Madekeitto

Liemi:

1 - 1,5 kg mateen ruotoja, nahkaa sekä mateen pää

1 sipuli
1 porkkana
pätkä varsiselleriä
pieni palanen palsternakkaa
1 - 2 laakerinlehteä
muutama valko-, musta- ja maustepippuri

Fileoi made. Ota talteen maksa, maiti ja mäti. Jos kalassa on mätiä, niin pakasta se vähintään vuorokaudeksi. Voit pakastaa myös maksan ja maidin.

Kuori ja pilko vihannekset ja laita ne kattilan pohjalle. Laita kattilaan myös mausteet. Lisää kalan ruodot, nahka ja pää. Lisää jääkylmää vettä niin paljon, että ruodot peittyvät kunnolla.

Laita liemi kuumenemaan ja kuori vaahtoa koko ajan pois. Anna poreilla hiljakseen 20 minuuttia ja siivilöi mahdollisimman tiheän siivilän tai harson läpi. Ota ruodoista talteen lihat. Ruokahalun herättäjäksi voit  poimia talteen myös mateen poskilihat.

Keitto:

4 - 6 henkilölle

madeliemi ja ruodoista riivityt lihat
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
nokare voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kermaa
60 g - 80 g voita
suolaa, valkopippuria myllystä
tuoretta tilliä keiton päälle

Tähän reseptiin käytetään vain mateen ruodoista tuleva liha ja liemi, joten muista kalan osista saa tehtyä esimerkiksi pääruuan.

Kuori sipulit ja perunat. Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita ja perunoita nokareessa voita. Sipulia ja perunoita ei saa ruskistaa.

Lisää kuiva valkoviini ja keitä kunnes puolet viinistä on jäljellä.

Lisää kalaliemi, ruodoista riivityt lihat ja kerma. Keitä hiljaa poreillen, kunnes perunat ovat kypsiä eli noin 20 - 30 minuuttia.

Soseuta keitto hienoksi samettiseksi keitoksi sauvasekoittimella ja siivilöi se toiseen kattilaan. Painele siivilästä mahdollisimman paljon lihaa läpi.

Mausta suolalla ja tuoreella valkopippurilla myllystä ja lisää keiton joukkoon kylmiä voipaloja. Soseuta keittoa sauvasekoittimella, kunnes se kuohkeutuu ja tulee vaahtomaiseksi. Tarkista suola ja tarjoile heti. Ripottele pinnalle hieman tuoretta tilliä.


Lähde: Santsikerros-blogi

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Mateen mädin valmistaminen

Mateen mäti on arvostettua herkkua. Parhaimmillaan mäti on tammi-helmikuussa.  Mateen mäti kannattaa puhdistaa ja valmistaa seuraavasti:

  • Laita mätipussit astiaan ja vispilöi sitä niin kauan, kunnes kalvot ovat lähteneet pois. Pakasta mätiä vähintään kolmen vuorokauden ajan.
  • Sulata mäti ja poista siitä ylimääräinen vesi suodattamalla mäti kankaan tai kahvinsuodattimen läpi.
  • Herkku toimii blinien kanssa hienosti. Punasipulia ja smetanaa voi tarjoilla mädin makua ryydittämässä.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä