Kreikkalaiset karitsanlihapullat tomaattikastikkeessa

Paul on syönyt keftedes-lihapullia salsan kera vain kerran Kreikassa, ja maun muisto elää edelleen vahvasti hänen mielessään. Monet Kreikassa käyneet hehkuttavat kreikkalaista salaattia mutta eivät oikein saa sitä onnistumaan kotikeittiössään. Maistuuko se tosiaan erilaiselta siellä etelässä vai ovatko romanttiset kesämuistot vain värittäneet ruokailukokemusta?

Paul vakuuttaa että maussa on todella eroa. Maun takana on korkealaatuinen ja tuore fetajuusto, jota voi olla vaikea saada täällä Pohjolassa. Älä kuitenkaan anna periksi, kokeilemalla pääset hyvään lopputulokseen. Tarjoile ruoka hyvän salaatin ja leivän tai pastan kera.

Ainekset (neljälle henkilölle)

Kreikkalaiset karitsanlihapullat

  • 500 g karitsan jauhelihaa
  • 50 g luomukorppujauhoja
  • 1–2 dl maitoa
  • 2 salottisipulia hienoksi silputtuina
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuina
  • 1 muna
  • 1 tl paahdettuja fenkolinsiemeniä jauhettuina
  • 1 tuore salvianoksa silputtuna
  • ripaus raastettua muskottia
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria

 Sekoita korppujauhot maitoon ja anna niiden turvota. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä kasarissa. Sekoita jauheliha korppujauhojen, sipulin, munan, fenkolinsiementen, salvian ja muskotin kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele taikinasta noin 20 isoa lihapullaa ja paista ne oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää tomaattikastike ja anna muhia kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarjoa vastakeitetyn, höyryävän tagliatellen ja voinokareen kanssa.

 

Tomaattikastike

  • 1 keltasipuli hienoksi silputtuna
  • 1 porkkana pieniksi kuutioituna
  • 2 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuina
  • 1 punainen paprika hienoksi silputtuna
  • ½ chili hienoksi silputtuna
  • 2 tuoretta laakerinlehteä hienonnettuina
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 5 timjaminoksaa
  • 500 g tomaattimurskaa
  • suolaa ja mustapippuria

 

Paista sipuli, porkkana, valkosipulit, paprika, chili ja laakerinlehdet oliiviöljyssä kasarissa 30 minuutin ajan niin etteivät ne ruskistu ja kunnes ne ovat pehmeitä ja makeita. Lisää valkoviini, timjami ja tomaattimurska ja anna kiehua vielä 30 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Kreikkalainen salaatti

  • 1 kurkku
  • 5 tomaattia
  • 1 hopeasipuli
  • 100 g fetajuustoa (kokonainen pala)
  • ½ dl kalamata-oliiveja
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria

 

Kuutioi vihannekset samankokoisiksi ja sekoita keskenään.

 

kommentit

Äiti-muori laittoi ja maistuvia oli. Tosin niin voimakkaita, että kolme lihapullaa oli vallan tarpeeksi. Kaksikin olisi riittänyt.
Timjamia vähentäisin hitusen.

>Espu Ma, 2010-11-22 18:49

Kiitos Espu arviosta! T Ulla

>ullav To, 2010-11-25 11:21

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä