Luonnonmukainen ihonhoito kunnioittaa ihmistä ja luontoa

Ti, 2008-11-11 15:40

Suomalaiset ovat aina arvostaneet enemmän työntekoa kuin kauneuden vaalimista. Arjessa itsensä hoitaminen usein unohdetaankin. Otamme suunnaksi siis kauneushoitolan, mutta mikä olisi ekologinen vaihtoehto?

Siinä missä ekologisuus ja eettinen ajattelu valtaavat alaa kuluttajan mielissä ruokakaupassa, koskevat samat ajankohtaiset – ja toisaalta vuosituhansia vanhat – ilmiöt myös kosmetiikkaa. Luonnonmukainen tai luonnollinen ei tarkoita ainoastaan ilman kemikaaleja kasvatettuja vihanneksia, vaan myös laajaa skaalaa kosmetiikkatuotteita, -valmistajia ja -brändejä.

Erilaisten allergioiden ja yliherkkyysoireiden yleistyessä on Suomessakin alettu kiinnostua siitä, mitä iholle ja hiuksiin oikeastaan laitetaan ja mitä pitkäaikaisvaikutuksia kemikaaleilla on.  Mitä tarkoittaa se pieni präntti rasvapurkin kyljessä? Tulisiko siitä ymmärtää jotakin? Onko purkin sisällöllä hirveästi väliä?

 

Sertifikaatti takaa tuotteen turvallisuuden ja aitouden

Ennen kuin tuotteita voi vertailla, on tärkeää ymmärtää mitä tarkoitetaan luonnon- ja luomukosmetiikalla. Käytetyt raaka-aineet ovat nimensä mukaan luonnollisia, eivät keinotekoisia eli synteettisiä. Mutta mikä ero on luonnonkosmetiikalla ja luomukosmetiikalla? Sen osaa selvittää Pro Luonnonkosmetiikan luennoitsija ja asiantuntija Minna Viinikallio:

- Asia kannattaa ajatella niin, että luonnonkosmetiikka on yläotsikko ja luomukosmetiikka on sen alaotsikko. Luonnonkosmetiikkassa ei ole määritelty aivan tarkkoja määriä sille luomuainesosien määrälle, jota tuotteissa käytetään. Pyrkimyksenä kuitenkin on käyttää niin paljon luomuainesosia kuin mahdollista. Sen sijaan luomukosmetiikassa määritelmät ovat tarkempia. Luomukosmetiikassa on luonnollisestikin enemmän luomuainesosia kuin luonnonkosmetiikassa, mutta myös luonnonkosmetiikka sisältää luomuainesosia. Kun käyttää sertifioituja luonnon- tai luomukosmetiikkabrändejä, voi olla varma siitä, että käyttää turvallista ja testattua kosmetiikkaa. On hyvä suosia sertifioituja merkkejä, sillä luonnollisuudella ratsastaa nykyään moni merkki, jolla ei ole mitään tekemistä luonnonkosmetiikan kanssa! selvittää Viinikallio.

Sertifikaatti onkin helppo nyrkkisääntö: kun tuotteella on sertifikaatti, on se testattu ja turvallinen sekä ihmisille että luonnolle. Laajimmalle levinneet luonnonkosmetiikkasertifioijat ovat saksalainen BDIH sekä italialainen AIAB. Englantilainen Soil Association ja ranskalainen Ecocert puolestaan sertifioivat luomukosmetiikkaa. Kaikki neljä sertifikaattia takaavat tuotteiden luonnollisuuden ja sen, että käytetyt ainesosat ovat turvallisia.

Ammattilaisesta apua tuotteiden löytämiseen

Olen nyt perillä siitä, miten löydän luotettavat tuotteet – kosmetiikkamarkkinoilla huijatuksi tuleminen kun ei ole tavatonta... Mutta kannattaa silti muistaa, että luonnonkosmetiikkaan pätee sama kuin muuhunkin: kaikki tuotteet eivät sovi kaikille ja siksi yhtä merkkiä kokeilleena ja pettyneenä ei voi vetää johtopäätöstä kaikesta luonnonkosmetiikasta. On tärkeää kokeilla ja etsiä itselle paras tuote, ja siinä auttaa parhaiten ammattilainen. Minä annoin kasvoni helsinkiläisen kauneushoitola Eko-Egon Elina Taavitsaisen käsiin. Taavitsainen suosittaa malttia niille, jotka haluavat siirtyä tavanomaisen kosmetiikan parista luonnollisempien tuotteiden pariin ja peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista ajattelua:

- Aloitan asiakkaan kasvohoidon mielelläni selän käsittelyllä. Selkärangan nikamaväleistä lähtevät hermot vaikuttavat sisäelimiimme ja selän hoitaminen heijastuu sitä kautta koko elimistöön. Myös kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä selän akupisteet ja chakrat ovat keskeisessä asemassa. On tietenkin myös tärkeää tutustua asiakkaaseen huolella ja tietää mahdollisimman paljon elämäntavoista, harrastuksista, ruokavaliosta, allergioista ja sairauksista – sillä kaikki vaikuttaa ihoon.

Taavitsainen kyselee minulta huolella edellä mainitut asiat ja päätyy tekemään savihauteen alaselkääni. Se pidetään vaikuttamassa koko kasvohoidon ajan.  Lapaluiden alla on wine&dine-alue, jota hoitamalla rentoutetaan vatsaa. Vatsan rentoutuminen puolestaan heijastuu myös ihoon. Kasvojen hoitamisessa tarvitaan aivan yhtä paljon sisäistä kuin ulkoista hoitoa, ja stressin laukaiseminen on Egolaisille tärkeää:

- Nykyihminen elää niin hektistä elämää, että monet unohtavat hoitaa itseään hoitaessaan kaikkea ja kaikkia muita. Me panostamme täällä siihen, että asiakas saa hyvää hoitoa, rentouttavaa musiikkia - tai hiljaisuutta - sekä myös makunautintoja. Oikea ravinto on tärkeä asia ihonkin hoidossa, Taavitsainen lisää.

Valkosavi-riisimaito-kookos-naamion vaikuttaessa kaalinlehtien kanssa kasvoillani mietin, miksi onkin niin, että tiedämme vihannesten, hedelmien, runsaan veden juonnin, hyvien rasvojen ja vitamiinien olevan meille tärkeitä, mutta kosmetiikkaostoksilla luonnontuotteet ovat monelle tuntemattomia?

- Kun luonnollista ravintoa pidetään ihmiselle parhaana ravintoa ja puhtaita raaka-aineita oikein peräänkuulutetaan, niin  miksi kosmetiikassa väitetään päinvastoin? Miten synteettinen voi olla iholle parempaa kuin luonnon omat aineet? kysyy estonomi Minna Viinikallio retorisesti ja jatkaa:

- Kosmetiikan vaikutuksia on tutkittu tähän saakka lähes pelkästään ihmisen kannalta, ja niiden loppusijoituspaikka on unohdettu täysin tai sitä ei ole ymmärretty. Kosmetiikan keinotekoisten aineiden vaikutuksesta ympäristöön puhutaan ihan hirveän vähän, vaikka kyseessä on iso ja vakava ongelma. Jätevedenpuhdistamoita ei ole suunniteltu suodattamaan kosmetiikan kemikaaleja ja ne päätyvätkin suureksi osaksi meriin ja luontoon.

Eko-Egossa lähestulkoon kaikki hoidoissa käytetyt aineet menevät asiakkaan päältä bioroskiin, todellista ympäristöajattelua!

Luonnonkosmetiikka ei kerry ekosysteemiin

Luonnonkosmetiikan ympäristönäkökulmaa  tukee vastikään julkaistu Rita Stiensin kirja Totuus kosmetiikasta. Kirjassa kerrotaan, kuinka turistirantojen korallien värit haalistuvat aurinkorasvojen uv-filttereiden jouduttua ihmisten ihoilta meriveteen. Ruotsin luonnonsuojeluliitto puolestaan tutkitutti aikaisemmin tänä vuonna aurinkorasvojen ympäristöön kertyvien aineiden määrän, ja tulos oli huima: jokaisessa tutkitussa tuotteessa oli 1 - 4 luonnolle haitallista kemikaalia.

On siis iso ekoteko käyttää luonnonkosmetiikkaa!  Sertifioitu, luonnonmukainen kosmetiikka eroaa tavanomaisesta markettikosmetiikasta monella tavalla. Luonnonkosmetiikka ei sisällä:

-    synteettisiä hajusteita

-     väri- tai säilöntäaineita

-    kovia, vaahtoavia pesutensidejä

-    silikoneja tai mineraaliöljyjä

Lisäksi luonnonkosmetiikassa käytetyt raaka-aineet ovat kasvi- tai kivikunnan tuotteita kuten öljyjä, uutteita ja mineraalipigmenttejä.

Perinteisessä kosmetiikassa eniten yliherkistymisreaktioita aiheuttavat hajusteet ja säilöntäaineet, joita ovat esimerkiksi paljon puhutut parabeenit. Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei parabeenejä ole, eikä se myöskään sisällä alumiinia, jota on markettien antiperspiranteissa.

Toimiiko luonnonkosmetiikka yhtä hyvin kuin perinteinen?

25 vuotta luonnonkosmetiikan parissa toiminut Taavitsainen osaa kiteyttää nopeasti pääsyyn siihen, miksi hän vannoo luomukosmetiikan nimeen: paremmat tulokset.

- Tulokset ovat huomattavasti parempia ja asiakkaat tyytyväisempiä. Me vähennämme ensisijaisesti asiakkaiden oman ihon ja kehon kemikaalikuormaa, ja bonuksena ympäristönkin kemikaalitaakka kevenee.  Kun asiakas saapuu vastaanotolle, arvioin hänen ihonsa ja sille sopivat tuotteet, ja siitä se sitten lähtee. Meillä on myynnissä luonnonkosmetiikkasarjoja, joihin kuuluu myös meikkejä ja hiustuotteita, Taavitsainen kertoo.

Hyvä tapa aloittaa luonnonkosmetiikan kokeilu on siis vaikkapa varata aika kosmetologille, joka osaa kertoa eri tuotteista ja tehdä niillä hoitojakin. Luonnonkosmetiikalla tehdään samanlaisia hoitoja kuin perinteiselläkin kosmetologilla, kaikkea hieronnasta ja ihonpuhdistuksesta käsihoitoihin ja ehostuksiin. Tarjolla on myös uutuuksia kuten kivihierontaa, jota allekirjoittanut myös testasi ja ihastui kovasti!

Itse en yhden käynnin perusteella osaa sanoa, onko luonnonkosmetiikalla tehty hoito iholleni parempi kuin perinteinen, mutta nautin äärettömästi siitä, että sain iholleni raaka-aineita, jotka tuoksuvat luonnolliselle ja lisäksi ihoni oli hoidon jälkeen erittäin heleä ja pehmeä. Pitää kokeilla uudestaan ja seurata hoidon pitkäaikaisvaikutusta. Ravinnon ja elämäntapojen tärkeyttä ei saa unohtaa: kaikki heijastuu ihoon.

Luonnonmetiikkaa myyvät kosmetologien lisäksi luontaistuotekaupat sekä hyvin varustetut tavaratalot. Jos kiinnostuit kokeilemaan, löytyy ohesta listaus eri paikkakuntien luonnontuotteita käyttävistä hoitoloista. Lista täydentyy vähitellen. Jos omaa paikkakuntaasi ei lastassa mainita, saattaa lähelläsi kuitenkin olla luonnonkosmetiikkahoitola. Vinkkaathan minulle, jos tiedät hoitolan, joka listalta puuttuu!

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa käyttävät hoitolat

Löytyykö omalta kotipaikkakunnaltasi luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologi, jota haluat suositella muillekin? Lisää jutun perään oma kommenttisi ja vinkkaa muille Olotilan lukijoille!

 

Noora Vanhanen

Kommentit

Itselläni on atoopinen iho ja ennen oli hyvin vaikea löytää sopivia tuotteita kunnes siirryin luonnonkosmetiikkaan, nyt pystyn käyttämään ihan mitä vaan eikä tule oireita! Ihana tunne ja lisäksi on puhdas omatunto : )

Hieno juttu, itsellänikin on lievästi atooppinen iho, joka onneksi elintapojen ansiosta pysyy hallussa!

En ole koskaan käynyt kosmetologilla, ja nyt haluaisin, mutta miten löydäm paikkakunnaltani nai viereiseltä paikkakunnalta luonnonmukaisen hoitolan?

Kurkkunaamioista olen joskus kuullut. Tiedän vain, että meillä suositaan tuotteita, joita ei ole testattu eläimillä.

Jos oma paikkakuntasi ei näy tuossa listauksessani ei se tarkoita, etteikö luonnonkosmetiikkaa käyttävää kosmetologia silti omalla paikkakunnalla olisi. Kannattaa edetä asiassa vaikka niin,että jos ei yksinkertaisella googlettamisella löydy vihjeitä, yksinkertaisesti soittaa oman paikkakunnan kosmetologit läpi. Muuta neuvoa en osaa antaa!

Onkohan body shopin tuotteet luonnonkosmetiikkaa?

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa myydään Tampereella Bio Pur Ihokuntokeskuksessa, Hallituskadulla. Siellä on useampia sarjoja ja tuotteita kasvoille, vartalolle, hiuksille ja uutta luomuparfyymit! Myös luonnonkosmetiikalla tehtävät kasvohoidot.Ihana olo hoidon jälkeen!

Porissa Kauneushoitola Duetto tekee luomukasvohoitoja ja myy kotikäyttöön luomukosmetiikkaa ja luomumeikkejä. Sieltä saa myös bionomista kosmetiikkaa.

Katsokaa sivulta www.organicspa.fi totuus noista sertifioinneista.

Onko kukaan kokeillut Himalaya kosmetiikkatuotteita www.himalayafinland.fi ?
Kokemuksia kiitos.

Olen tuolla listallakin näkyvä luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologiyrittäjä.
Eräälle kysyjälle kerron, että Body shop ei ole luonnonkosmetiikkaa. Kriteeristöstä täyttyy vain se, että sarjan tuotteita ei testata eläimillä.

Espoossa on avattu vuonna 2009 Kauneuskeskus Elämänpyörre.
www.elamanpyorre.fi

Sieltä saa ekokosmetologin, maskeeraajan ja ekokampaamon palvelut.
Osoite on Merenkäynti 3, 02320 Espoo.
Heidi Sandborg

Seinäjoella löytyy pelkästään luonnon kosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi, Satu Kyrö, joka tarjoaa palveluitaan ja tuotteitaan Integroituneen lääketieteen hoitopalvelukeskus Sinfoniassa. (www.sinfoniaoy.fi)

Nooran blogi

  • nooran_blogi (Kuva: )
    Noora loves eko, reilu ja luomu -blogissa toimittaja Noora Shingler seikkailee trendien näkymättömien arvojen maailmassa. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.