http://www2.aamulehti.fi/uutise

Tämän kevään ylioppilas, espoolainen Elise, 19, edustaa perinteistä juhlintatapaa: juhlat pidetään kotona, ja valmisteluihin osallistuu koko perhe.

Juuri ennen h-hetkeä, kesäkuun 4. päivän lakkiaisia, Elise on onnellinen punaisen  juhlamekon omistaja.

- Löysin aivan täydellisen mekon ja vieläpä edullisesti! Todella kaunis punainen, olkaimeton mekko vastasi odotuksiani. Se ei ole aivan tavallinen, vaan erottuu. Kokokin oli täydellinen - minun on yleensä hankalaa löytää lyhyen pituuteni vuoksi sopivia mekkoja.

Asun kengät Elise on saanut isoäidiltään ja kaulakorun isältään, 19-vuotissyntymäpäivänä. Juhlapukeutuminen tulee viimeistellyksi kotona, omin ja sukulaisten avuin.

- Kampauksen teen kotona ja isommat siskot ovat lupautuneet auttamaan. Päädyin klassiseen valintaan: kiharat, jotka nostan pään vasemmalle puolelle pinneillä. Kynnet lakkaan myös itse, mekon väriin sopiviksi.

Mitä muuta tarvitaan ylioppilasjuhlien onnistumiseen - ja mihin kuluu rahaa ennen h-hetkeä?

- Kasvohoidossa kävin pari viikkoa ennen kuvausta. Ylioppilaskuvani otti yksityinen valokuvaaja, joka on kuvannut myös siskojeni ylioppilaskuvat.


Juhlat viedään läpi perinteisesti

Elisen mukaan kaveripiirissä ei ole ollut mitään erityisiä trendejä liikkeellä ylioppilasjuhliin liittyen.

- Mitään perinteistä poikkeavia juhlintatapoja en ole kuullut. Yo-lakettiakaan en tiedä kenenkään ostaneen, mutta uskon näkeväni sellaisia kyllä vielä yo-juhlapäivänä, sanoo Elise.

- Ennen kaikkea on ollut hauskaa jutella siitä, miten kunkin äiti suhtautuu juhliin. Yksi kyselee, mitä kukkapenkkiin pitäisi istuttaa, toinen hoitaa valmistelut päivä kerrallaan.

Elisen oma äiti on juhlavalmisteluissa täysillä mukana: leiponut useita eri piirakoita ja kakkuja ja valmistautunut juhlatarjoiluihin.

- Olemme koemaistaneet paljon eri reseptejä, jotta tiedämme  mitä tarjota ja miten reseptejä kannattaa muokata juhliin sopiviksi.

Juhlat pidetään kotona ja niitä on suunniteltu pitkin kevättä - pääsykokeisiin lukemisen lomassa.

- Olen kutsunut noin 80 vierasta, mutta tietenkään ihan jokainen ei pääse tulemaan. Vieraita tulee todennäköisesti tipoittain etenkin tänä vuonna, sillä vuonna 1992 syntyneet ovat suhteellisen iso ikäluokka, ja yo-juhlia on varmasti paljon.

Tärkeä tapahtuma Elisen omassa juhlapäivässä on koulun puhe lakkiaispäivänä.

- Pidin itse siskolleni hänen juhlissaan puheen ja nyt pääsen jälleen puhumaan, sillä minut valittiin pitämään uuden ylioppilaan puhe koulun kevätjuhlassa.Näin pukeutuvat abit vuonna 2011

- otteita Abitreenien keskustelupalstalta:

"Itse kovin vaatteiden suhteen nirsona kiertelin kaikki Turun juhlapukuliikkeet ja huomasin pian, että kaikki olivat jotenkin liian hienoja ja juhlavia minun makuuni. Päätettiin tilata Ruotsista (en muista valitettavasti nettikaupan nimeä) monta hametta ja niistä löytyikin yksi sopiva: elegantti, haalean persikan värinen, kesäinen hame kiiltävin mustin paljetein, ja Zarasta löytyi kuin ihmeen kaupalla samanlaisin koristein koristellut korkokengät!" - myosiini

"Stockmannin pukuosastolta 5 minuutin etsimisellä löytyi klassinen musta puku slim-leikkauksella. Kaveriksi sinertävä paita ja valkoinen silkkisolmio, puoli tuntia meni sovituksineen." - Sato

"Ha, äiti olisi halunnut minulle jonkun törkeän taftiunelman, mutta ostin puuvillapitsiä olevan kirkkaan pinkin mekon, mikä on semmoista 60-luvun henkeä ja kiilakorot. Näytän törkeän hyvältä - sano äiti mitä sano." - Riina

"Pitkän mietinnän jälkeen (vaihtoehtoina oli violetti, punainen ja valkoinen) päädyin sitten valkoiseen. Ajattelin että kuitenkin aika monilla on punainen mekko, niin voisin luottaa siihen, ettei kovin monella valkosta ole, erotunpahan ainakin joukosta! Siinä mun mekossa on vain sellainen hopeinen strassisysteemi, niin se vähän sotii lakissa olevan lyyran kanssa, mutta siinäpä sotikoot, en jaksa välittää. Kengät sain ostettua viikko sitten, ja lakin toissapäivänä, korutki ihan ready! Ensviikolla on sitten se _suuri_ päivä! Käyn kampauksen laittamassa parturissa, mutta meikin ajattelin itse jotenkin sutata naamaan, ja kuvatkin otan itse sitten joskus - jos ennätän. Huh!" - melGabi

"NPC tekee tapansa mukaan äärimmäisen harkittuja ratkaisuja ja ryhtyi pari viikkoa sitten ompelemaan omaa pukuaan, huolimatta siitä että minkäänlaista aikaisempaa kokemusta alalta ei ole ja jo ala-asteen rättikässässä ompelukoneet hajoilivat kun vain katsoinkin niihin päin(vaihdoin suosiolla puukässään). Kaavoja ei ollut, nuppineuloja löysin projektiin kaksi kappaletta, mutta koska vihaan mekkoja ja etenkin tusinasellaisia, itse suunniteltu yksilö oli ainoa vaihtoehto. No, "leikkaa kaksi summittaista kangaspalaa ja ompele niitä yhteen kunnes lopputulos näyttää mekolta"-tekniikka toimi yllättävän hyvin ja nyt minulla on oikein kiva uniikki asu. Melkein. Teen sen tänään loppuun. Ehkä. Aion käyttää juhlassa mustia sukkahousuja. Sain useammalta taholta kuulla tämän olevan etikettivirhe, mutta teen niin silti
a) koska psoriaasin läiskittämät jalkani eivät ole nätit ja
b) koska minä haluan. Eivät ne ole mitkään linnan juhlat."

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä