Rakastuneet ravut

Tämä ruokalaji tunnetaan ympäri maailman. Ravintoloiden ruokalistoilla se houkuttelee nimellään erityisesti rakastavaisia - mutta eivät muutkaan annosta tilaavat pettyne.

Näyttävimmillään annos liekitetään ravintolapöydässä, jolloin tuoksut leviävät houkuttelevina ympäristöön. Kotona liekitettäessä muista varovaisuus - Strömsön Paulin kokatessa rakastuneita rapuja nousivat liekit lähes kattoon asti.

 

Ainekset neljälle

20 kuorittua meriravunpyrstöä
1 hienoksi suikaloitu fenkoli
2 dl hienonnettua kevätsipulia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 tl tomaattisosetta
3 dl kalafondia
3 dl kermamaitoa (puolet kermaa, puolet maitoa)
1 dl hienonnettua paprikaa
1 rkl voita
öljyä
½ dl konjakkia
½ dl pernod´ta

Kuori raakojen merirapujen pyrstöt. Se tapahtuu helpoimmin pienillä saksilla avittamalla, pyrstökuoren alapinnan sivuja pitkin.

Laita öljy ja voi kuumalle pannulle. Kuullota ravunpyrstöt öljy-voiseoksessa. Liekitä konjakilla ja Pernod ´lla. Siirrä ravunpyrstöt sivuun odottamaan, kun teet kastikkeen.

Laita paistinpannulle sipuli, fenkoli ja valkosipuli. Kuullota vähän ja lisää tomaattisose. Lisää paprika, kalafondi ja kermamaito. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hieman kokoon. Lisää ravunpyrstöt oikein varovasti sekaan ja lämmitä vielä pikku hetki.

Tarjoile lämpimän leivän tai riisin kera.

 

Vinkki: Tutustu merirapuun eli keisarihummeriin tarkemmin Raholan syötäviä sanoja -oppaassa!

 

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Tiesitkö että...

Merirapu, suomalaisittain mieluummin keisarihummeri (Nephrops norvegicus) on kapeasaksinen, hieman suomalaista jokirapua muistuttava äyriäinen. Meriravun levinneisyys ulottuu Pohjois-Atlantin itäpuolelta Afrikasta aina Norjan pohjoisrannikolle. Rapu on lohenpunainen jo ennen keittämistä - rapu ei siis muuta väriään kypsennettäessä.

Ruotsalaiset pyyttävät meriapua länsirannikoltaan ja kutsuvat sitä nimellä havskräfta. Ranskassa se on nimeltään langoustine ja Englannissa joko Dublin Bay prawn tai Norway lobster. Suomessa merirapua kutsutaan joskus myös scampiksi. Nimi tulee italialaisesta nimestä scampo, monikossa scampi. Se on siis merirapu eli keisarihummeri eikä jättikatkarapu, kuten joskus luullaan.

Lähde: Syötäviä sanoja, Jaakko Rahola.

 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä