Lähiruokaillallinen tuo hyvän mielen

Pe, 2008-10-03 07:46
Lähiruokaillallinen ystäville. Kuva: Istockphoto.

Nauti lähiruoasta! Kutsu ystävät ekokestävälle illalliselle, jossa kaikki tarveaineet on kasvatettu, viljelty tai valmistettu enintään 50 km:n säteellä kotoa.

Mitä on lähiruoka?
Lähiruoka-ajattelu maan hyvinvoinnin kannalta  
Löytyykö lähiruokaa?  
Kestävä kehitys: lihantuotanto
 

Onko lähiruokaa saatavilla?

Pyydä ystäväsi mukaan kokeilemaan, onko suomalaista lähiruokaa oikeasti saatavilla. Hankkikaa ekologisen illallisen raaka-aineet vaikkapa noin 50 km:n säteellä kotoa.

Kaiken tulee olla siis viljelty, kasvatettu, tuotettu ja valmistettu lähikulmilla. Mitkä resepteistänne saatte toteutettua - vai jääkö jokin vain haaveeksi?

Suomalaisen lähiruokaillallisen ekologisinta antia ovat lähellä tuotettu naudanliha, kala, riista ja sesonkikasvikset. Sesongin mukaisia vihanneksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä on Suomessa hyvin saatavilla - ainakin, jos niiden hankkimisen voi käyttää vähän aikaa ja viitseliäisyyttä.

Jos kaipaatte iltaanne vielä tiukempaa haastetta, hankkikaa mahdollisimman suuri osa raaka-aineista luomuna.
 

Miksi lihansyöntiin tulee kiinnittää huomiota?

Lihansyönnin ympäristövaikutusten kaava on suhteellisen helppo: lähellä tuotettu naudanliha uhkaa vähemmän maailman sademetsiä kuin vaikkapa Brasiliasta Suomeen tuotu liha. Kuitenkin esimerkiksi Brasiliasta tuodaan Suomeen vuosittain yli 2 miljoonaa kiloa naudanlihaa. 

Valtavan lihantuotannon ylläpitämiseksi joudutaan Amazonin sademetsiä raivaamaan viljelysmaiksi. Brasilialaisten nautojen kotikonnuilla viljellään soijaa, ja viljelykset jättävät Amazonin sademetsiin pysyviä vaurioita. Puuton sademetsä nopeuttaa ilmastonmuutosta yhä kiihtyvällä tahdilla.

Kotimaisesta lihantuotannosta kannattaa suosia lähellä tuotettua naudanlihaa sekä possuja ja broilereita, jotka on kasvatettu muulla ravinnolla kuin soijalla.
 

Vastuullisesti tuotettu on aina paras valinta

Oli kyse sitten koti- tai ulkomaisista tuotteista, olisi tärkeintä valita aina vastuullisesti tuotettu vaihtoehto. Esimerkiksi soijantuotannon vastuullisuudesta on paljon tietoa saatavilla. Valitsemalla vastuullisesti tuotetun elintarvikkeen tuet monen köyhän kehitysmaan taloutta - mikä taas rakentaa oikeudenmukaisempaa ja ympäristöystävällisempää ruokatuotantoa.

 

Linkit

Kuluttajaviraston Eko-ostajan opas
Reilun kaupan edistämisyhdistys ry.
Vastuullisen soijantuotannon yhdistys RTRS
WWF:n Sademetsä kotonasi – kuluta harkiten –opas (pdf) 

Ulla Vuorela

Kommentit

Jos aihepiiri kiinnostaa, niin kannattaa käydä tutustumassa myös Luonnonsuojeluliiton Ilmasto lautasella -kokonaisuuteen: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos/ilmasto-lautasella

Yksi hyvä sivusto on myös http://www.ruokapiiri.fi/clientHome.php

Ohjelmat