Puutarhaunelmissa kesäkaudella 2009

Ke, 2009-04-29 09:06
Päivänkakkara. Kuva: Kristiina Koskinen, Filmiteollisuus

Puutarhaunelmia-ohjelmassa tutustutaan upeisiin suomalaisiin puutarhoihin ja tavataan taitavia kotipuutarhureita ympäri Suomen. Lisäksi joka jaksossa saadaan vastauksia katsojien lähettämiin kysymyksiin.

Jakso 1 - 30.4.2009
Jakso 2 - 7.5.2009
Jakso 3 - 14.5.2009
Jakso 4 - 21.5.2009
Jakso 5 - 28.5.2009
Jakso 6 - 4.6.2009
Jakso 7 - 11.6.2009
Jakso 8 - 18.6.2009
Jakso 9 - 25.6.2009
Jakso 10 - 2.7.2009
Jakso 11 - 9.7.2009
Jakso 12 - 16.7.2009
Jakso 13 - 23.7.2009
Jakso 14 - 30.7.2009
Jakso 15 - 6.8.2009
Jakso 16 - 13.8.2009
Jakso 17 - 20.8.2009

 
 

Jakso 1, 30.4.2009

Kasvinharrastaja: Lihansyöjäkasvit - Tommi Järvinen
Tommi Järvisen harrastus alkoi, kun äiti osti hänelle synttärilahjaksi pienen ja kuivuneen lihansyöjäkasvin. Nyt miehen kotona Kangasalla on kaksi suurta vitriiniä täynnä kukoistavia kannukasveja, kärpäsloukkuja ja kihokkeja, ja hänen itse keräämänsä lihansyöjäkasvien tietopankki kasvaa netissä.

Lue lisää
Lihikset ry - Viherpeukalon opas lihansyöjäkasveihin

Puutarhavierailu: Kevät Ahvenanmaalla - Titte Törnroth-Sarkkinen
Titte Törnroth-Sarkkisen ja Seppo Sarkkisen laajaan maisemapuutarhaan Ahvenanmaalle kevät saapuu aikaisin. Toimittaja-valokuvaaja-pariskunnan vuosien työnä syntynyt puutarha on tekijöilleen rakas ja vierailijalle kiehtova elämys. Puutarhasta löytyy mm. monilajinen tervetuloa kotiin -penkki, hurmaava kierrätyskasvihuone, kasvierikoisuuksia ja tekeillä barokkipuutarhan alku. Titellä on monta hyvää vinkkiä ison puutarhan hoitoon.

Paula Ritanen-Närhi ja kasvitieteilijä Visa Lipponen. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Kevään ensimmäisen Puutarhaunelmien jakson asiantuntija on Visa Lipponen. Tämä kasvitieteilijä ja kasviharrastaja tietää huonekasvien kasvatuksen niksit. Hänellä itsellään on yli 300 huonekasvia, ja harrastus on kestänyt jo 30 vuotta.

Visa vastasi huonekasveihin ja orkideoihin liittyviin kysymyksiin



Jakso 2, 7.5.2009

Kasvinharrastaja: Kukkataiteilija - Jouni Seppänen
Floristihortonomi Jouni Seppänen tunnetaan upeasta urastaan suomalaisen kukkasidonnan kehittäjänä, floristiikan opettajana ja näyttävien muotikuvausten kukkamestarina. Puutarhaunelmia vierailee Jounin kukkakaupassa ja kotipuutarhassa Kirkkonummella. Keskustellaan kukista ja rakennetaan komea mutta helposti toteutettava kukka-asetelma juhannuksen juhlapöytään.

Puutarhavierailu: Vanhan talon pihapiiri - Linda Peltola
Nuori ja rohkea taiteilija Linda Peltola osti killinkoskelaisen vanhan puutalon jo 18-vuotiaana. Nyt kuusi vuotta myöhemmin taloa ympäröi upea piha, josta löytyy paljon luovia ratkaisuja. Syntymäpäivälahjaksi saatu iso kasa kiviä muotoutui komeaksi kiviaidaksi ja tukikeppeinä käytetyistä pajuista vesoi puita. Puutarhurina Linda kunnioittaa pihan ja luonnon ominaisuuksia sellaisenaan.

Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Marko Pesu. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Marko Pesu. Kysy pensaiden kevätleikkauksista, talventuhojen korjaamisesta ja muista kevätpuutarhan töistä.
 

Marko Pesu vastasi kysymyksiin puutarhan keväthoidosta



Jakso 3, 14.5.2009

Kasvinharrastaja: Talvenarat kasvit - Juha Karhu
Ylistarolaisen Juha Karhun harrastuksena ovat talvenarat ja erikoiset kasvit – mitä haastavampi kasvi, sen parempi. Alun perin pellon päälle rakennetusta puutarhasta on 17 vuoden aikana muotoutunut vihreä keidas, jossa on komeita kivipolkuja ja joen läheisyydestä syntyvä omanlaisensa pienilmasto. Pensaspioni, palmut ja banaani ovat puutarhan ylpeyksiä.

Puutarhavierailu: Käsityöläisen puutarha - Tarja Sormunen
Tarja Sormusen puutarha Tuusulassa on käsityöläisen taidonnäyte. Puiden ja pensaiden lomasta löytyy mm. kuusirangoista tehty aita, omaperäinen pergola ja vanhojen tikapuiden päälle rakennettu lumihiutaleputous. Tarja on kerännyt vanhan talon ympärille rakennettuun puutarhaansa vaikutteita niin kainuulaisilta sukujuuriltaan kuin perheen asuinvuosilta Tanskasta. Tarja näyttää, miten tehdään kaunis ruukunsuojus puutarhan jäteoksista.

Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on toiminnanjohtaja Anu Ranta Hyötykasviyhdistyksestä. Vaikka erityisesti hyötykasvit ovat Anun sydäntä lähellä, monilla niistä on myös koristekäyttöä. 
 
Anu Ranta vastasi kysymyksiin lajikevalinnoista ja hyötykasvien viljelystä


 
 

Jakso 4, 21.5.2009

Kasvinharrastaja: Kasvivärjäri - Leena Riihelä
Kasvivärjäri Leena Riihelä värjää kotipuutarhassaan lankoja kasveista, sienistä ja muista luonnon antimista peräisin olevilla aineksilla. Oma puutarha on rehevä, kulttuurimaiseman keskellä sijaitseva puolivilli puutarha, josta saa kätevästi niin viljeltyjä kuin luonnonvaraisiakin värjäyskasveja. Puutarhaunelmia seuraa, kuinka lampaanvillat saavat loistavat ja kestävät värit.

Puutarhavierailu: Kotiäidin puutarha -  Mervi Karinranta
Mervi Karinrannan kotipuutarhaa on tehty lasten ehdoilla. Kiellettyjä paikkoja ei pihalla ole, eikä puutarhanhoito ole muutenkaan niin vakavaa. Lasten kanssa löydetyt kasvit löytävät paikkansa takapihan Hylkylästä. Tamperelaispiha on pienilmastoltaan suotuisa ja lehdon ympäröimä, eli kaikki kasvaa kohisten. Juha siirtää Mervin kanssa karviaispensaan.

Paula Ritanen-Närhi ja Jyri Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä vastaavat taimien istutuskysymyksiin. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on MMM Jyri Uimonen Taimistoviljelijät ry:stä. Istutusaika on parhaimmillaan ja viikon vihervieras neuvoo taimien istuttajaa haasteellisissakin pulmissa.

Jyri Uimonen vastasi kysymyksiin pensaiden ja perennojen hoidosta


Jakso 5, 28.5.2009

Kasvinharrastaja: Kasvinkeräilijä - Inger Kullberg
Kotipuutarhuri Inger Kullberg on todellinen ruusuharrastaja: kirkkonummelaisella pihalla kasvaa monen muun kasvin ohessa yli 300 eri ruusulajia. Onneksi ison puutarhan hoidolle on omistautunut myös Ingerin mies, Bo-Erik. Ruusuharrastajat tuntevat ruusun tuoksujen eri vivahteet ja monet tarinat ruusujen kulttuurihistoriasta.

Puutarhavierailu: Perinnemaisema - Ulla ja Juhani Toroska
Viljelijäpariskunta Ulla ja Juhani Toroskan tilalla riittää töitä kotieläimillekin. Monet perinnekasvit kukoistavat lampaiden, lehmien ja vuohien ahkerasta nakertamisesta huolimatta – ja ennen kaikkea eläinten ansiosta! Ulla esittelee pihapiiriä ja sen perinnekukkia, Juhani rakentaa Paulan kanssa riukuaitaa.

Hortonomi Eija Keski-Korpela. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on tällä viikolla hortonomi Eija Keski-Korpela. Kukoistava parveke tai lasiterassi on monien unelmien puutarha. Kysy Eijalta vinkit kesäkukkien valintaan ja hoitoon - myös monivuotisten kasvien kasvattamiseen ruukuissa.

Eija Keski-Korpela vastasi kysymyksiin kesäkukkien valinnasta ja hoidosta





Jakso 6, 4.6.2009

Kasvinharrastaja: Kotipihan pionit - Matti Uusi-Honko
Pionivaarina tunnettu taivassalolainen pioninkasvattaja Matti Uusi-Honko on ollut tavalla tai toisella tekemisissä pionien kanssa viimeiset 65 vuotta. Lajituntemus on kasvanut melkoiseksi, ja luvassa on valtavasti tietoa pionien hoidosta, lisäämisestä ja historiasta. ”Pioni valitsee ihmisen, ei ihminen pionia”, tietää pionivaari.

Puutarhavierailu: Pellosta puutarhaksi - Birgitta ja Seppo Venäläinen
Kun Seppo ja Birgitta muuttivat nykyiseen taloonsa Ruskoon 90-luvulla, piha oli pelkkää savista peltoa. Perinteisellä sammalleimulla ja norjanangervolla aloitettiin, ja vuosien kova puurtaminen on tuottanut kukoistavan puutarhan. Koristekasvien lisäksi Venäläiset kasvattavat marjoja ja vihanneksia, pihalla kasvavat mm. komeat tyrnipuut.

Emmi Silvennoinen. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on Kauniaisten kaupunginpuutarhuri Emmi Silvennoinen. Kysy pihansuunnittelemisesta, tilanjaosta ja rakentamisesta.
 
 
Emmi Silvennoinen vastasi kysymyksiin pihasuunnittelusta
 

Jakso 7, 11.6.2009

Kasvinharrastaja: Arboretum kotimetsässä - Erkki Frick
Kun entinen pankinjohtaja Erkki Frick jäi eläkkeelle, hän päätti omistaa aikansa arboretumille. Suunnittelu lähti liikkeelle asiantuntijan kanssa, ja kasvihuone alkoi täyttyä itse siemenistä kasvatetuista puuntaimista. Nyt puutarhasta löytyy mm. maailman vanhin puulaji neidonhiuspuu ja 170 muuta sorttia - vaikka rakkaimpia taitavat olla muistopuut. Puutarhaunelmia saa arboretumiin oman nimikkopuunsa.

PuutarhavierailuSiirtolapuutarhuri ja palstaviljelijä - Ritva Kattelus
Siirtolapuutarhan ideaan kuuluu kasvattaa hyötykasveja keskellä kaupunkia, eikä helsinkiläisen Ritva Katteluksen puutarha tee tästä poikkeusta: kurkut, perunat, porkkanat ja valkosipulit kasvavat komeasti sekä mökkipihalla että palstalla. Kaupunkipuutarhan hoidossa on omat vitsauksensa lehtokotiloista citykaneihin. Väkilannoitteita ei puutarhassa käytetä, sen sijaan kuulemme salaisen reseptin tehokkaaseen luonnonmukaiseen lannoitteeseen.

Kotipuutarhuri Anneli Salo Puutarhaunelmissa. Kuva: Puutarhaunelmia, YLEViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin, on kotipuutarhuri Anneli Salo.  Hän hoitaa upeaa rintamamiestalon pihamaata Nastolassa. Pääsemme samalla katsomaan, kuinka Annelin puutarhassa kukkivat perennat ja pelakuut. Kysy kokeneelta kasvinharrastajalta vinkkejä, kuinka puutarha saadaan kukoistamaan vähällä vaivalla ja pienellä budjetilla.

Anneli Salon vastaukset katsojien kysymyksiin



Jakso 8, 18.6.2009

Kasvinharrastaja: Pohjoiset kasvit - Matti Kulju
Taimistoviljelijä Matti Kulju on puutarhaharrastajien ja ammattilaisten arvostama pohjoisten kasvien asiantuntija. Erityistä mainetta hänellä on kotimaisten pensasruusujen kasvattajana ja lajien tuntijana. Matti on paneutunut kasvien talvenkestävyyteen ja kehitellyt mm. ruusun tuoksun kuvailua. Paulan kanssa otetaan ruusuista kesäpistokkaita.

Puutarhavierailu: Maalaistalon piha - Ritva Nurminen
Taksiyrittäjä Ritva Nurmisen maalaistalon pihapiiriin rakentuva puutarha Vesannolla on kasvanut pikkuhiljaa, nyt kasveja alkaa olla jo tuhatkunta erilaista. Taimikauppaan ei tosin rahaa kulu, kun Ritva jakaa itse omat taimensa ja kerää siemenet tarkasti talteen. Myös matkoilta on tuliaisina aina kasveja, parhaassa tapauksessa jopa puita.

Arno Kasvi vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: PuutarhaunelmiaViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin on Turun kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Arno Kasvi. Tunnetulta ja rakastetulta tv- ja radiopuutarhurilta voit kysyä mistä tahansa kasvista ja sen hoitamisesta.

Arno Kasvin vastaukset katsojakysymyksiin
 

 

Jakso 9, 25.6.2009

REMIX KESÄLTÄ 2008
Matkoilta ideoita! Mikkeliläisen Hämäläisten puutarhan täyttävät taidokkaat mosaiikkityöt.
Kasvien kiehtova menneisyys lumosi espoolaisen Aimo Nummen.
Kirjailija Sari Savikko hoitelee puutarhaansa Somerolla - isoäidin ohjein.



Jakso 10, 2.7.2009

REMIX KESÄLTÄ 2008
Puutarhaa voi harrastaa monella tapaa – Päivi Maanavilja maalaa mökkipuutarhansa kukkia.
Vihervierailulla kurkistamme Asta ja Kajo Haapalaisen Salaiseen puutarhaan.
Kaktusharrastaja Börje Björkvist rakastaa piikkipallojaan, monet niistä kukkivat.

 

Jakso 11, 9.7.2009

REMIX KESÄLTÄ 2008
Mikkeliläisen Bertalan Galambosin sydämen valloittivat yrtit.
Anitta Valtosen puutarha Lohjalla on luonnon ehdoilla perustettu ja hoidettu.
Keramiikkataiteilija Liisa Neuvo suosii maatiaislajikkeita, kauneudesta tinkimättä.



Jakso 12, 16.7.2009

REMIX KESÄLTÄ 2008
Tänään tapaamme todellisen kukkaekspertin: Kirsti Oksaselle kesäkukat ovat työ ja harrastus.
Marko Suomen ja Jukka Lehtisen upea keittiötarha tarjoaa myös silmäniloa.
Ikioma Noita-puisto on taitelija Tuula Jarvalle rakas harrastus.



Jakso 13, 23.7.2009

REMIX KESÄLTÄ 2008
Ritva Toivosen karkkilalaispiha on ihania yksityiskohtia täynnä.
Luonto on lähellä myös kaupungissa: Henry Väre löytää sen asfalttiviidakostakin.
Aune Martikaisen elämäntyönä on kukkapiha Nunnanlahdella.



Jakso 14, 30.7.2009

Kasvinharrastaja: Perhoskasveja puutarhaan - Riku Cajander
Biologi Riku Cajander valitsee pihalleen ennen kaikkea kasveja, joissa hyönteiset ja perhoset viihtyvät. Aukea nurmikkopiha olisi eliöympäristönä köyhä, mutta Rikun monimuotoinen puutarha, jossa kasvavat väriminttu, mäkimeirami ja yrttikasvit yleensäkin, saa perhoset suorastaan huumaantumaan. Riku ja Juha käyvät lähiniityllä etsimässä hyviä perhoskasveja.

Puutarhavierailu: Terassipuutarha:  Leena Huovinen
Helsinkiläisen Leena Huovisen puutarha kukkii kerrostalon neljännessä kerroksessa. Lastenrattaat ja skeittilaudat ovat olleet koetuksella, kun uutta multaa on tuotu ja vanhaa viety pois. Terassitalon parvekkeelta löytyy 40 neliön puutarha, jossa kasvaa puita ja pensaita, mustikkaa, yrttejä ja keijunmekkoja. Nurmikkoakin kasvaa jalkaparin verran.

Viikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin on puutarhuri ja viherrakentaja Henrik Bos Viheraluerakentajat ry:stä. Vieraan aiheena ovat pihan rakenteet. Kysy kiveysten, muurien, pihateiden ja vesialtaiden perustamisesta tai vaikkapa kasvualustojen paksuudesta.

Henrik Bos ja Paula Ritanen-Närhi. Kuva: PuutarhaunelmiaHenrik Bosin vastaukset katsojakysymyksiin

 

 

 

 



Jakso 15, 6.8.2009

Kasvinharrastaja: Nuorukaisen puisto - Janne Ikola
Kuivantolainen 17-vuotias Janne Ikola aloitti puutarhanhoidon jo varhaisteininä. Tietoa kertyy nyt omassa puutarhassa ja kasvihuoneessa joka päivä lisää, ja puutarhan lajimäärä kasvaa tasaisesti. Pallokuuset, käärmekuuset ja pisantuuheakuusi kertovat innostuksesta erikoislajikkeisiin. Taitava tarhuri Janne näyttää, kuinka puita vartetaan.

Puutarhavierailu: Kesäkukkapuutarha - Senja Pitkänen
Sorakuoppaan rakennettu puutarha kukoistaa täynnä kesäkukkia. Suunnittelematta paras, miettii Senja Pitkänen ja kylvää siemeniä kokeilumielellä. Suuren pihan hoitoon saa kulumaan koko kesän ja kaikki päivät, mutta kasvattaja on tyytyväinen, kun jää edes hetki aikaa istua komean ruusupenkin vieressä.

Mikko Rahtola vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: PuutarhaunelmiaViikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin on luomuasiantuntija MMM Mikko Rahtola. Onko sinulla ongelmia kasvimaalla tai koristetarhassa? Kysy vieraalta luonnonmukaisesta puutarhan hoidosta, tuholaisten karkottamisesta ja lannoituksesta.

Mikko Rahtolan vastaukset katsojakysymyksiin

 



Jakso 16, 13.8.2009

Kasvinharrastaja: Jalopuumetsä - Robert Rainio
Robert Rainion innostus jalopuihin syttyi jo lapsuuden kesinä Turun Ruissalossa. Nyt omassa jalopuumetsässä löytyy jo pelkästään tammilajeja kymmenkunta erilaista. Robert tuntee niksit mm. taimien suojaamiselle, puskentatuhojen torjumiselle ja jalopuiden lisäämiselle. Parasta kaikesta on kuitenkin samoilla omassa rehevässä metsässä.

Puutarhavierailu: Puuhailijan puutarha - Krista Jännäri
Kun Krista Jännäri muutti perheensä kanssa Nurmijärven Nukariin, oli pihapiiri täynnä vatukkoa ja risukkoa. Aluksi päämääränä oli muuttaa koko tontti nurmikoksi, mutta mitä enemmän kasvitietämys kasvoi, sitä enemmän pihalle alkoi ilmestyä myös muita kasveja. Puuhailijan puutarhaa koristavat mm. katsura, sumakki, persikka ja kärsäkaula. Ihka uusi pihalampi on vailla vertaa.

Viikon asiantuntijavieras
Viikon asiantuntija, joka vastaa katsojien lähettämiin kysymyksiin on puutarhaopettaja ja Marttojen puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen. Loppukesän puutarhassa valmistaudutaan jo syksyyn. Kysy Kirsiltä loppukesän puutarhatöistä koriste- tai hyötytarhassa.

Kirsi Tuominen vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: PuutarhaunelmiaKirsi Tuomisen vastaukset katsojakysymyksiin

 

 

 



Jakso 17, 20.8.2009

Kasvinharrastaja: Erikoismarjat ja hedelmät - Meeri Saario
Tunnetun hedelmä- ja marjakasvien asiantuntijan Meeri Saarion puutarhasta Lohjan Kirkniemestä löytyy valtava lajikemäärä omenoita, luumuja, viinirypäleitä, puolukoita ja mustikoita. Tämä puutarhuri tuntee niksit ja viljelytekniikat kotoisillekin lajeille.

Puutarhavierailu: Perennapuutarha - Kyllikki Heikkinen
Kyllikki Heikkisen maankuulu perennapuutarha sijaitsee Kainuussa Puolangalla, kuutosvyöhykkeellä. Lyhyt kasvukausi tuo puutarhan tosiharrastajalle haasteita, mutta kokeneelle kasvinkasvattajalle lajeja on silti kertynyt lähemmäs 1500. Siemenkirjeet kulkevat tuttujen ja tuntemattomampien kanssa tiuhaan ja Paulalle pakataan kalliokatkero viemisiksi.

Viikon asiantuntijavieras
Kesän viimeisen jakson asiantuntijavieras on dendrologi Heikki Kiuru, joka tuntee kaikki Suomessa viihtyvät puulajit, eksoottisetkin. Kysy alan huippuosaajalta puuvartisten kasvien valinnasta, viihtymisestä ja talvehtimisesta.

Heikki Kiuru vastaa katsojakysymyksiin. Kuva: Puutarhaunelmia Heikki Kiurun vastaukset katsojakysymyksiin

 

 

 

 

 

 

Puutarhaunelmien etusivulle