Herkkuja jämistä: riisi-katkarapupyörykät

Su, 2010-03-14 22:45
Herkkuja jämistä Anu Braskin ohjeella: riisi-katkarapupyörykät. Kuva: Petri Neuvonen

Riisistä on moneksi. Jämäruokasarjan toisessa reseptissä Anu Brask ideoi herkulliset riisi-katkarapupyörykät.

Tähteeksi jäänyt riisi ei ole kriisi, sillä keittämisen jälkeen nopeasti jäähdytetty ja jääkaapissa säilytetty riisi on käyttökelpoista pari päivää. Muista kuitenkin siirtää ja säilyttää riisi puhtaassa, tiiviskantisessa astiassa. Jämäriisistä valmistetut uudisruoat olisi hyvä syödä pois valmistuspäivänä.

Ylimääräisen riisin voi jäähtyneenä myös pussittaa sopiviin annoksiin ja nakata pakastimeen.

 

Riisi-katkarapupyörykät


(15 - 20 pyörykkää koosta riippuen)

4 dl keitettyä riisiä
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
3-4 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl korppujauhoja

1-2 tl currya (riippuen vahvuudesta)
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi

reilu 1 rkl inkivääriä raastettuna
2 dl ( 180g ) katkarapuja hienonnettuna (tai kasvisversio ilman katkarapuja)
1 dl tuoretta korianteria silputtuna
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

ruokaöljyä paistamiseen

 

Tee näin:

Käytin tässä ohjeessa kasvisliemessä keitettyä täysjyväriisiä. Pyörykät onnistuvat muustakin ylijäämäriisistä, mutta silloin kannattaa mitata pyörykkätaikinan jauhojen määrä näppituntumalla.

Lorauta keitetyn riisin joukkoon muutama ruokalusikallinen öljyä, lisää tomaattipyree, vehnäjauhot sekä korppujauhot. Jos riisi on kuivanlaista, kannattaa massaa alkuun sekoittaa voimakkaasti ja vähän survoakin. Kiinteämmän ja kosteamman riisin kanssa tämä ei välttämättä ole tarpeen.
Sekoita tasaiseksi ja jätä hetkeksi seisomaan, jotta korppujauhot hieman turpoavat. Jos massa on yhä kuivaa ja irtonaista, lisää pieni tilkka vettä ja sekoita hyvin. Tarkoituksena on saada aikaiseksi massa, josta saa helposti käsin muotoiltua napakoita palloja, jauhelihataikinan tapaan.

Silppua sipulit ja valkosipulinkynsi. Freesaa pannulla öljyssä curryn kera, kunnes sipulit hieman pehmenevät ja currystä irtoaa kyökkiin mahtavat tuoksut. Lisää pyörykkämassaan ja sekoita. Lopuksi joukkoon lisätään vielä raastettu tuore inkivääri ja hienoksi pilkotut katkaravut sekä korianteri.

Kuumenna öljy pannussa. Öljyä tulee olla niin paljon, että sen pinta ulottuu pyöryköiden puoleen väliin. Pyörittele massasta pyöryköitä tai pihvejä ja paista pienissä erissä kullanruskeaksi molemmin puolin. Älä säikähdä öljyn määrää, voit hyvin ottaa sen talteen seuraavaa paistokertaa varten.

Kokeile paistamista ensin yhdellä pyörykällä. Öljyn on oltava kuumaa. Jos pyörykkä hajoaa lisää taikinaan jauhoja ja turvota hetki. Älä myöskään paista liian montaa pyörykkää kerralla, ettei öljyn lämpötila laske liikaa. Jos pyörykkä hajoaa on syynä joko öljyn liian alhainen lämpötila tai se, että taikina on liian löysä.

Tarjoile pyörykät esimerkiksi limellä maustetun jogurtin kera. Samaa reseptiä voit soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden ja talouskassan mukaan - herkkua syntyy ilman eksoottisia aineksiakin.

 

Anu Brask on kokki ja toimittaja-juontaja (ex YLE TV1 Kirppis), joka kokkaa myös Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa.

 


 

 

 


Lue lisää
:
Miksi suomalaiset heittävät ruokaa niin paljon roskiin?
Herkkuja jämistä


Klikkaa kuvagalleriaan:

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

3 plus 1 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ei kommentteja.