Kuplat paljastavat samppanjan luonteen

Kuplat paljastavat samppanjan luonteen. Kuva: YLE Kuvapalvelu


Tuomas Meriluoto, Master of Wine,
miksi kuohuviini kuohuu kaadettaessa?

- Valmistusprosessissa siihen sitoutuu hiilidioksidia ja kun sitä kaataa lasiin, se reagoi lasin, lasissa olevien epäpuhtauksien sekä ilman kanssa. Sitten kuplat vapautuvat ja juoma alkaa kuohua.


Tieteellisesti on testattu ja todistettu, että kuohuviini olisi paras kaataa lasiin reunaa pitkin. Miksi?

- Kun juoman kaataa lasiin reunaa pitkin - niin kuin olutkin usein kaadetaan - niin kuplat jäävät paremmin viiniin. Tämä on siis hyvä tapa, jos haluaa, että kuplat pysyvät pidempään lasissa. Jos haluaa, että juoma vähän kuohahtaa, sen voi kaataa suoraan lasin pohjalle. Makuasia ja käyttötarkoituksestakin kiinni!


Miten kuplat päätyvät pulloon?

- Kuohuviinin valmistusmenetelmiä on useita, mutta ihan edullisimmassa tapauksessa se voidaan jopa hiilihapottaa.

Muissa tapauksissa viini käy suljetussa tilassa toisen kerran. Perinteisemmässä kuohuviinissä juoma käy pullossa. Joissain tekniikoissa juoma käy tankissa. Joka tapauksesa käymisessä muodostuu hiilidioksidia, joka suljetussa tilassa sitoutuu viiniin. Näin syntyvät paine ja kuplat juomaan.


Mitä kuplat kertovat kuohuviinin laadusta?

- Kuplien koosta pystyy hieman katsomaan, minkä laatuinen juoma on kyseessä. Jos viini on edullinen eli hiilihapotettu, niin kuplat ovat yleensä aika isoja. Pienet kuplat kertovat siitä että kyseessä on laadultaan parempi juoma.

Myös se kertoo laadusta, kuinka kauan juoma kuplii. Latistuuko se heti ensimmäisen minuutin jälkeen? Tästä saa vähän vihiä, mutta kuplinta riippuu myös lasista ja lämpötilasta.


Miksi pullossa on niin kova paine?

- Pullossa on parhaimmillaan kuuden ilmakehän paine. Vaikka juoma olisi kylmää, voi se avatessa kuohua, jos sitä on juuri hiljattain vaikkapa kannettu kassissa. Erityisesti pullokäymismenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä ja samppanjoissa on usein myös pullokohtaista vaihtelua: viini on käynyt pullossaan, ja jos sinne on jäänyt epäpuhtauksia tai vaikka pieni hiiva, niin sitä myötä paine on hieman lisääntynyt ja viini saattaa kuohahtaa.


Miksi painetta pitää olla niin paljon?

- Sillä saadaan syntymään kuohunta! Eihän se ole pakollista, mutta ilman kuohuntaa ja kuplia juoma olisi valkoviiniä.

Kuohuviinipulloja kuljetellaan usein mukana juhliin, ja moni haluaisi saada nopeasti kuohuviinin kylmäksi. Löytyisikö sinulta jokin kikka tähän?

- Otetaan jokin kulho, ämpäri, kukkaruukku tai mikä nyt sattuukin olemaan saatavilla ja laitetaan sinne pullon lisäksi runsaasti jäitä, vettä ja reilu tujaus suolaa. Kun pikkuhiljaa pyörittelee ja kääntelee pulloa, niin 5 - 10 minuutin kuluttua pitäisi olla juotavan kylmää kuohuviiniä käsillä.

Suola estää veden jäätymistä.

Minkälainen lasi on hyvä kuohuviinin juomiseen?

- Pääsääntöisesti kuohuviinit ovat kuivia. Kielenkärki on suussa se paikka, jossa aistitaan makeutta. Kapea lasi ohjaa viinin kielen kärkeen ensimmäisenä. Kun on kuiva viini, niin halutaan korostaa makeutta. Kapeasta lasista juoma tuntuu myös miellyttävämmältä nauttia.

Kun maistellaan ja halutaan aromia esiin, niin silloin lasin hieman kaareva maljaosa varmistaa että tuoksu jää lasiin.

Pitkissä ja täysin suorissa laseissa aromi katoaa nopeasti lasista.


Olet viini-guru. Mikä sinun mielestäsi on kammottavin virhe, mitä kuohuviinin kanssa voi tehdä?

- Muutaman kerran olen kuullut käytettävän samppanjavispilää. Ymmärtääkseni sen ajatus on vispata samppanjasta kuplat pois. En ihan äkkiä näe, että miksi semmoinen olisi mitenkään tarpeellista. Saman tien voisi ostaa valkoviiniä.


Osaatko muuten sanoa, miksi kuohuviini menee niin nopeasti päähän?

- En osaa sanoa. Johtuisiko siitä, että se on niin hyvää että sitä tulee juotua nopeammin?

Oikea vastaus piilee kuplissa. Kuplien hiilidioksidi vauhdittaa alkoholin imeytymistä verenkiertoon.

Lähde: Prisma Studio

kommentit

>Kuoharia ei juoda. Kuohari kuohitsee. La, 2011-04-30 09:24

Neste ei ole ihminen, sillä ei ole luonnetta.

>Pate La, 2011-04-30 19:07

miksi tv-luvan rahoja käytetään alkoholin mainontaan prime time aikana?

>jettjeti Su, 2011-05-01 02:13

Mielenkiintoinen juttu! Lisää sivistäviä juoma-asioita kansalle. Sivistynyt vappuhuikanotto on tehtävä tyylillä ja tunteella.

>Reino Kovamaksa Su, 2011-05-01 03:50

Olen kyl MWn kans eri mieltä samppanjan vispilöinnistä. Muuttuu ehken kuplanäkökulmasta valkoviiniksi, mut en oo ikuna kuullu et löytyis noin herkullisia blandiksia pelkän valkoviinin nimikkeellä. Pidän sampanjasta ilman kuplia, eikä se oo moka.

>Samppanja on viiniä Ti, 2013-04-30 19:37

Shamppanjan kuplinta ei johdu hiilihapoista vaan tiivistymisytimestä.
Eli mitä likasempi lasi sitä enemmän kuplia.
Lukekaa läksynne

>The Expert Pe, 2013-11-01 12:28

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä