Vegaaniruokavalio lapsiperheille

Vegaaniruokavalio lapsiperheille. Kuva: stock.xchng

Vegaanit eivät eettisten, ekologisten tai terveydellisten syiden takia halua syödä mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Vegaaniruokavalio ei ole vain raakaravintoa, vaan vegaanit syövät myös kypsennettyä ruokaa - eli kokkailumahdollisuudet ovat monipuoliset.

Yle Uutisten haastattelussa lastentautien ja lasten suolistosairauksien erikoislääkäri, dosentti Kaija-Leena Kolho on kuitenkin sitä mieltä, että liha on lapsille tarpeen:

- Ihminen on sekasyöjä. Liha on erittäin tärkeää, se on raudan lähteistä yksi tärkeimmistä. Otetaan isoja riskejä, jos lapsen ruokavaliota rajotetaan niin, että sieltä puuttuu liha tai eläinkunnan tuotteet kokonaan. Eläinkunnan valkuaiset ovat välttämättömiä.

Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri Johanna Kaipiainen puolustaa vegaaniruokavaliota.

- Lapsi ei tarvitse missään elämänsä vaiheessa eläinkunnan tuotteita. Lapsi kuin lapsi tarvitsee proteiinia ja se proteiinin lähde voi olla joko eläin- tai kasviperäinen.

Kaija-Leena Kolho ei kuitenkaan luota vegaanivanhempien kykyihin tarjota lapsilleen riittävän monipuolista ravintoa - hänen mielestään erikoisruokavalio vaatii ravitsemusterapeutin tai erikoislääkärin arvion.

Vegaaniliitto tarjoaa verkkosivuillaan hyvät ohjeet vegaaniruokavalion noudattamiseen sekä monen vegaanin käyttämiä ja arvostamia reseptejä, jotka sopivat myös lapsille.


Lue myös: Vegaanireseptejä Olotilassa

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

 

Mitä vegaanit eivät syö?

  • Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa (ei myöskään makkaroita tai muuta vastaavaa), kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita.

  • Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Sen sijaan vegaanit syövät:

  • Perunoita, riisiä, pastaa (jos se ei sisällä kananmunaa), herneitä, papuja, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, leipiä ja leivonnaisia, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläinrasvaa, puuroja, muroja ym. viljatuotteita.

  • Vegaanille sopivat myös soija-, kaura- ja riisipohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä soijajuustot.

  • Puhdas kasvisöljy tai kasvismargariini käyvät ruuanlaittoon, pöytämargariiniksi esimerkiksi tummansininen Keiju tai Beneviva Omega-3.

Lähde: Vegaaniliitto

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä