Tutkittua - lihakset ja vatsa

To, 2009-02-26 22:00

Liikaa rasvaa ja liian vähän lihaksia? Suurimmalle osalle naisista laihdutus on tuttu juttu, vyötäröllä on liikaa ja lihaksia liian vähän. Miehet ovat hieman kumppaniaan armollisempia, mutta eivät itseään kohtaan. Projektina keho selvitti, millaisilla lihaksilla Suomi seisoo.

 

Ihannemittaisten vähemmistö

Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan 87 % naisista kokee, että heillä on vatsan seudulla ylimääräistä rasvaa. Vain neljää prosenttia näistä naisista vatsalle kertyneet makkarat eivät häiritse lainkaan. Lähes kaikki naiset ottavat vatsamakkaransa myös pukeutuessaan huomioon ja yrittävät valita vaatteensa niin, etteivät ne paljastuisi.

Suurin osa (81 %) suomalaisnaisista on ollut elämänsä aikana laihdutuskuurilla ainakin kerran. Heistä yli puolet on ainakin joskus onnistunut pudottamaan painoaan yli 10 kiloa. Tämänhetkiseen painoonsa on tyytyväisiä hieman alle kolmannes (29 %) naisista. Ihannemitoissaan sen sijaan on naisista vain vajaa viisi prosenttia. Painoonsa tyytymättömistä naisista viidennes kokee painon vaikuttavan seksuaaliseen halukkuuteensa.

Lievä tyytymättömyys painoon ei ole täysin molemminpuolista – tutkimuksen mukaan suomalaismiehistä 57 % toivoisi kumppaninsa laihduttavan, mutta 40 prosenttia pitää naistaan juuri sopivana eikä toivo tämän lihovan eikä laihtuvan.

 

Jojopainoilua

Miehistä viidennes kertoo kumppaninsa lihoneen viimeisen kahden vuoden aikana. Yhtä moni mies kertoo kumppaninsa painon jojoilleen ylös–alas. Vastaavasti viidennes miehistä kertoo itse lihoneensa kahden viime vuoden aikana, neljänneksellä paino on vaihdellut. Lihoneiden miesten paino on noussut keskimäärin 7 kiloa. Kolmannekselle painoa on kertynyt yli 10 kiloa lisää.

Vatsamakkaroista ei kuitenkaan tahdota eroon hinnalla millä hyvänsä: sukupuolesta riippumatta rasvaimua ei suosita. Jos hinta ei olisi esteenä, vatsanseudun makkaroista kärsivistä naisista rasvaimuun olisi valmiita 29 %. Miehistä asiaa harkitsisi kahdeksan prosenttia. Kriittisimmin rasvaimuun suhtautuvat 55–60-vuotiaat ja korkeasti koulutetut sekä toimihenkilöt.

 

Treenisaleilla juoksevat sinkut

Naiset ovat kumppaniaan kriittisempiä suhteessa omaan lihaksistoonsa. Noin puolet naisista pitää itseään sopivan lihaksikkaana, kun heidän kumppaneistaan naistaan sopivan lihaksikkaana pitää yli kolme neljästä. Kuitenkin lähes kaksi kolmesta miehestä toivoisi kumppaninsa kiinteyttävän itseään jumppaamalla. Miehistä omaan lihaskuntoonsa erittäin tai melko tyytyväisiä on 45 prosenttia. Hieman yli puolet miehistä on puolestaan sitä mieltä, että oma lihaskunto ei ole riittävä.

Suomalaisnaisista 37 % harrastaa lihaskuntovoimistelua viikoittain, päivittäin treenaa lähes joka kymmenes. Lihaskuntolaitteista naisilla on kotonaan tai muuten käytössä useimmiten käsipainot, hyppynaru tai jumppapallo. Neljänneksellä naisista ei ole käytössään mitään lihaskuntolaitteita eikä lähes neljännes tee lihaskuntovoimistelua lainkaan. Kuntosalilla käy 24 % naisista. Yleisesti ottaen sinkut ylläpitävät lihaskuntoaan muita naisia enemmän.

Miehistä lihaskuntoaan huoltaa viikoittain 41 prosenttia, heistä lähes päivittäin sitä tekee hieman yli joka kymmenes. Miesten lihaskuntoharjoittelun syy on pääsääntöisesti lihasten toimintakunnon säilyttäminen ja henkisen vireyden ylläpitäminen. Yksi viidesosa miehistä ei treenaa lihaskuntoaan juuri koskaan.

 

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

Linda Lappalainen

Kommentit

Ei kommentteja.