Vaihda tonnikala silakkaan

Haarukoi silakkaa tonnikalan sijaan. Kuva: Stock.xchng

Itämeren silakka on suomalaisille erinomainen ja maukas ruokakala. Silakkaa pyydetään lähialueilta, se on kuluttajalle edullista ja kestävä valinta lautaselle. Suomalaista silakkaa ei vaivaa laiton kalastus tai suuret sivusaaliit, kuten monia suuria tuontikaloja.

Suuri osa kalastajien silakkasaaliista jauhetaan kuitenkin nykyisin kanojen, sikojen ja kasvatuslohien rehuksi. Luonnonvarojen kulutuksen kannalta olisi järkevämpää, että silakkaa käytettäisiin suoraan ihmisravinnoksi. Tästä hyötyisivät myös kalastajat, sillä rehuksi menevästä silakasta saa pienemmän kilohinnan kuin ruoaksi kaupattavasta silakasta.

Lähellä kasvavasta silakasta huolimatta Suomen toiseksi suosituin ruokakala heti lohen jälkeen on kaukaa kuljetettu tonnikala. Säilyketonnikalaa löytyy jokaisen lähikaupan hyllyltä, ja tuore tonnikala on saavuttanut suuren suosion esimerkiksi sushiherkkuna.

Tonnikalan pyyntiin littyy monia ongelmia

Tonnikala saavuttaa sukukypsyytensä vasta myöhään, eikä kala usein ehdi lisääntyä ennen kuin se jo pyydystetään syötäväksi. Saaliiksi jää usein myös paljon muita lajeja eli sivusaalista, joka heitetään tavallisesti kuolleena takaisin mereen. Tonnikalat kuuluvat taloudellisesti maailman arvokkaimpiin kaloihin, minkä vuoksi useimmat tonnikalakannat ovat ylikalastettuja.

Tonnikalan kalastuskiintiöt ovat räikeästi tutkijoiden suosituksia suurempia, ja lisäksi laiton kalastus on ongelma. Varsinkin sinievätonnikalan kannat ovat romahtaneet. Jos kalastuspaine ei tulevaisuudessa hellitä, tonnikala katoaa maailman meristä lopulta kokonaan.

Syksy on suomalaisten silakkamarkkinoiden aikaa. WWF:n Kalaopas kertoo myös muut ympäristön kannalta hyvät ruokakalat ja antaa niille liikennevalot pöytään päätymisen edistämiseksi tai hidastamiseksi www.wwf.fi/kalaopas

Lähde: Maailman luonnonsäätiö

 Silakalle!

Kotikokit: Silakka-kasvislaatikko

Graavia, lasimestaria, rullia ja paistosta...

...ja vielä friteerattuna, nam!

Elävässä arkistossa herkkupala 1930-luvulta: Silakkamarkkinoilla

 

 

 

kommentit

Kuinka syöt silakkaa jos tonnikala on ainoa kala, jota voit syödä kala-allergian
takia. Pitäisikö tämäkin ainut kalalaji jättää syömättä.......

La, 2009-10-10 13:24

Silakkapihvit ovat namia ja pieksevät purkkitonnikalasta tehdyt pöperöt mennen tullen, mutta itse valitsen tonnikalan juuri hinnan vuoksi. Silakka alkaa olla harvinainen näky kaupan kalatiskillä ja hintakin kassilohta kalliimpi. Lisää kotimaisia kalalajeja ruokakauppoihin kiitos.

Pe, 2010-01-08 17:59

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä