Kauhajoen tragedia

Opettaja.tv:n sivuilla on käsitelty Kauhajoella 23.9.2008 sattunutta ampumavälikohtausta. Tässä koottuna linkkejä sivuilta löytyvään materiaaliin.

Opettaja.tv:n Studiossa käsiteltiin Kauhajoen tapahtumia ja taustoja. Vieraina kriisipsykologi Salli Saari, opetusneuvos Heidi Peltonen OPH:sta, Jokelan jälkihoidossa mukana ollut työnohjaaja Seppo Turkka ja turvallisuusasioista vastaava johtava lakimies Markku Poutala OAJ:sta.

Katso studiokeskustelu (23.9.08)


Muuta aiheeseen liittyvää:

Kasvatuskeskustelua kaivataan
Virtuaaliyhteisö voi vääristää todellisuudentajun
Tuhoajatukset syntyvät merkityksettömyyden tunteesta
Lue kriisipsykologi Salli Saaren kommentit
Tragedia saa opettajat hiljaisiksi
Katso Opettaja.tv:n studiokeskustelu (12.11.2007): Koulu ja kriisitilanteet
10 pientä videotarinaa YK:n Lapsen oikeuksista
Opettaja.tv:n keskustelupalstalle

A-tuubi: Miten toimia, kun koulua uhataan tekstiviesteillä?

OPH:n kriisiohjeita


Aiheita kriisin käsittelyyn muista Opettaja.tv:n studiokeskusteluista

Nuorten mielenterveysongelmat
Syksyllä 2006 Hesan Nuorten Ääni -toimitus nosti esille koululaisten vakavat mielenterveysongelmat ja sen, että niihin ei puututa. Asiaa puivat nuorten itsensä lisäksi koulupsykologi Ingelin Nyman sekä Helsingin kaupungin edustaja Suzan Ikävalko. Ohjelman tekijöinä ovat nuoret itse.

Katso ohjelma


Koulun ja opettajan vaikutus nuorten hyvinvointiin
Studiossa keskustellaan opettajan ja koulun vaikutuksesta nuorten hyvinvointiin. Vieraina FT Nina Rajaniemi ja tutkimusprofessori Matti Rimpelä.

Katso ohjelma


Mitä vikaa kouluyhteisössä?
Suomalaiset oppilaat ovat tiedollisesti maailman huippuluokkaa, mutta koulussa ei viihdytä. Mistä hyvä kouluyhteisö syntyy? Kivassa koulussa ei ainakaan kiusata. Studiovieraina professori Christina Salmivalli KiVa Koulu -hankkeesta sekä tutkija Nina Junttila.

Katso ohjelmaTerveystieto – Mielen voimaa

Ohjelmasarja keskittyy oppilaiden psyykkisen hyvinvointiin. Miten opettaja pystyy tukemaan oppilaiden mielenterveyttä ja auttamaan positiivisen minäkuvan muodostumisessa?

1/4: Turvallisesti ryhmässä
Luokan henki löytyy luottamusleikistä. Draamapedagogi Marjo Kemppainen etsii Maikkulan koulun oppilaiden kanssa yhteistä hyvinvointia liikkeen avulla.

Katso ohjelma


2/4: Minä kuvassa
Jokainen oppilas on osa täydellistä tyttöä ja poikaa. Miten opettaja Juha Tiilikainen löytää tien teini-ikäisten itseluottamuksen luo?

Katso ohjelma3/4: Energiamörkö
Draama tuo apua opiskelijoiden väsymykseen. Ilmaisutaidon opettaja Joonas Tast pystyttää Sveitsin lukiolaisista tunnepatsaita.

Katso ohjelma3/4: Tunne ja välitä
Opettaja Reetta Rautio hakee hymiöillä kontaktia oppilaisiinsa. Tunnetaitojen tulkinta on yksi tie vuorovaikutukseen.

Katso ohjelmaOpettaja.tv:n etusivulle