Tutkittua - pukeutuminen

To, 2009-03-12 22:00

Suomalaiset saavat kansana harvoin kehuja aistikkaasta pukeutumisestaan. Naiset arvostavat käytännöllisyyttä ja asiallisuutta – ja ostavat liian pieniä vaatteita. Miehet toivovat lisää seksikkyyttä. Projektina keho selvitti, kuinka Suomi pukeutuu.

 

Käytännölliset, siistit ja asialliset

Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisnaiset valitsevat vaatteensa ennen kaikkea käytännöllisyyden, siisteyden ja tilaisuuden luonteen mukaisesti. Naisista 87 % pitää tärkeänä sitä, että vaatteet ovat mahdollisimman mukavat päällä. Suurin osa naisista pyrkii myös pukeutumaan niin, että kehon huonommat puolet kuten esimerkiksi vatsamakkarat jäävät vähemmälle huomiolle.

Vain 22 % naisista painottaa oman persoonallisuutensa esilletuomista pukeutumalla. Pientä seksikkyyden ripausta pitää erittäin tärkeänä osana pukeutumistaan vain noin joka kymmenes nainen.

Suomalaismiehet ovat pääosin tyytyväisiä puolisoidensa pukeutumiseen ja luonnehtivat sitä yleisimmin sanalla käytännöllinen tai siisti. Kuitenkin 20 % miehistä toivoo naisten pukeutumiselta lisää seksikkyyttä. Seksikkyyttä toivovat lisää etenkin alle 40-vuotiaat. Kumppaninsa nykyiseen tyyliin puolestaan ovat erityisen tyytyväisiä 50–60-vuotiaat tutkimukseen osallistuneet miehet. Viidennestä miehistä kumppanin pukeutuminen ei kiinnosta lainkaan – se on aivan naisen oma asia.


Liian pienet vaatteet ja unelmissa elävät mallimitat

Noin kaksi kolmesta naisesta (61 %) on ostanut liian pieniä vaatteita ajatuksenaan mahtua niihin joskus myöhemmin. Ja erehdys jää harvoin yhteen kertaan – yli puolet myöntää tehneensä näin useammin kuin kerran. Joka kymmenes nainen kantaa kassalle liian pieniä vaatteita toistuvasti.


Vuoden rättirahat

Naiset kuluttavat oman arvionsa mukaan vaatteisiin ja jalkineisiin keskimäärin 705 euroa vuodessa. Viidennes kuluttaa vuositasolla oman arvionsa mukaan alle 300 euroa, neljännekseltä rahaa palaa vaatteisiin ja kenkiin yli 1 000 euroa vuodessa. Joka viides nainen ei osaa arvioida kulutustaan.

Miehet arvioivat kumppaninsa kuluttavan pukeutumiseensa keskimäärin 758 euroa vuodessa. Miehistä 14 % arvioi naisensa kuluttavan vuodessa alle 300 euroa, sen sijaan neljännes arvioi kulut yli 1 000 euron luokkaan. Neljännes miehistä ei osaa arvioida kumppaninsa vaatetukseen käyttämää rahamäärää lainkaan.

 

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

Linda Lappalainen

Kommentit

Silmiään on pitänyt hieraista tähän ohjelmaan ruudusta törmättyään. Niin tutkittua ja asiaohjelmaa että... Että mihinkähän se miehen katse naisessa kohdistuukaan ym.
Itsetuntoa kyllä peräänkuulutettiin, tässä rouvasväen istunnossa, mutta mitenkähän tällaiset ohjelmat sitä vahvistavat. Paineet pikemminkin lisääntyvät. Myös veren-.
Tervemenoa, sievistelevät hupsut! Ei tarvitse uusia.

No olipas se hauska sattuma. Tänään on minulla syntymäpäivä. Ja huomasin yllätyksekseni olevani sisareni kanssa tässä ohjelmassa mannekiineina lähes 39 vuotta sitten tehdyssä ohjelmassa "Nuoret Kuluttajat" Siinä me silloisessa Teinitalossa Maxitakeissamme mannekeerasimme, se oli hauska kokemus.Sittemminkin ovat vaatteet kuuluneet tärkeänä osana elämäntapaani. Ja vaikeimpina aikoina nekin ovat olleet osa identiteettini suojaa ja rakennusta.
Vaatteet ovat aina kuuluneet ihmisen elämään siitä lähtien kun paratiisista lähdettiin.
Eilen viimeksi löysin aika mukavan vaatteen piristämään arkeani. En tiedä meneekö tämäkin niin sanotusti Geeneissä, meillä on tätä vaateboomia enemmänkin suvussa äitini joka on pian 85v antoi meille ateljeetasoisena ompelijana jo varhain mallin hyvästä pukeutumisesta.
Joillekin voivat autot tai joku muu olla se vahvuus, meille se on ollut hyvä tyylitaju ,siitä perinnöstä olen tänäänkin kiitollinen. Ja niistä ystävistäni myös jotka ovat sen rohjenneet sanoa ilman kateutta. Tyyli ei aina ole välttämättä kallista, se on useinkin oivaltamista.Nykyään suosin enemmänkin minimalismia niin kodissani kuin vaatteissanikin. Joskus vähän on enemmän pukeutumisessakin.Kiitos teille kaikki tämän ohjelmantekijät. Se oli todella yllätys.

Uusintaa katselin tässä lauantai-aamussa.
Tämä oli mielestäni paras jakso näistä pintajutuista.
Näin 1000.- € tienestiä käteen kuussa saavana kuitenkin huvitti nuo Louis Vittonit yms. Ja etteikö voisi ylipukeutua? Kyllä voi; jos toisilla on tädin nimppareilla villapuserot ja menee sinne vimpan päälle puvussa niin itsellä voi olla jäykkä olo!
Entä sitten työssä: aina oletetaan että työtätekevät ovat toimistoihmisiä; on paljon muitakin; kuten me matalapalkka-alalla olevat lastentarha..anteeksi nyk. varhaiskasvatuskeskuksessa työskentelevät, myyjät jne.

Muodin asiantuntijat olivat pukeutuneet itse hyvin tylsästi varman päälle mustaan.

Jotenkin kaipaisi tällaiselta ylen ohjelmalta enemmän jokanaisen arkeen ja miksei juhlaankin sopivaa näkemystä. Kommentoijat jotain muuta kuin pintaliitäjinä tunnettuja henkilöitä. Kyllä tämän päivän kuluttaja voi ja osaa pukeutua aivan hyvällä itsetunnolla varustetusti siten, että yhdistää vanhaa ja uutta ja erilaisia "tyylejä". Ei tarvitse niitä kalliista merkkikaupoista ostaa, esim. kotimaisista Nanso on viime vuosina saavuttanut uudelleen laadukkaan ja ajantasaisen tason. Niissä vaatteissa viihtyy ja ovat kivan näköisiä.

Viimekertaisen jakson rokkari Miia Heinille terveisiä: Pidä tuo tyyli!!!!!!! Hyvälle näyttää, kun on oma tyyli eikä noudata kaikkia muodin viime haihatuksia, kuten suurin osa tekee tai ei kiinnitä pukeutumiseensa mitään huomiota.

Rock-rock, Miia!

Sittemminkin ovat vaatteet kuuluneet tärkeänä osana elämäntapaani..... Ja vaikeimpina aikoina nekin ovat olleet osa identiteettini suojaa ja rakennusta.