Esittely
Ohjelmisto

Palaute

Arkisto

Kuvauspaikat

Lähetä kortti


 
HAKU YLEN WWW-SIVUILTA

PL 196
33101 TAMPERE

ESITETYT OHJELMAT 1999

 

SU 17.1.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: NAISTEN HAKU

Eli viiden ystävättären irtiotto arjesta pohjoisen hiihtokeskuksessa. Suunnittelu ja ohjaus Sinikka Hein.
Uusinnat 23.1. ja 20.6.

 

SU 24.1.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: LEIVÄN PERÄSSÄ

Miten saattaa yhteen susirajan takaiset työttömät rakennusmiehet ja kehä III:n sisäpuolen rakennusbuumi? Miten käy kun miehet lähtevät leivän perään keikkailemaan? Kolmenkymmenen vuoden takainen historia toistaa itseään. Suunnittelu ja ohjaus Eila Tiainen.
Uusinnat 30.1. ja 27.6.

 

SU 31.1.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: NYT KAKSKYT JA RISAT

Seitsemän vuotta sitten kurikkalaiset nuoret kokoontuivat viettämään talvista viikkoa kalamajalle, puuhailemaan, keskustelemaan ja pohtimaan maailman menoa. Nyt tämä kuuden nuoren joukko elää itsenäistymisen aikaa - kaikki ovat kakskyt ja risat. Kenen toiveet ovat toteutuneet, millaisen suunnan elämä on saanut - missä mennään? Suunnittelu ja ohjaus Eija Rautavuori.
Uusinta 6.2.

 

SU 7.2.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: KYLÄ HERÄSI HENKIIN

Venehjärven kylä Venäjän karjalassa oli autio ja tyhjä, kunnes yksityisviljely 1990-luvun alussa tuli mahdolliseksi. Nyt sinne on palannut myös entisten kyläläisten jälkeläisiä, heidän joukossaan viisi Lesosen veljestä. Tarina henkiin heräävästä kylästä vie katsojan kiireettömään elämään, kuin -50-luvun Suomeen. Suunnittelu ja ohjaus Pekka Myyryläinen.
Uusinnat 13.2. ja 28.8.

 

SU 14.2.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: AIKAMATKAAJA

Reportaasi suomalaisesta naisarkeologista ja hänen aikamatkoistaan suomalaiseen menneisyyteen. Marjo Toivanen vie katsojan seikkailuun mm. Presidentinlinnan pihan löydöksille, Rettigin talon kellareihin Turussa sekä sukellukselle Kustaa Aadolf -hylylle, josta Merimuseo on suunnittelemassa vedenalaista hylkypuistoa. Suunnittelu ja ohjaus Esko Favén.
Uusinta 20.2.

 

SU 21.2.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: LAPSENI ON KUOLLUT

Kun maskulainen perhe menetti toisen poikansa tulipalossa, alkoi pitkällinen surutyö. Voiko sureminen noudattaa sille laadittua aikataulua tai ohjelmaa? Suunnittelu ja ohjaus Tarja Flemming.
Uusinnat 27.2. ja 25.7.

 

SU 28.2.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: YÖN TURVAAJAT

Auran kunnassa ei ole omaa poliisia. Kuusi vuotta sitten seudun yrittäjät kyllästyivät jatkuviin rikosaaltoihin ja murtautumisiin ja perustivat omaehtoisen vartiointirenkaan. Nyt Auran katuja vartioi 130 aktiivia. Reportaasi omankäden oikeudesta ja turvattomuudesta tämän päivän Suomessa. Suunnittelu ja ohjaus Tomi Einonen sekä Jussi Jormanainen.
Uusinta 6.3.

 

SU 7.3.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: MIIA REINILÄ - ELÄMÄN PUOLESTA TUSKAA VASTAAN

Tarina Miia Reinilästä, Helsingin Terhokodissa työskentelevästä saattohoitajasta, hänen elämästään, työstään ja selviytymiskeinoistaan kuolevien potilaiden kanssa. Kurkistus päivän rutiineihin Terhokodissa sekä elämän ja kuoleman suhteeseen sairaanhoitajan näkökulmasta. Ohjaus: Arno Launos. Tuotanto: TAMK, Taide ja viestintä sekä TV2 Asiaohjelmat.
Uusinta 13.3.

 

SU 14.3.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: AATE - PONTIKANKEITTÄJÄ

Tarina Suomen ensimmäisestä laillisesta pontikkatehtaasta, jonka toiminnan aloittamisen on mahdollistanut vain vankka ja pitkä suomalainen pontikan salakeiton perinne. Kertomus yrittäjästä, jonka ensimmäinen laillinen keittoyritys räjäytti pannun ja oli lopettaa yrittäjäuran heti alkuunsa. Suunnittelu ja ohjaus Mauno Hämäläinen.
Uusinnat 20.3. ja 18.7.

 

SU 21.3.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: TÄHDENLENTOJA

Nokialla järjestettiin maaliskuussa kehitysvammaisten filmijuhlat. Reportaasi vie katsojat siihen todellisuuteen, jonka kehitysvammaiset omilla videoillaan itse hahmottavat ja rakentavat. Suunnittelu ja ohjaus Esko Favén.
Uusinta 27.3.

 

SU 28.3.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: VIA DOLOROSA

Reportaasi siitä, miten iisalmelainen ja kainuulainen yhteishenki tuottaa pääsiäisen tapahtumista kertovan spektaakkelin ristisaattoineen ja valotaideteoksineen. Mukana koko maakunta. Suunnittelu ja ohjaus Ari Meriläinen.
Uusinta 3.4.

 

SU 4.4.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: IHMEITÄTEKEVÄ IKONI

Konevitsan Jumalaäidin ikoni on Suomen vanhin ikoni, mutta se kuuluu myös ns. ihmeitätekeviin ikoneihin. Uusista ihmeistä kerrotaan jatkuvasti, vaikkeivat ne ole julkisuuden asioita. Uuden Valamon luostarialueella Heinävedellä toimii muitakin kuin munkkiveljiä, myös Pekka Tuovinen - ja Konevitsan Jumalaäiti. Suunnittelu ja ohjaus Lisa Hovinheimo.
Uusinnat 10.4. ja 11.7.

 

SU 11.4.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: MAAILMAN KYNSISSÄ

Mitä nyt eteen, Turtiainen? Kansallinen ammattiyhdistysmies ylikansallisten maailmanyhtiöiden otteessa. Valmet Oyj:n pääluottamusmies Pertti Turtiainen miettii mitä on tehtävissä? Suunnittelu ja ohjaus Jarmo Nieminen.
Uusinta 17.4.

 

SU 18.4.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: HAJOTETTU PERINTÖ

Pienyrittäjien ja käsityöläisten työtiloina toiminut vanha nahkatehdas kohtasi loppunsa uuden nousukauden rakennushuumassa. Hajotetun tehtaan häädetyt vuokralaiset pohtivat elinympäristönsä muutoksia. Suunnittelu ja ohjaus Suvi Vesalainen ja Matti Kokkonen.
Uusinta 24.4.

 

SU 25.4.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: KIITOS HERRA!

Suomen romanit ovat uskonnollista väkeä. Hengellisissä asioissa mustalaiset eivät ole pilkkaajien puolella. He kiittävät Herraa laulaen ja ylistäen erityisesti helluntaikirkon romani-illoissa. TV2:lla on ollut ainutlaatuinen tilaisuus kuvata romanien uskonelämää. Suunnittelu ja ohjaus Pirkko Frank-Arkimies.
Uusinnat 1.8. ja 24.8.

Lisätietoja

 

SU 16.5.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: HARMAAT PANTTERIT

Ei oppi ojaan kaada - edes vanhana. Yli 3000 ikäihmistä toteuttaa joka arkipäivä elinikäisen oppimisen periaatetta hankkimalla uusia tietoja ja taitoja ikääntyvien yliopistossa. Mikä näitä harmaita panttereita vetää viimeisimmän tutkimustiedon lähteille? Miksi esimerkiksi netti ja EU-politiikka ajavat kiikkustuolin edelle? Suunnittelu ja ohjaus Eila Tiainen.
Uusinta 8.8.

 

SU 23.5.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: KAKSI ULLAVAA

Toimeentulon perässä 60-70- lukujen vaihteessa Ruotsiin lähteneiden joukossa oli paljon väkeä myös Ullavan pienestä kunnasta Keski-Pohjanmaalta. Ullavalaisten määränpäänä oli lähes poikkeuksetta sama työmaa, paperitehdas Hallstavikissa. Täyttyivätkö kaikkien odotukset täällä pikku-Ullavaksi kutsutussa siirtolaisten kultamaassa? Suunnittelu ja ohjaus Jouni Tuokkola.
Uusinnat 29.5. ja 15.8.

 

SU 30.5.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: MAITOAUTOLLA KÄSIVARTTA PITKIN

Lapin syrjäkyliltä maitoa keräävän auton matkassa päästään kurkistamaan Länsikairalla asuvien ihmisten maailmaan. Suunnittelu ja ohjaus Sinikka Hein.
Uusinnat 5.6. ja 22.8.

 

SU 13.6.1999
POHJANTÄHDEN ALLA: ILTARUSKO, AAMUN KOITTO

Rahat tai luonto! Päätetäänkö Lapin suurtuntureiden perinteinen elämänmuoto tuhota vai säilyttää? Ohjelma Käsivarren ihmisistä rahatalouden ja luonnonehtojen puristuksessa. Suunnittelu ja ohjaus Peter Launo.
Uusinta 14.11.99

 

SU 29.8.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: ELÄMÄÄ KUOLEMAN TALOSSA

Oikeuslääketieteen laitos Helsingissä on paikka, jossa tehdään ruumiinavauksia. Se on ulkopuolisilta suljettu maailma, jonka vuoksi se herättää meissä uteliaisuutta. Tutustumme laitoksen toimintaan sekä siellä työskenteleviin ihmisiin ja kuulemme heidän mietteitään elämästä ja kuolemasta. Suunnittelu ja ohjaus Tarja Tallqvist.
Uusinta 31.8.99

 

SU 5.9.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: KIERROS VIELÄ, SIEKKINEN!

Tarina myyntiedustajan arjesta. "Vippis" Siekkinen kiertää ympäri Pohjois-Suomea kaupaten suuren panimon virvokkeita jälleenmyyjille. Lapissa myyntimiehen viikko koostuu pitkistä ajomatkoista ja reipashenkisistä neuvotteluista pohjoisen ihmisten kanssa. Suunnittelu ja ohjaus Kai Nordberg. Tuotanto: Making Movies Oy, TV2 Asiakohjelmat.
Uusinta 7.9.99

 

SU 12.9.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: MATKALLA TAIVASKOTIIN

Ei saa katsoa tv:tä, ei saa meikata, ei saa tanssia, ei saa ehkäistä, ei saa juoda viinaa... Onko lestadiolaisten elämä täysin ilotonta? Katso, miten 75 000 ihmistä, heidän mukanaan Leppälän perhe Sievistä, kokee kesän kohokohdan, suviseurat Kruunupyyssä. . Suunnittelu ja ohjaus Eila Tiainen.
Uusinta 14.9.

 

SU 19.9.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: OHI ON

Ura päättyy - jatkuuko elämä? Huippu-urheilijan uran luomisen ja luopumisen hetket "Lätsä" Pekka Päivärinnan elämässä. Suunnittelu ja ohjaus Jarmo Nieminen. Uusinta 21.9.99

 

SU 26.9.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: VIIMEISEEN MIEHEEN

Ahto, Hannes ja Väinö ovat sotainvalideja, jotka ovat vaikeasta vammastaan huolimatta eläneet täyttä elämää. Amputoituja miehiä on "vuosihuollettu" yli 40 vuoden ajan Kaskisaaren kuntoutumislaitoksessa Helsingissä. Miten käy vanhenevien sotajermujen, kun Kaskisaari sulkee ovensa? Suunnittelu Tarja Viitala, ohjaus Ville-Veikko Valjus. Tuotanto PressVisio Oy ja TV2 Asiaohjelmat.
Uusinta 28.9.99

 

SU 3.10.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: NAISIA, PUMPULIA, OMPELUKONEITA

Kunnianosoitus 220-vuotiaalle Tampereelle ja sen naisille, pumpulin likoille. Kun langan kehruun aloittamisesta Tampereen Finlaysonilla oli kulunut yli 170 vuotta, yksi viimeisistä toiminnoista, lankatehdas Pyynikillä, lopetti toimintansa kesäkuussa. Vuosituhannen vaihtuessa Tampereen perinteikkäälle puuvillateollisuudelle ollaan panemassa pistettä. Toimittajat Pirkko Frank-Arkimies ja Taina Kanerva, ohjaus Maiju Silvasti.
Uusinta 5.10.99

 

SU 10.10.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: POTKUPALLO-OOPPERA

Tuore kotouttamislaki velvoittaa maahanmuuttajia opiskelemaan suomen kieltä ja sopeutumaan suomalaiseen elämänmuotoon. Tampereella on tartuttu asiaan teatterin keinoin. Suomalaiset ja ulkomaalaiset näyttelevät, laulavat ja soittavat yhdessä Potkupallo-ooppera -nimisessä näytelmässä, jota on esitetty yleisölle kesällä Viikinsaaressa. Seuraamme näytelmän valmistumista kevättalvesta syksyyn ja tutustumme muutamaan Tampereelle asettuneeseen maahanmuuttajaan. Suunnittelu ja ohjaus Sinikka Hein.
Uusinta 12.10.99

 

SU 17.10.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: HEVOSNAAMAISIA MIEHIÄ

Dokumenttiohjelma miehisestä hulluudesta, raveista, vedonlyönnistä ja Suomen kesästä. Ohjelmassa kaksi suomalaista nuorta miestä - Mika, 33 ja Esa, 36 - viettävät kesälomaansa kierrellen vanhalla jenkkiautolla Pohjanmaan maakuntaraveja. Suunnittelu ja ohjaus Kai Nordberg. Tuotanto: Making Movies ja TV2 Asiaohjelmat.
Uusinta 19.10.99

 

SU 24.10.1999 klo 18:30
POHJANTÄHDEN ALLA: PATUN LOISTOLAIVA

Haminan matkustajasataman huomattavin nähtävyys on punainen laiva, kyljessä suurin kirjaimin nimi Helsinki. Entinen majakkalaiva on kappale Suomen merenkulun historiaa. Nyt se palvelee rantakapakkana ja museona. Laivan kapteeni Jorma "Patu" Patanen pitää kavereineen hyvää huolta laivavanhuksesta ja kaikista, jotka piipahtavat vieraisille. Ohjelman "Patun loistolaiva" on kuvannut Timo Peltola ja suunnitellut ja ohjannut Pertti Hintikka.
Uusinta 26.10.99

 

SU 31.10.1999 klo 18.30 POHJANTÄHDEN ALLA: ELÄMÄNTYÖ

Ohjelma kuvaa valokuvaaja Tuomo Lehtiön yksityistä kamppailua Punkalaitumen kirkonkylän maiseman puolesta. Yli neljännesvuosisadan kestäneessä yhden miehen sodassa aseina olivat valokuvat. Suunnittelu ja ohjaus Jarmo Nieminen.
Uusinta 2.11.99

 

SU 7.11.1999 klo 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: UFOJA, UFOJA ...

Suomessa on noin 70 ufotutkijaa. He tutkivat ja analysoivat suomalaisten tekemiä ufohavaintoja ja arkistoivat niistä tehdyt raportit. 90-luvulla on tehty yli tuhat ufohavaintoa Suomessa. Pohjantähden alla: Ufoja, ufoja ...-ohjelma kertoo oudoista ilmiöistä ufotutkijoiden ja ufohavainnon tehneiden ihmisten silmin.Ohjelman on suunnitellut ja ohjannut Pentti Väliahdet. Tuotanto: Production House ja TV2 Asiaohjelmat.
Uusinta 9.11.99

 

SU 14.11.1999 klo 16.10
POHJANTÄHDEN ALLA: ILTARUSKO, AAMUN KOITTO

Rahat tai luonto! Päätetäänkö Lapin suurtuntureiden perinteinen elämänmuoto tuhota vai säilyttää? Ohjelma käsivarren ihmisistä rahatalouden ja luonnonehtojen puristuksessa. Suunnittelu ja ohjaus Peter Launo. Toinen es. (13.6.99)
Uusinta 16.11.99.

 

SU 21.11.1999 klo 18:30
POHJANTÄHDEN ALLA: TATTEJA, PORCINI

Pohjois-Karjalan metsistä rahdataan syksyisin rekkalasteittain herkkutatteja ruokapöytiin Italiaan.Viime syksynä Alenin perhe tienasi yli satatuhatta markkaa tattien keräämisellä. Tarina uudenlaisesta yrittämisestä suomalaisella syrjäseudulla. Suunnittelu ja ohjaus Esko Favén.
Uusinta 23.11.99

 

SU 28.11.1999 KLO 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: TURKULAINEN SAUNASEURA

Torikauppias, vammaistyöntekijä, muusikko ja kirjailija muodostavat turkulaisen saunaseuran. Tämän epävirallisen seuran päätehtävä on sosiaalinen auttamistoiminta nykysuomalaisessa yhteiskunnassa, missä valtion leikatessa vastuutaan sosiaalinen omatunto on siirtynyt erilaisten virallisten ja epävirallisten järjestöjen vastuulle. Suunnittelu ja ohjaus Jarmo Nieminen.
Uusinta 30.11.99

 

SU 5.12.1999 KLO 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: HAUDATTU HILJAISUUDESSA

Suurin osa suomalaisista toivoo saavansa arvokkaat hautajaiset ja odottaa, etä kuoleman jälkeen joku vielä muistaisi. Yhteiskunnan koneisto toimii silloinkin, kun yksinäinen, varaton vainaja on saatettava maan poveen, ilman omaisia, ilman yhtään saattajaa. Suunnittelu ja ohjaus Tapani Itäranta.
Uusinta 7.12.99 '

 

SU 12.12.1999 KLO 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: VETURIMIES VASTAA

Seuraamme veturinkuljettaja Kimmo Lumirakeen työtä ja vapaa-aikaa. Veturimies kamppailee pikajunan ohjaamossa kelloa ja aikataulua vastaan joulukuusia muistuttavassa opastinviidakossa. Suunnittelu ja ohjaus Mauno Hämäläinen.
Uusinta 14.12.99

 

SU 19.12.1999 KLO 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: MEIDÄN TALLI

Dokumentti mikroautoilusta ja suurista tunteista. Ohjelmassa seurataan Eskelisen perheen kilpailukautta. Poika ajaa ja vanhemmat huoltavat. Kauden edetessä perhe kokee yhdessä niin voitot kuin tappiotkin. Suunnittelu ja ohjaus Kai Nordberg.
Uusinta 13.1.2000

 

SU 26.12.1999 KLO 18.30
POHJANTÄHDEN ALLA: KATULAMPPU KESKELLÄ MERTA

Millaista on elämä syksyllä Turun saaristossa pienellä Vänön saarella, kun turistikausi loppuu? Saarella asuu ympäri vuoden 16 ihmistä, joista valtaosa elää turismilla. Vuosittain Vänöllä käy noin 10.000 turistia. Dokumentissa Katulamppu keskellä merta seurataan saarelaisten elämää syksyn ja alkutalven pimeinä viikkoina. Dokumentin ovat suunnitellet ja ohjanneet  Tomi Einonen ja Jussi Jormanainen.
Uusinta 28.12.99