Vinkkejä hyötykasvien viljelyyn

To, 2009-05-14 19:45
Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys. Kuva: Puutarhaunelmia, YLE

Kolmannen Puutarhaunelmia -jakson katsojakysymyksiin vastasi Anu Ranta Hyötykasviyhdistyksestä. Annalan puutarhassa Helsingissä kylvöt olivat jo käynnissä, mutta Anu toppuutteli, ettei kiirettä kasvimaille vielä ole.

”Terppa” kysyi tomaatin taimien koulimisaikaa ja miksei tomaatintaimista tule samannäköisiä (yhtä vahvoja) kuin puutarhamyymälässä myytävät?

Tomaatit kylvetään maaliskuussa ja ne koulitaan omiin ruukkuihinsa heti, kun ensimmäiset kasvulehdet ovat ilmestyneet. Ensin ruukut viedään varjoisaan paikkaan toipumaan noin viikoksi ja sen jälkeen valoisaan ja hieman viileämpään.

Taimista tulee herkästi kotona lämpimässä ja vähässä valossa honteloita, mutta onneksi asiaa voi vielä auttaa. Taimet istutetaan entistä syvempään siten, että venynyt varrentyvi tulee mullan alle. Tomaatti juurtuu myös varrestaan, joten taimista tulee tanakat.

”Kesää odottava mökkeilijä” kysyi, miten perustetaan kukkaniitty kesämökille, kun paikka on vanhaa ravinteikasta karjan laidunta – siis aika ravinteikasta?

Tulossa on kyllä aika iso homma! Maa on varmasti liian rehevää, joten sitä pitää köyhdyttää. Maan voi kesannoida tai vielä mieluummin siitä kuoritaan pintamaa pois ja sen sijaan lisätään hiekkaa.

Syksyllä kylvetään siemenet, kuten päivänkakkarat, harakankellot, peurankellot, siankärsämöt ja muut voimakkaat, kilpailukykyiset kasvit. Toisena kesänä on odotettavissa jo hieman kukkaloistoakin. Niitty niitetään keskikesän jälkeen ja korsien annetaan kuivahtaa viikon verran ja siementen varista ennen keräämistä.

”Nelli” haluaisi siirtää tontilleen metsämustikkaa, onnistuuko? Millainen maaperä sille pitäisi olla jne.?

Ei metsämustikkaa pidä puutarhaan siirtää. Kannattaa tutustua paikkakunnan parhaisiin marjametsiin ja kerätä mustikat sieltä. Sitä paitsi taimen kaivamiseen tarvittaisiin kaivinkone, eikä edes varpujen taittelu kuulu jokamiehenoikeuksiin. Pensasmustikka on erilainen ja eri makuinen kasvi, mutta sitä suosittelen ennemmin, jos mustikoita pitää omalta pihalta saada.

Miten saadaan köynnöspinaatti menestymään ja mitä kaikkea siitä voi valmistaa?

Köynnöspinaatti on hyvin vanha viljelyskasvi, jota käytettiin alkuun koristekasvina muurien päällä. Nykyisin monta metriä pitkäksi kasvavaa köynnöstä pidetään myös varhaisena vihannesmaan kasvina. Köynnöspinaattia käytetään pinaatin tapaan.

Anu Rannan ”oma kysymys” koski katteitten käyttöä.

Katteet kuuluvat olennaisena osana luonnonmukaiseen viljelyyn. Anu kaiveli oljilla katettua vihannesmaata ja näytti, miten upea mururakenne maalla on. Lierot olivat jo kevättöissä, puhumattakaan näkymättömistä mikrobeista maan sisässä.

Kate säilyttää maan kostettua ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Katettua maata ei tarvitse kääntää, vain pintamullan haraaminen kylvökuntoon riittää.

Olkikatetta voi kysellä maanviljelijöiltä ja hevostalleilta. Myös nurmikkosilppua voi käyttää kesäaikaan. Paremman puutteessa voi leikata sirpillä rannoilta kaislaa ja silputa sitä katteeksi.

 

Teksti Paula Ritanen-Närhi

 

Kommentit

Ei kommentteja.