Hiukset voi värjätä ilman kemikaalicocktailia

Pe, 2009-09-11 16:57

Ymmärrettyäni minkälaisia kemikaalipommeja perinteiset hiusvärit ovat, päätin viime joulukuussa, että hiusten värjäys saa jäädä. Mutta, mutta: kemikaalipommivärjäykselle on olemassa vaihtoehto!

Siivosin vessan kaappia, kun vastaani tuli reilu vuosi sitten hankittu hiusväripurkki. Kyseessä ei ole "perinteinen" kemikaalipommiväricocktail, vaan yrtti-hedelmä-henna - jauhesekoitus, jonka ostin luonnonkosmetiikka-alennusmyynnistä. Itseasiassa, kohta näet, että tämä se vasta sitä perinteistä värjäämistä onkin! On hassua, miten nykyaikana ne kaikista vanhimmat tavat, perinteet ja niksit on unohdettu. Meidät on totutettu puolivalmiiseen elämään, jossa on täysin mahdollista olla olematta tekemisissä luonnon kanssa. 

Päätin siis kokeilla värjätä pääni mustaksi väriaineella, joka ei sisällä synteettisiä ainesosia. Hiusväriaine koostuu kaarnasta, yrteistä, hennasta ja kuivatusta hedelmäjauheesta. Aine ei sisällä ammoniakkia tai synteettisiä ainesosia (säilöntä-, väriaineita tai hajusteita) ja hiusväri on 100% kasvipohjainen.

Kimmokkeena värjäämiselle toimi ekokampaaja, joka kertoi hiusvärin tehoa voitavan tehostaa esimerkiksi nokkosilla, punaviinillä, kahvilla, sitruunalla tai etikalla. Nokkonen, kahvi ja punaviini syventävät väriä, kun sitruuna ja etikka puolestaan kirkastavat sitä. Kuinka eksoottiselta tuntuukaan ajatus hiusten värjäämisestä vaikkapa punaviinin tehostamana! Haluan nyt siis selvittää, voinko saada kiiltävän mustat hiukset aikaiseksi ilman synteettisiä väriaineita.

Get the Flash Player to see this player.

 

Hieno väri, eikö? Minä värjäsin hiukseni Santen 100% Herbal Hair Color Black - värillä, joka siis on henna-pohjainen. Myös Logonan ja Macurthin valikoimissa on henna- tai kasvipohjaisia värejä, Herbatint-sarja puolestaan sisältää synteettisiä ainesosia, mutta on silti ammoniakkivapaa. Itselläni värjääminen sujui helposti ja lopputulos oli mieluista, mutta muutama asia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon ennen kuin aloittaa moisen projektin itse.

1. Yrtti-hedelmä--henna - pohjainen väri, jota käytin, voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.

2. Homma vie aikaa! Valmistelut, tahnan saaminen päähän ja vessan siivomainen itsessään ovat jo projekti, mutta myös värin vaikutusaika on pitkä: ohjeessa sanotaan, että väriaineen voi antaa olla päässä vartista kahteen tuntiin. Itse pidin mönjää päässäni 1,5 tuntia. Tummatukkaiset tarvitsevat pidemmän vaikutusajan, vaaleammilla riittää lyhyempikin aika.

3. Itselläni kului lähes rullallinen wc-paperia valuvan värin pyyhkimiseen kasvoilta! Ei ihan hirveän ekologista. Saattaa olla, että laitoin tahnaan liikaa vettä, mutta toisaalta, en saanut väriä levitettyä päähäni ennen kuin laimensin sitä hieman. Varaa siis paperia tai rätti ja varaudu pyyhkimään vihreitä noroja kasvoiltasi. Varo kodin tekstiilien tahraamista!

Oma lavuaarini näytti projektin päätteeksi kamalalta: se oli sinilaikullinen ja säikähdin, etten saa väriä irti millään. Pelko oli kuitenkin aiheeton ja sain putsattua lavuaarini ihan tavallisella meikinpoistoaineella.

Kun on aikaisemmin tottunut hiusten värjäämisen yhteydessä tulvahtavaan väkevään ja jopa silmiä kirvelevään hajuun, on melkoisen herättävää huomata, että hiusväri voi myös tuoksua luonnolliselta - okei vähän pahaltakin - ja silti tuntua tehokkaalta. Haju (joka ystäväni mielestä kylläkin oli tuoksu) hälveni hiuksistani viikonlopun aikana ja nyt pääni on jo täysin hajuton ja se pieni vihreän häivähdyskin on onneksi kadonnut!

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että luonnonmukainen hiusväri on erinomainen vaihtoehto synteettisille kemikaaleille, ja tulen melko varmasti turvautumaan samaan väriaineeseen vastakin. Jännittyneenä odotan, miltä väri näyttää viikon, parin päästä: haalistuuko se kauniisti, vai olenko pian harmaahapsi? Pidän teidät ajan tasalla! Lisää kuvia prosessista löydät gallerian puolelta! 

Noora Shingler

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

8 plus 3 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Hei upee musta! Molemmat värit sopii sulle tosi hyvin.

Minusta ruskea väri, eli omasi, on kauniimpi. Mutta sehän se aito oma väri onkin. Vaihtelu varmasti virkistää, mutta olet ihan yhtä nätti ruskeinkin hiuksin!

Mä tykkään mustasta enemmän. Siinä on asennetta ja rokkia. Ruskea on sellainen luononlapsi ja vähän hippi. Hyvä että värjäsit!

Tjaa, no ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Ei taida olla tavallisen 'supermarketin' hyllystä, vai? Ja mitähän maksanee? Ah ja muita värivaihtoehtoja mustan lisäksi? Hmm, tosin tuo kylppärin 'sotkeminen' ja muutenkin sotkuinen homma vähän mietityttää. ;)

Paikkojen sotkeutuminen on varmasti seuraavalla kerralla jo vähäisempää, kun aine on tutumpi. Monet saavat niillä tavallisillakin väreillä kuulemma sotkua sinne tänne, mutta minulta vaan ei koskaan tipu mitään mihinkään, ei edes olkapäille. :-)

Heippa, onkohan Lahdessa "ammoniakittomia" kampaamoja -miten kannattaisi yrittää etsiä - onko kellään vinkkejä?

Toinen kysymys: onko henna haitallista terveydelle - onko kenelläkään tästä tietoa? Kaveri muisti lukeneensa, että siitä vois olla jotain terveyshaittaa - itselleni tulee mieleen vain yliherkkyystyyppinen juttu.

Voi kun kaikki "luonnollinen" ei taida sittenkään olla terveellistä.

Vilkaisepa esim. paria seuraavaa linkkiä:
EU ajaa hennan käyttökieltoa
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article123259.ece

Varo musta hennaa
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article123259.ece

Apua ! Tiedätkö millaiset ovat hiuksesi muutaman pesun jälkeen ? Tiedän nämä henna värisi - . Pääsi on kohta myrkyn vihreä ym sävyjä näät joka toisessa hius tupsussasi on sini harmaan punertavaa laikkua. Omaaväriäswi et saa ennenkuin kasvatat uudet hiukset. Pääsi on kuin syksyinen karviaspensas!!!

Anonyymi:Ostin värin ekokauppa Ruohonjuuresta, varmasti luontaistuotekauppojen valikoimasta esimerkiksi löytyy vastaavia vaihtoehtoja.

Ulla:En osaa sanoa Lahdesta.. Kannataa yksinkertaisesti soitella ja kysellä, lienee ainoa vaihtoehto :/

Hennan riskeistä: Muutama vuosi sitten oli juttua siitä kuinka Henna sisäisesti käytettynä on vaarallista, mikä lienee useimmalle itsestäänselvää! Henna on luonnon aine ja ihminen voi toki olla allerginen luonnolliselle, siinä missä synteettisillekin ainesosille.

Hennan vaarat: Linkissä johon viittaat puhutaan nimenomaan tästä eläinkokeesta, jossa lawsone-ainetta SYÖTETTIIN eläimille, eli käytettiin sisäisesti. Henna ei ole tarkoitus käyttää sisäisesti missään nimessä. Jos alettaisiin syöttää jotain marketin perushiusväriä koe-eläimille, tuskin jälki olisi silloinkaan kovin kaunista...

Anonyymi:Hehee, se on yhä oikein kauniin musta :D Katsotaan tuleeko päästäni karviaispensas, odotan jännityksellä!

Hei Noora!
Oon käyttäny Santen kuparinpunaIsta sävyä ja mulla on vaan positiivista sanottavaa, onhan toi värjäys aikamoinen rumba mut lopputulos kiva ja ainakin mulla väri kestäny todella hyvin!

Moi! Mustan kanssa kannattaa varoa, jos on peruspigmentiltään vaaleahko. Mä värjäsin joskus mustalla hennalla, ja lopputulos oli vihertävänharmaa... Ja vinkki vaaleille; kehäkukkateellä (kuivattuja kehäkukan terälehtiä, kuumaa vettä päälle, haudutus kunnes jäähtyy) voi vaalentaa/kirkastaa hiuksia. Näin kuulemma tekivät jo muinaiset viikinkivaimot. Tukka tuntuu ihanalta tuon käsittelyn jälkeen, vaikkei vähän tummemmassa niin näykään.
PS. Kiitti hyvästä blogista, Sam vinkkasi :)

Se, että käyttää tuotteita, joiden kemiallinen koostumus ei ole merkittynä pakettiin, ei tarkoita, etteivätkö juuri kemialliset yhdisteet olisi ne, jotka hiuksen saavat värjäytymään. Jos ei ole kemiallista reaktiota, ei tule väriä.

En ymmärrä, miten toimittaja voi olla niin pihalla, että käyttää sanaparia "kemiallisia aineita" noin löyhästi. Vesikin on kemiallinen aine.

Olen värjännyt hiukseni hennalla jo vuosia, vaikka se onkin melkoinen projekti kun tukkaa on melki takapuoleen asti. Olen myös kerännyt vinkkejä värjäykseen ja semmosia mitä et vielä maininnut on parin kananmunan lisääminen, sitoo seosta hieman ja väri kannattaa tietysti laittaa mahd. lämpimänä päähän ja kietoo vielä päälle elmukelmu, mikä pitää lämmön sekä estää tukan ja värin valumisen. Yleensä kiedon vielä kelmun päälle jonkun rätin mikä imee valuvan värin ja pitää myös lämpöä, säästää myös sen vessapaperin ;)

Hei! Ihotesti kannattaa tehdä allergian poissulkemiseksi. Eli ihotesti tehdään niin, että kyynärvarren iholle levitetään värimassaa (ihan kaikkine osasine mitä kuuluukin siihen pakkaukseen) pienelle alueelle, annetaan vaikuttaa valmistajan ohjeen mukainen vaikutusaika, huuhdellaan vedellä pois ja odotetaan 48vrk. Jos tuona aikana ei ihoreaktiota ilmene, tuote voi olla turvallista käyttää.
"voi (aivan kuin kaupan kemikaaliväritkin) aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita, eli kokeile aina väritahnaa hiussuortuvaan ennen kuin laitat värin koko päähän.."
Eli pelkkään hiussuortuvaan testatessa ei saa selville kuin korkeintaan sen, sopiiko väri hiukselle vai ei, ts. minkä värinen siitä tulee. Mutta allergiaan hiuksiin levittämällä ei ole vaikutusta, sillä hiuksissa ei ole verenkiertoa eikä mitään muutakaan elämää. Kivikuollutta keratiinia kaikki tyynni.

Hennan vaarallisuudesta olen ymmärtänyt, että vaarallista on synteettinen henna (lawson), joka syötyä aiheuttaa kaikenlaisia vaurioita. Aito henna (lawsonia inermis) on sitten eri asia. Tosin sekin taitaa olla vielä tutkimuksen alla, onko aito henna myrkyllistä ihmiselle, en ole varma. Kuitenkin kun valitsette hennatuotteita, katsokaa, että ne sisältävät tuota aitoa hennaa, eivätkä sitä synteettistä.

Hennatatuoinnit taas ovat vaarallisia siksi, että siihen väriaineeseen usein lisätään paljon kaikenlaisia kemikaaleja, joista jotkut ovat kiellettyjä ainakin Euroopassa.

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.